Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?

Експерти: Корабът не е по-опасен от друга атомна централа
25 авг 2019 10:18, Красимир Ангелов
260
Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?
Кадър: YouTube

Първата в света плаваща атомна електроцентрала навлиза в последния си етап преди включването в експлоатация, след като в петък "Академик Ломоносов" официално се насочи към пристанището в арктическия град Певек, тръгвайки от порта в Мурманск.

Целта е там гигантският енергиен кораб да зареди ядрено гориво, за да започне да изпълнява своите функции. В своя публикация Time Magazine се допитва до експерти в ядрената енергетика, за да разберем дали светът има повод от притеснение за евентуална атомна авария от страна на руската федерация.

Още по темата
Професорът по ядрена енергия в университета Пърди в САЩ Робърт Бийн смята, че концепцията за безопасност при този нов модел на електрозахранване би трябвало да се различава от тази за земните АЕЦ, които оперират по целия свят. Причината е, че тук говорим за подвижни реактори, които могат да бъдат подвластни на капризите на морето или пък да станат обект на атака от други морски съдове, изпълняващи злонамерени цели. Но ключовото все пак е, че най-големият проблем със сигурност не е налице. А именно охлаждането на ядрото на всеки един от реакторите в режим на покой. Кораб с ядрена централа бива обграден по всяко едно време от вода и при нужда инженерите ще бъдат поставени във възможно най-добрите условия, за да овладеят химическите реакции за отделяне на енергия.

"Не виждам причина корабът да бъде по-малко безопасен. На пръв поглед си мислим, че е нещо различно, каквото е и моето мнение, но това не значи, че го прави по-малко безопасен“, казва проф. Бийн, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Завеждащият програмата за "Ядрено и радиологично инженерство и медицинска физика" към Технологичния институт в Джорджия, САЩ, Стивън Биегалски също споделя идеята, че експлоатацията в региона на Полярния кръг би създала отлични условия за работа с подобен род технология.

"Хубавото е, че ако потопите целия реактор под вода, ще получите възможно най-доброто охлаждане, което би могло да се постигне. Ако поставите ядрото на реактора в Арктическия океан край бреговете на Русия, ще можете да му осигурите достатъчно охлаждане, че да не се притеснявате за топлоотделянето", коментира проф. Биегалски.

Най-големите притеснения на учените са, че Русия не си е взела поука от поредицата инциденти през изминалите вече близо 40 години. Технологията за разпад на атома засяга целия свят и по тази причина руската страна би трябвало да има задължението да работи съвместно с всички останали в тази област.

"Може да не е позволено на местните власти и организации да реагират правилно. Това означава, че може да не получите навреме помощта, която бихте могли да получите, защото може да има хора, които да са в състояние да помогнат, но да нямат тази възможност“, казва още Биегалски.

Оказва се все пак, че плаващата ядрена енергия не е чак толкова ново откритие. Корабът SS Charles H. Cugle бива превърнат в АЕЦ през 60-те години на миналия век. Между 1968 и 1976 г. той е позициониран в зоната на Панамския канал, за да захранва американската армия с електричество.

Още икономически новини и анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баба ВангаЧе си склрозирала злобна бабиера, ясно! Но не цапай името на Ванга!
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фоби, фобейте наздраве! До полуда!Не си ли давате сметка, че янките имат някъде към 60 сабмарини, всички с ядрени двигатели, една дузина кериъри и още кораби с ядрени двигатели, които кръстосват океани и морета!Къде е "Курск"? При "Наутилус" и "Скорпион"! А ако не беше железният мъж В.В.Путин, там щяха да бъдат и "Мемфис" и "Толидо"!
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :))))))))))Американците са имали такава АЕЦ още преди повече от 50 години. Супер технологично напред са руснаците, няма спор...А пък аз веднаж дадох ток от моята кола на един закъсал до запали неговата!
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100 рубли = 1 ДОЛАРНо на теб могат да ти пръснат ***!Хкрементче, имат поне 3 завода но Мерседес, заводи на Субару, Рено, ДЕУ, БМВ и още световни фирми и правят повече от милион коли годишно, а не като нещастните нашенци - сдухани колици 2-3 ръка! Сега мрънкаме и се молим VW да направи завод у нас! Дано, ама надали! "Рено" защо избяга в Румъния?А как се котира йената?
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...за да овладеят химическите реакции за отделяне на енергия.".........След този текст няма какво да говорим повече!Някои много ги е яд, че руснаците имат такава станция. Нека се успокоят - те първи ще имат станция, работеща на принципа на термоядрения синтез! Тогава ще се откажат от АЕЦ.Это Россия, детька!
131
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И радиоактивните отпадъци ги хвърляш директно в морето.Много удобно.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знаели колко инцидента стават годишно с изтичане на радиация в англиски,френски и щатски централи ? А нещо да Фукошима, която редовно изпуска радиоактивни води, ама си работи ?Да ама най-лесно се плюят руснаците. За останалите нито дума. Тяхната радиация е хубава.
129
2
 
1
 
! Отговори
niki преди 4 години
Добре, че поне като стане проблем и ще потъне. Безаналоговите сАвецки техники...
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първия АЕЦ по вода е американски и е използван преди десетилетия.Имате Гугъл четете.
127
6
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 4 години
Ке гръмне като курск !!!!
126
16
 
9
 
! Отговори
Се се се ре умря !!! преди 4 години
Това е бомба като Чернобил ще гръмне 100%
125
3
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 4 години
Ходи за едно кафенце.
124
7
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Ским тенето е показателно. Мачкай Вова! А вие поне възтановете технологиите за правене на компоти.
123
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До АнонименОф кисело та чак прокиснало Устите ни се изкомоньосаха от това пусто руско гроздедето ни го дават господа работодателите
122
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100 рубли = 1 ДОЛАР ФЬОДОР !ПОЗДРАВИ !
121
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баба Ванга ГРОЗДЕТО КИСЕЛО ,А ? Каквито крие ,американски самолетоносач ,подводница. Няма значение каква е индииска ,руска , говедарска ,англииска ,френска .
120
11
 
6
 
! Отговори
Рубльов преди 4 години
До БългарофилМного лаят продажните рублафжии но нито ходят да работят в коптора миризлив русия нито карат руски тараляснициНай-важното в живота!Анериканска кола 6.5 л. /е ако няма -Ауди/2005/ , Гъмзата и Слави, виски с шопска. И никакви руски таралясници...че то не е живот това.
119
5
 
8
 
! Отговори
Х. Мустаф преди 4 години
Аз пък съм много доволна от нашите ***! Съдират се да си заслужат малкото центове. Даже обмислям оутсорцинг от тук да пишат във Взгляд.За най-старателните ще има и $...
118
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 100 рубли = 1 ДОЛАР1730 лева = 1$ ?
117
9
 
7
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Не съм доволен от нашите *** милиони рубли изсипахме в България да плюят по ЕС и НАТО но нищо не направиха ще им спираме денгите май

Спонсорирани публикации