18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?

Адам едва не умрял, след като година и половина пушил от цигарите
15 сеп 2019 22:15, Нели Христова
64
18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?
Снимка: CNN

Миналият месец 18-годишният Адам Хергенредър влиза по спешност в болница. От близо година и половина той има един лош навик – постоянно да пуши електронни цигари.  Той е един от многото случаи на хора, разболяли се от новата болест, свързана с вейповете, която взе няколко жертви.

Адам едва не умира. Успява да пребори болестта, но според докторите дробовете му вече са като на 70-годишен мъж. 

"Стряскащо е като си помисля, какво това малко устройство причини на дробовете ми“, казва  Хергенредър пред CNN.

Експертите все още не знаят какво точно причинява мистериозното заболяване. Едно е ясно – хиляди млади хора в САЩ са получили усложнения в следствие на електронните цигари. За това те искат повече регулация, а администрацията на Тръмп вече взима мерки. Те планират да забранят различните вкусове за електрони цигари и да оставят само този на тютюн.

Повече от една четвърт от учениците в САЩ използват електронни цигари. Най-често с вкус на ментол, плодове, алкохол и дъвка.

Преди да влезе в болница Адам е тренирал борба. Но сега се притеснява, че дробовете му няма да се възстановят на 100% и за него вече е свършено със спорта.

"Това е много физически спорт, а дробовете ми могат да не успеят да издържат на това напрежение... Това е тъжно“,  казва Хергенредър.

Според повечето проучвания, тийнейджърите мислят, че електроните цигари са много по-безопасни от нормалните. Това било и мнението на Адам. Любимият му вкус бил на манго.

"Започнах да пуша електронни цигари, за да се впиша, защото всички го правеха. Нямаше вкус на истинска цигара. Беше вкусно“, разказва Адам. Той признава, че на някои места не са му искали лична карта, когато си купувал течности. Пушил всяка сутрин, а след това кашлял.

Момчето отишло и по-далеч - от свои приятели или дилъри, той взимал тетрахидроканабинол, основното вещество в марихуаната. След време започнал да трепери, без да може да се контролира. После се появило и повръщането.

"Повръщах постоянно в продължение на три дни. След това отидох на педиатър“, спомня си той. Първоначално докторите не свързват симптомите на Адам с пушенето на електронни цигари. Дали му медикаменти, които не помогнали. Повръщането продължило. Тогава той признал, че често пуши. Лекарите правят снимка на белия му дроб. Тогава виждат щетите, нанесени от цигарите по него.

"Ако знаех какво ще причини на тялото ми никога нямаше да го докосна. Но не бях достатъчно образован“, признава момчето.

Адам изважда късмет. Приет е в болницата навреме. Само два или три дни по-късно белите му дробове щяха да се сринат напълно.

Сега той си е вкъщи. Но все още му е трудно, дори да качва стълби, тъй като се задъхва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За възстановяване на дробовете да взима АФА синьо-зелени водорасли, подхранват и съживяват клетките. Ама няма кой да му каже.. Желая здраве на всички!
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение - пропилен гликолът е ползван десетилетия преди е-цигарите по същия начин за получаване на дим в театъра и концертните ефекти, и то в много по-големи количества от е-цигарата. Данни за белодробни заболявания на музиканти и концертни работници, причинени от тази употреба, няма. И сега с тестовете не можаха да докажат такова действие на основата на течностите и се хванаха за ароматите.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е стандартната цигара, в което тютюнът или каквото е там изгаря, и вдишваш основно естествени съставки. Това си е малка химическа лаборатория....Оле, хора. Димът на естествената цигара съдържа 4800 различни химикала, 90 от които доказано канцерогенни. Освен тях тютюнът е пръскан с пестициди, овлажители, за да не пада от цигарата, консерванти, за да не мухлясва, овкусители и кой знае какво още. Основата на течността на електронните са два химикала - пропилен гликол и глицерин.
56
0
 
6
 
! Отговори
Тренирал бил преди 4 години
Хахах, тренирал борба, тоя е слаботелесен. И жените ще го бият. Явно само на цигарките е налягал...
55
1
 
