Зеленски категоричен: Ще се борим да си върнем Крим!

Той призова Запада да не вдига санкциите срещу Москва
15 сеп 2019 19:34, Елка Василева
180
Зеленски категоричен: Ще се борим да си върнем Крим!
Володимир Зеленски. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да не вдига санкциите, наложени на Москва заради анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти, предаде Франс прес.

"Някои на Запад споменават за сваляне на санкциите, тъй като губят пари. Ние обаче губим хора. Докато няма мир, санкциите трябва да останат", заяви Зеленски в Киев на 16-ия годишен форум на Ялтенската европейска стратегия.

"Колкото до Крим, според мен най-трудната ситуация ще е около връщането на Крим. Още не съм имал срещи нито в нормандски формат, нито с Путин. Ще се борим, за да си върнем Крим. И не само с думи", заяви Зеленски.

По думите му Киев "има няколко формата, няколко идеи" как да се реши въпросът.

"Не мога обаче да говоря за това пред вас, още е твърде рано. Ще стане, както с размяната (на затворници между Украйна и Русия). И засега не ми се ще някой да използва нашите идеи", добави президентът.

Още по темата

В момента Киев подготвя нови списъци със задържани лица за размяна с Русия. Нов етап от размяната "ще се договаря и в Минск, и в нормандския процес", посочи Зеленски, според когото среща в нормандски формат се очаква до края на септември.

Украинският лидер нарече чудесни отношенията на страната си със САЩ и благодари на американското ръководство за решението да й предостави помощ по линия на Държавния департамент и на Пентагона, пише БТА.

"Чували сте, че САЩ ни бяха блокирали военна помощ за 250 милиона долара, но сега сме в чудесни отношения с Щатите, защото сега ще имаме 140 и още 250 милиона долара. Благодарен съм им за помощта", каза Зеленски и подчерта, че сега Украйна "ще получи 390 милиона долара".

Президентът на Украйна заяви, че е склонен да разглежда предпазливо идеята за изпращане на умиротворителни сили в Донбас.

"Не искам да развием с Донбас сценарий като в Абхазия или Приднестровието, затова се отнасям много предпазливо, затова не повдигам тази тема", посочи той.

Затова и Леонид Кучма, главният украински преговарящ в Контактната група за уреждане в Източна Украйна, не повдига тази тема в Минск, добави държавният глава.

Същевременно Зеленски отбеляза, че ще е "доволен, ако има миротворци по границата между Украйна и Русия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие си го върнахте през 2014 година,сега остана да върнете и Донбас,с референдум. И една комедия можеда направите как сте се борили.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гладен зеленски просо сънува.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унищожаване на американскияфашизъм и неговата китна държава --една добра цел за РФ. Да запомняткога са се противопоставяли наобединението на Крим с Русия.
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя сбърка хапчетата и сцената...нека се опитат да си върнат Крим, хайде, чакамеа за миротворци - Русия предложи още преди 3 години,... абе цирк голям
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо Соци герберите сте си все социта - социопатииии
144
2
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Путин Москва дава , Крим не дава. Това си е негово завоевание.Нали трябва да се запомни с нещо.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УКРАИНЦИТЕ НЕ СА СПЕЧЕЛИЛИ И ЕДНА БИТКА! КАКВА СЛАВА ВИ ГОНИ!?Или славно изпостреляхте собствените си протестиращи в тн Майдан. И славно разхвърляхте трупове от моргите... Славата пак не е ваша а на американското посолство.
142
0
 
5
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
В какво се изразява ползата за Украйна от чудесните отношения със САЩ, след като украинците живеят на ден с 14 долара, а руснаците с 82, въпреки ужасните си отношения?
141
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 4 години
аКО БЯХ НА МЯСТОТО НА пУТИН НАСТЪПВАМ ОТ ИЗТОК, А пОЛША ОТ ЗАПАД И СЕ СРЕЩАМЕ И СИ СТИСКАМЕ РЪЦЕТЕ НА 50 КИЛОМЕТРА ОТ ПОЛСКИЯ ГРАД лВОВ. ПП Комичния президент ще има порошенковски резултат на следващите президентски избори.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленски като Порошенко призовава за това за което от запад му нареждат.Брутен вътрешен продукт на Русия 3 трилиона и отгоре до вчера, а на Посрайна колкото на две Българии. Ей така в мизерия свършват най-верните сателити на запада. 2006 на Г-8 Барозу към Путин - Трябва да ни позволите да ви експлоатираме природните богатства?- Защо, какво ще спечели Русия от това?- Нищо. Тогава Русия мизерстваше като Посрайна, Косово и Азербайджан днес... ТЕ ПОЗВОЛИХА БЕЗПЛАТНО ЕКСПЛОАТИРАНЕ
139
3
 
15
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
"Ще се борим, за да си върнем Крим. И не само с думи", заяви Зеленски. И как по-точно? Очаквам в близките дни урките да обявят война на Русия. Само това е начинът. То Путин не е присъединил Крим към Русия, за да го връща. Този /Зеленски/ бил голям комик. Направо ме разсмя.
138
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснали са им пак "мухата" и по всичко личи, че пак ще лапнат...После ще им гледат сеира и ще налагат санкции, от които ще страда Европа...
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-хаКакто и всичко на изток от Днепър...
136
2
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Не съм фен на Путин, ама Крим го забравете и гледайте да не оттървете и Одеса
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, но на куково лято!
134
4
 
15
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
Като Зеленски е толкова "смел", защо не наложи той санкции срещу Русия, ами подтиква нас, европейците, да се жертваме заради неговите спорни изисквания?
133
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крим никога не е бил украински защото такава държава никога не е ималоима УССР създадена от ленин и подарък на УССР през 1956 на автовомната република крим от хрушчоввсички борци срещу комунизма защо не са против това действие на най главншия комунист на СССР- интереса клати фесатака им е изгодно на американците а зеленски си е най-обикновено ме-кере като банкянската кратуна и ще пее каквито ноти му напишат от посолството на краваршингтон
132
5
 
2
 
! Отговори
Въгленчо преди 4 години
Слава Искра! Героиням слава!
131
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Това изказване на Зеленски е от преди 2 седмици,чудите се какви глупости да публикувате.На Зеленски му започват проблемите,Румъния,Унгария и Полша искат територии от Украйна които Сталин им е взел.Украйна върви към разпад,Крим си е руски Донбас и Приднесторието няма да се върнат.А всички тези помощи в милиони долари които САЩ им дават са заеми които ще се връщат с лихви.И у нас по времето на Костов се хвалеха с такива помощи които ние сега връщаме,без платен обед няма.
130
1
 
2
 
! Отговори
ЕЕЕ преди 4 години
верно БЕЕЕЕ Искра

Спонсорирани публикации