Видни личности за пожарите в Амазония със... стари снимки

Сред тях са Макрон, Джокович, Леонардо ди Каприо
Обновена: 23 авг 2019 09:32 | 23 авг 2019 09:04, Елка Василева
29
Видни личности за пожарите в Амазония със... стари снимки
Кадър: YouTube

Президенти, певци, артисти, спортисти споделиха в социалните мрежи информации за големите пожари в Амазония, но, използвайки, без да си дадат сметка, стари снимки към тях, отбелязва Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон допълни туита си по повод пожарите със снимка, която се оказа дело на американския фотограф Лорън Макинтайър, починал през 2003 г. Това означава, че снимката е най-малкото отпреди 16 години. Бразилският президент Жаир Болсонаро не пропусна да разкритикува Макрон за тази неточност.

Президентът на Чили Себастиян Пинера използва пък снимка, датираща от 2013 г.

Актьорът Леонардо ди Каприо публикува две снимки, едната като тази публикувана от Макрон, а втората датираща от 2016 г. Снимката, която разпространи актьорът Джейдън Смит, пък датираше от 1989 г.

Тенисистът Новак Джокович публикува снимка, също датираща от 1989 г., също както и пилотът от Формула 1 Луис Хамилтън. Португалският футболист Кристияно Роналдо пък публикува снимка от 2013 г., пише БТА.

Грешки допуснаха и певците Рики Мартин и Камила Кабело, публикували снимката на Макинтайър. Мадона пък допълни публикацията си за пожарите със снимка от 1989 г., призовавайки президента Болсонаро да промени политиката си, а международната общност да се събуди.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че горските пожари в Амазония са международна криза и че на срещата на върха на Г-7 в Биариц ще се говори и за тази спешна ситуация. "Нашият дом гори. Буквално. Амазония, белият дроб на нашата планета, който произвежда 20 процента от нашия кислород, е в пламъци. Това е международна криза. Страни членки на Г-7, давам ви среща след два дни, за да говорим за тази създала се спешна ситуация!", написа Макрон в Тwitter.

Думите му напомнят тези на президента Жак Ширак, който през 2002 г. по повод климатичните промени каза: "Нашата къща гори, а ние гледаме в друга посока".

Безпокойство от пожарите в Амазония изрази и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той каза, че е дълбоко обезпокоен от тях, малко след като бразилският президент Жаир Болсонаро разкритикува "екологичната психоза" по повод пожарите.

Според бразилския Национален институт за космически изследвания само за 48 часа са се разразили близо 2500 нови пожара на територията на цяла Бразилия. Според института от януари до 21 август в страната са регистрирани 75 336 пожара, което е с 84 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Според неправителствени организации 54 процента от тези пожари са засегнали Амазония.

Същевременно бразилски федерални прокурори казаха, че разследват нарастването на случаите на обезлесяване и на горските пожари в амазонския щат Пара, предаде Ройтерс. Разследването ще покаже дали там мониторингът и спазването на разпоредбите за опазване на околната среда са намалели.

Освен в Бразилия горски пожари бушуват също в Боливия и Парагвай, предаде Франс прес. Двете страни обединиха сили, за да се справят с огнената стихия, причинила досега необратими щети на флората и фауната.

В Боливия около 654 000 хектара са изгорели в департамента Санта Крус в източната част на страната от май насам, като през настоящия месец пожарите са се увеличили. От две седмици пожарникарите се опитват да се справят с излязлата извън контрол огнена стихия. В Парагвай огънят бушува в северните части на страната и засега няма официални данни колко хектара за изгорели.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе общо взето, не вървят нещата на добре. Ще се усетят хората, ама ще е много късно.
20
3
 
1
 
! Отговори
Асен преди 4 години
До -Как по-ясно да ти обясня, че си ***. Написал съм да четете, ама то самочуствието на и.диотите е безкрайно, те знаят и нямат нужда да четат. Пожарите не създават пустини, има много глобални фактори, те са трудни за разбиране дори от учени, камо ли от и.диоти като вас. Освен това съм казал, че умишлените палежи трябва да се разследват и наказват, но естествените ... Човека който ви написа, че гората пак ще порасне е много прав.
19
2
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ако, наистиха имаше гении и таланти в СМГ сега щяхме да можем лесно и бързо да дадем математически алгоритъм за изчисление на количеството вода необходимо за гасенето на пожара в Амазонка и България.Щяхме да можем да кажем колко хеликоптера са нужни, какво количество вода, къде точно да бъде излята тази вода в зависимост от посоката на вятъра, гео региона, гео координати и о какви ли не още важни коифециенти, неизвестни, променливи и т.н.Ако поне в едно СМГ на тази ПЛАНЕТА приемаха таланти
18
2
 
