Китай има нужда от капиталическия Хонконг. Защо?

Хонконг е главният икономически излаз на Китай към света
20 авг 2019 21:30, Елка Василева
60
Китай има нужда от капиталическия Хонконг. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Хонконг вече няма същата тежест в китайския БВП, колкото при връщането му на Китай през 1997 г., но разтърсваният от безпрецедентни продемократични протести полуавтономен регион остава главният икономически излаз на Китай към останалия свят, пише Франс прес.

Политическата криза в бившата британска колония поставя в опасност хонконгската икономика и може да има по-тежки последици от тези на финансовата криза от 2008 г., предупреди неотдавна назначената от Пекин шефка на местната изпълнителна власт Кари Лам.

А подобно забавяне на икономическия растеж вероятно ще се отрази и на Пекин.

Вярно е, че БВП на Хонконг вече е само 3 процента от този на Китай спрямо близо 18,5 процента през 1997 г. по данни на Световната банка.

Бившата британска колония обаче остава важно място за втората световна икономическа сила.

"Значението на Хонконг за китайската икономика е несъразмерно с големината му" от едва 1100 кв. км, подчерта Тянлей Хуан в анализ за вашингтонския Институт за международна икономика "Питърсън".

От 1997 г. Пекин "разви огромни икономически и търговски интереси в тази територия. Китайските управници си дават сметка, че за да осигури собственото си благоденствие, Китай продължава да се нуждае от един капиталистически Хонконг", добави той.

Още по темата

Още повече, че някои от тях имат лични сметки в хонконгски банки и пряко са инвестирали в недвижима собственост, фирми и магазини на територията.

"В Хонконг има масирани инвестиции на т.нар. червена аристокрация", членове на ръководството на Китайската комунистическа партия, подчерта анализаторът от Хонконгския китайски университет Уили Лам. "Те не искат борсовият пазар и пазарът на недвижими имоти да се сринат", отбеляза той.

Свободно движение на капиталите

Полуавтономната територия съдържа много предимства за китайските предприемачи.

Тя е на четвърто място в класацията за 2019 г. на Световната банка за благоприятен бизнес климат, докато континентален Китай е чак на 46-о.
Така хиляди китайски компании се възползват от лесното движение на капитали в Хонконг за разлика от останалата част от страната, където няма такава регулаторна гъвкавост.

Числата за преплитането на икономиките на Хонконг и на континентален Китай говорят от само себе си. Според хонконгския Съвет за развитие на търговията близо 60 процента от идващите от Китай инвестиции минават през Хонконг. В другата посока полуавтономният регион също влива много капитали: той е най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в континентален Китай по данни на хонконгския търговски съвет.

Голям финансов център

Хонконг е един от главните финансови центрове на планетата, където се търгуват акции на голяма част от китайските фирми.

От 1986 г. девет от десетте най-големи листвания на хонконгската борса са на китайски компании по данни на фирмата, която управлява индекса Хан Сън.
Там вече се котират интернет гигантът Тенсент и застрахователният гигант Пин Ан, а титанът на онлайн търговията Алибаба, който вече се котира в Ню Йорк, обмисля да търгува с акциите си и в бившата британска колония, за да си осигури достъп до азиатските инвеститори в обстановката на технологична война между Пекин и Вашингтон.

Ако антипекинското протестно движение продължи, това може да нанесе тежък удар на котираните на хонконгската борса китайски компании.

"Способността (на Хонконг) да мобилизира капитали за китайските компании ще се подрони, ако политическата нестабилност продължи", подчерта преподавателят в Хонконгския университет на науката и технологиите Мин Сън.

Юридическа сигурност

В китайско-британската декларация от 1984 г. се регулира настъпилото през 1997 г. връщане на територията на принципа "една страна, две системи" - специален статут, който по план трябва да продължи 50 години.

Тази автономия дава на хиляди чуждестранни фирми от банковия, застрахователния и консултантския сектор, както и на стотици китайски компании юридическа сигурност, за разлика от континентален Китай.