2
 
! Отговори
anon преди 4 години
Американците масово са на Адерол и пушат THC вайп. Голяма мода голямо нещо
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Ако изпиеш над 8 литра вода на ден,ще умреш от ,,воден удар''.Клетките се пръскат,и се получава верижна реакцияКултуристите три седмици преди състезания пият по 20л вода на ден.Лично познавам такъв човек.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, бе, писачи, за пореден път ще уморите хората от смях.Значи този човек е жертва на "новата болест, свързана с "вейповете" /каквото и да значи това, и веднага след това пишете, че "експертите не знаят от какво се причинява това заболяване".И кое е "това заболяване" в крайна сметка? И в края на краищата знае ли се или не от какво се причинява?
52
0
 
5
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 4 години
До: номер 37Човече неразбрани, ти правиш ли разлика между панкреатит и рак на панкреаса???Освен това, рак на панкреаса е един от най-агресивните и средната прогноза за преживяемост е 6 месеца! Къде виждаш време да развие метастази?
51
0
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Отказах цигарите преди две години след 30 години пушене по кутия и половина на ден и съм супер доволен.Да ги вях отказал по -рано.
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако изпиеш над 8 литра вода на ден,ще умреш от ,,воден удар''.Клетките се пръскат,и се получава верижна реакция.Ако изядеш много сол,също си пътник,захар също.
49
0
 
15
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 4 години
Това е типичен случай за д-р Грегори , отива пишлемето с повръщане и като го питат "забравя" да спомене че използва ел-цигари, после е казал че пуши, но не е споменал с що за смет ги пълни.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен48то си пише в статията. смесване на течности със активно в-во в марихуана. не се знае как действа това. А и не бих се учудил да е кампания от някой цигарен гигант също.
47
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера как е възможно да има толкова безгранично глупави и безхарактерни хора, които си пушат и си мислят, че е ОК и е безвредно. Без значение електронни или обикновени. Толкова ли няма за какво да живеете - дете, партньор, семейство, приятели, куче? Съвсем ли не ви се живее, че се самоубивате всеки ден. Ако се чудите как да изхарчите 5 лева на ден, излезте на терасата и ги хвърляте от там, все ще е по-добре за вас, отколкото да ги изпушите.
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами възможно е. Това не е стандартната цигара, в което тютюнът или каквото е там изгаря, и вдишваш основно естествени съставки. Това си е малка химическа лаборатория. Алхимиците така са смесвали съставки, понякога с летален край.
45
3
 
10
 
! Отговори
Kazan преди 4 години
Истината е че всеки човешки организъм е съвсем различен, няма едно към едно, генетиката играе и тя голям фактор за развитието на подобни пороци. Много хора казват че всичко е в дозата което е така ама дозата за всеки е различна, едни пушат две цигари и нямат желание или възможност за още , а на други и 40 на ден не стигат, същото е и с алкохола, проблема е че и двете неща за вредни за съжаление, хареса ми коментара по долу и цял живот да пиеш вода пак умираш. Всеки сам си познава организма.
44
7
 
10
 
! Отговори
o.o преди 4 години
Най-вероятно понеже всичките са под 21 да са си правели техни синтетични миксове, или от тези най-евтините с аромат на плодов кондом. До сега всички да са измрели от вейп, или това са фалшиви новини, платени от тютюневите гиганти, с цел да припечелят повече от сорта на продукти като айкос и кво ли не.
43
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се дали тия са се разболели от гаден синтетичен наркотик (май това е общото в случаите, треперенето и повръщането също говорят за това) или историята е измислена. Е-цигарите са на масовия пазар от почти 15 години и аз лично ги ползвам от 7-8. Ако разрушаваха толкова белите дробове за година и половина (това даже обикновените не го могат), досега да сме измрели всички без изключение. Появяват се сходни случаи само в САЩ, и то по едно и също време, независимо кога точно болните са започнали.
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?Адам едва не умрял, след като година и половина пушил от цигарите"Ами да пуши още година и половина и да си кара със дробове на 140 годишен. Ние какво да направим, че майка му и баща му са първи братовчеди? Пълни глупости. Досега стотици хиляди вейпъри да са измрели, ако имаше и грам истина. Или поне болниците да са препълнили.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ауу идва удар по електронните цигари май??
40
4
 
6
 
! Отговори
Доц. Цицков преди 4 години
леле колко тежко се изпърдях, отвратително е, туй пица супа да омешиш не е добре смрадта е уникална. момчето на *** прилича, иначе като си трови дробовете с химикали ви кво очаквате, ама да, пиар за тютюна сега правятм просто не пушете и не пийте всичко е въпрос на навик, воля и постоянство

Спонсорирани публикации