2
 
! Отговори
- преди 4 години
До АсенГосподин умник, стой си ако обичаш в пустинята Сахара на брега на океана и не се меси на нормалните хора. Или даже направо застани до oпушените дървета да ни покажеш, че дима изобщо не е лош и как след 10 години ще има нова гора пълна с дървета, буболечки и всякакви животинки нови новенички.
17
4
 
2
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Един човек ви е написал, че реално кислорода който дишаме, се произвежда 70% от различни планктони в океана, но не слагайте минуси. Някакви лаици се изказват за "белите дробове" на планетата, при положение, че всички гори произвеждат общо 28% от кислорода. Лошо е, че има много изкуствени пожари, трябва да се справим с това, но нека не си измисляме глупости, Мадона или Макрон и тн. не са учени в областта, прочетете научни публикации по темата, ще видите къде се произвежда кислород.
16
0
 
1
 
! Отговори
ами да преди 4 години
Не случайно Джислейн Максуел създава фондация с грижа за океаните.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стейсиАмазония не е белия дроб на нашата планета, това е една широко разпространена лъжа, която се повтаря от заблудени хора и екоталибани, това твърдение няма нищо общо с науката. Белия дроб на планетата се намира в световния океан, той произвежда 60-70 % от кислорада който дишаме.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"огнената стихия, причинила досега необратими щети на флората и фауната." - това са абсолютни глупости! Пожари е имало откакто съществува нашата планета, те не заплашват нито флората, нито фауната. Напротив след подобни пожари, почвата се обогатява и за няколко години ще изникне, нова по-здрава гора. Защо е необходима тази истерия? Кой печели от нея? Отговора е очевиден - НПО мафията, зелените гуру-шамани и техните лакеи, медии като тези.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ITтата са виновни, освобождават място за 5G кулите си, дърветата пречат.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние като сме клоаката на света и загиваме, някой прави ли нещо?
11
0
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
десетилетия разработваме оръжия за масово унищожение.десетилетия дренираме планетата за петрол. КАЗАХ ВИ. СКОРО ЩЕ ПОЧНЕТЕ ДА ПАДАТЕ ПО УЛИЦИТЕ ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА КИСЛОРОД.КАЗАХ ВИ, ЧЕ ЩЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ МНОГО СКОРО МАТЕМАТИЧЕСКИ ГЕНИИ, КОИТО ДА СПАСЯТ ЧОВЕЧЕСТВОТО.КАЗАХ ВИ ДА СЕ ИЗПРАВИТЕ СРЕЩУ ФИНАНСОВИЯ МИН@%%@%@%@ Г0Р***Н0В И БОСОВЕТЕ НА ПЕТР00ЛНИТЕ КОМПАНИИ. ВРЕДАТА Е НАНЕСЕНА И МИЛЯРДИ ЩЕ УМРАТ. А, ДОРИ НЕ ОСЪЗНАВАТЕ ВИНАТА НА ХОРА КАТО Г00РАН00В. ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ПЛЕБЕИ, НО МЪРТВИ ПЛЕБ
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите са виновни! Освобождават място за треволяка си!
8
2
 
9
 
! Отговори
стейси преди 4 години
Това са белите дробове на планетата , трябва да се помогне защото касае всички богатите държави нека не се мотаят.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен да наложат санкции на Бразилия.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умишлен палеж. Болсонаро каза, че ще довърши амазония и го постигна.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-големия проблем в Бразилия е системното изсичане на горите на Амазония. На тяхно място отглеждат крави и соя, коит осе изнасят за САЩ и ЕС. В последните 30 г Амазония е загубила 30% от дърветата си в резултат на изсичане. Всеки, опитал се да спре или ограничи изсичането, бива заплашван или убит от картелите. Дори без пожар Амазония се превръща в пустиня.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се очаква да се помогне, с пари, с труд, с вода? Доколкото разбирам един мащабен дъжд може би ще оправи работата. Нали владеят времето, защо не го направят за белия дроб на планетата на която всички живеят.
3
1
 
9
 
! Отговори
До №1 преди 4 години
Нотр Дам и Ротердам са две различни неща.Аман от невежи.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анунимен преди 4 години
Както всяко нещо на тази земя, така и гората се ражда, живее и накрая изсъхва. Но в гората, ако ги няма парaзитите или човек, то тя не може да се възпроизвежда, старите дървета пречат на млади да израстнат. Пожарите са естествените механизми на природата за подмладяване на гори, джунгли, тайги и всякакви екосистеми. На мястото на тези, изгорели гори и джунгли, в Сибир и Амазония, до 10 години ще има нова гора, която ще произвежда повече кислород от старата, защото младите, обработват повече СО2

Спонсорирани публикации