"Американските, европейските и азиатските многонационални компании искат договорите им да се подписват в Хонконг, защото ще се регулират от закони и правилници от британски тип. Ако подпишат в Шанхай, няма подобна защита", отбеляза Уили Лам.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: КитайХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по -правилното заглавие е: капиталистическият хонг конг няма нужда от комунистически китай...
39
0
 
2
 
! Отговори
джо преди 4 години
Първо си поправете заглавието.
38
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 4 години
При подписване в Шанхай имат достатъчна защита от епископ Хайгазун Наджарян и католикос Карекин II Нерсисян, това не е сериозна причина.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Една от големите, исторически грешки на Великобритания" Значи международните договори са "врАта у пОле" и не следва да се спазват, с всички сериозни последици от това...Американците от подобна философия ще се докарат до радиоактивна пустиня, а Смешнобритания е отбелязка под линия в световната политика отдавна.
36
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нито Запада е същия като едно време,нито Китай и Русия.Нещата се променят драстично,но някои си карат със старите категории и клишета.После изненадани.Щом САЩ форсират войната с Русия и Китай,значи имат сериозен проблем.А Хонконг е само едно бойно поле.Впрочем,Китай най-вероятно ще направи същото като Русия-ще изнесе войната по-далеч от собствените си граници.Как-предстои да видим,но най-вероятно ще се залага повече на икономически лостове.
35
1
 
4
 
! Отговори
антиджендар преди 4 години
азмразявибезплатно
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 Тогавашни 7 милиона долара са сегашни 15 милиарда долара, абдулабдал будала
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята за свободата на словото е че можеш да кажеш,напишеш или публикуваш нещо, което не се харесва на друг. Например не харесвам месо, а друг не ме харесва,че не харесвам месо и всички страни не се цензурират иначе се губи идеята. Това е свободата на словото. Не харесвам бял цвят и ко някой ще се почувства засегат и трябва да ме изтрият ли? По добре се преместете в СССР или Китай.
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западната/удео/християнска и всяка друга ситема имаше и ще има нужда от враг/плашило/бугимен за да оправдае безполезното си съществуване.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Можеш ли да четеш? Критикувам западняците понеже те дадоха свобода на модерния свят не Китай и Русия, искам да си подържат стандартите не да бият към Китай със социалната си система с която, ако критикуваш партията губиш сац. точки после си баннат да си купуваш самолетни билети на кратко отнемат ти права.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да съм критикувал САЩ и ЕС в този сайт, но като цяло съм за оригиналните идеи за Амирика и обединена Европа не за Русия и Китай.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди британците да завладеят Хонк Конг след опиумната война с имперски Китай е било бедно рибарско селище. След това се развива/оформя като световен финансов и търговски център.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато *** започне да умува по световни икономически и политически теми ми става много смешно.Най-отрепаният народ на тази земя да коментира народи които са на на светлинни години напред е не само комично но и ПРОТИВНО.Те държава нямат вече ама акъл на други дават.ГРОЗНО !!От какво имал нужда Китай ?!?!? .............ХА-ХА-ХА
27
7
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Само да се срине една единствена борса тази в Хонконг и с китай е свършено па нека си произвеждат кошове за пранье.
26
2
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Въпроса е само един докога китайското население ще се увеличава.Ако поставиш в петри микроорганизми и храна те се размножават и след време почват да измират тоест китайското население не може да разсте до безкрай.Откоето следва въпроса как ще се справи с нарастващата Индия.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я сега аз да ви задам един въпрос: да сте чули някога някоя държава да захвърля територия защото не й трябва?...В интерес на истината има такъв прецедент, продажбата на Аляска от Русия на САЩ. През 1867 година Русия продава на САЩ територия колкото 14-15 Българии на обща цена от тогавашни 7,2 милиона долара, днешни към 126 милиона, с които в САЩ трудно може да се построи и малък небостъргач. Толкова им трябвали пари, че първо предложили Аляска за продажба на Лихтенщайн, но те не я искали.
24
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
Каква е разликата между демокрацията и комунизма? Ако през комунизма пръднеш на обществено място.Си умираш от срам..Ако днес 30 г по късно пак пръснеш..едва ли се чувства човек по различно от тогава!-:) Просто " демокрацията" ти дава кураж днес.Че няма да те е срам.Но ти пак се срамуваш! -:) Схващате ли че няма разлика? Значи демокрацията е само думи. А чувството е като на всеки нормален човек? Е питам Какво е разликата? Никаква!Само си мислиш че можеш да бъдеш по различен но не си!-:)
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай си е империя от 5000 г.Всеки пети на планетата е китаец. Нещо още?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Не се тревожи, има предостатъчно шо ро шоиди за псуване !
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Китай има нужда от капиталическия Хонконг. Защо?"Защото е китайска територия, какви са тези тьпи въпроси, дето ги задавате? Я сега аз да ви задам един въпрос: да сте чули някога някоя държава да захвърля територия защото не й трябва? Защо са й на Бразилия джунглите с туземните племена? Я помислете малко.

Спонсорирани публикации