Почина Луиджи Колани. "Лудият" дизайнер, който е работил дори и с "Лада"

"Моят свят е кръгъл", казва Колани, който не обича острите форми
16 сеп 2019 19:17, Нели Христова
4
Почина Луиджи Колани. "Лудият" дизайнер, който е работил дори и с "Лада"
Снимка: Grund

На 91-годишна възраст, след дълго боледуване, почина немският архитект и дизайнер Луиджи Колани. Със своите причудливи концепции, той успя да впечатли целия свят. 

Луиджи Колани превръщаше в изкуство всичко, до което се докосне. Роден през 1928 година в Берлин, той изучава скулптура и живопис в Берлинския университет за изкуства, а също така и аеродинамика в Парижкото политехническо училише. Любимият му материал е пластмасата.

Относно работата си Луиджи не обичал да слуша никого. Той създава не само коли, камиони и самолети, но и миялни машини, мебели, очила, камери, дрехи, тоалетни, телевизори и още десетки други неща. Портфолиото му включва около 4000 идеи, които са записани на хартия. Не е ясно, колко гениални идеи са останали само в главата му. Повечето коли, които създава, така и не влизат в серийно производство, тъй като са определени като спортни.

Дизайнерът сътрудничи с компаниите "Фолксваген", "Порше", "Мерцедес", но по времето на Съветският съюз е работил дори и с "Лада" за създаването на нов модел "Лада Нива", който трябвало да носи името "Михаил Горбачов".

При автомобилите на Колани всичко е подчинено на аеродинамиката. Например, построеният на базата Citroen 2CV негов модел за времето си поставя световен рекорд по разход на гориво – едва 1.7 л/100 км. Дизайнерът винаги е твърдял, че външният вид на транспортните средства е несъвършен, а шефовете на компаниите - производители са консервативни.

"Вижте камионите – те са квадратни и трябва да изтласкват пред себе си огромно количество въздух, казва германецът. – Те нямат аеродинамика, но тъпата индустрия така и не разбра това. Похарчени са милиарди литри гориво, вместо да приемат моите идеи. И по този начин въздухът на Земята щеше да бъде по-чист.“

"Моят свят е кръгъл", казва Колани, който не обича ръбовете и острите форми. Една от най-известните му разработки беше за фотоапарата "Канон Т90".

Когато на 90-я му рожден ден журналист го пита, какво мисли за смъртта, Луиджи отговаря: "Идвам от семейство, в което всички доживяват до 100. Защо трябва да мисля за смъртта, след като има толкова много въпроси в живота, които остават без отговор?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Р. Тодоров преди 4 години
Поклон! Той изпревари с красивите си идеи в промишленият дизайн с десетилетия времето си, той живееше в бъдещето и ни помогна да се докоснем до истинската красота в човешкото мисленето! Луиджи ти си ВЕЛИК!
1
0
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Браво на човека! Това, дали си успешен, се определя не от това, дали го местиш, , както предния коментар, а какво си оставил на този свят, на обществото. Някой оставят такива идеи, други-само пълнят тоалетните. Въпроксът е, не да си купиш кола, имот, и да направиш богати наследниците ти, за едно поколение напред, а да дадеш нещо на обществото, с което ще те запомнят.Нещо добро.Пример-Евлоги и Христо Георгиеви.Леонардо Давинчи, и др. Най-лесно е да го местиш и да слушаш чалга.

Спонсорирани публикации