Петролът пак потича в Саудитска Арабия - до дни

Майк Помпейо отива на посещение, ще обсъжда ситуацията
Обновена: 17 сеп 2019 23:08 | 17 сеп 2019 22:45, Веселина Йорданова
11
Петролът пак потича в Саудитска Арабия - до дни
Снимка: БТА

До края на септември Саудитска Арабия ще възстанови производството си на петрол, след като то беше намалено наполовина в резултат на атаката срещу саудитски петролни инсталации в събота, заяви министърът на енергетиката, принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Франс прес.

На пресконференция в саудитският град Джеда министърът каза, че саудитските доставки на петрол са възстановени до равнището отпреди атаката и отбеляза, че страната му все още не знае кой стои зад нея.

Абдулазиз бин Салман увери, че излизането на борсата на петролния гигант Арамко (Aramco) ще продължи по план въпреки атаките срещу негови съоръжения в събота.

"Процедурата ще продължи, както е предвидено, нищо няма да спираме", каза министърът.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заминава днес за Саудитска Арабия, за да обсъди как да се реагира на последните нападения срещу петролни инсталации в кралството, съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Пенс потвърди оценката на президента Доналд Тръмп от вчера, че най-вероятният извършител на атаката е Иран. "Истината е, че нашата кампания за максимален натиск срещу иранския режим работи", каза той за санкциите срещу Техеран, които Вашингтон наложи, след като се оттегли от ядрената сделка от 2015 г.

"Ако Иран е извършил последните нападения, за да накара президента Тръмп да отстъпи, те няма да успеят", каза Майк Пенс в реч пред консервативната Фондация "Херитидж".

По думите на Пенс САЩ "оценяват всички доказателства" и се консултират със съюзниците си. "Президентът ще определи най-добрата посока на действия през предстоящите дни", каза вицепрезидентът. Той повтори думите на Тръмп, че САЩ не желаят война с никого, но са готови да отстояват интересите си.

Иран отрича съпричастност към нападението с дронове в събота, което доведе до намаляване наполовина на добива на петрол в Саудитска Арабия. Йеменските бунтовници хуси, които са подкрепяни от Иран, твърдят, че те са извършили въздушните удари. Саудитска Арабия оглавява регионална коалиция, която се сражава с хусите, припомниха агенциите.

Днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф написа в "Туитър", че САЩ са в грешка, ако си мислят, че йеменските жертви на продължаващите 4 години и половина тежки военни престъпления няма да направят всичко, за да отвърнат.

"Те може би са притеснени, че оръжията им за стотици милиарди долари не прехващат йеменския огън. Обвиненията срещу Иран обаче няма да променят това", допълни Зариф. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
А къде бяха "великите" хамерикански ПВО системи след като няколко дрона и разказаха игрите?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сателитните снимки показват много прецизно насочване на ракетите. Такава точност от крилати ракети с GPS насочване е непостижима. По скоро са използвани боеприпаси с лазерно насочване. Но това означава наличие на насочващ самолет или самолети (дронове), които да маркират целите. Тях, ПВО на СА е трябвало да засече, за разлика от крилатите ракети . Иран и хутите нямат такива оръжия, по вероятно е да са САЩ или Израел при информираното съгласие на СА, за щото няма и един ранен работник при удара.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп уволни всички около него които му даваха разумни съвети и остави само пудели като Помпео които му изпълняват всяка глупава прищявка. Не случайно в американската преса нарекоха Помпео ракета която винаги следи *** на Тръмп.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6При такава голяма вероятност някоя ракета пейтриът да се отклони от траекторията и да те удари по главата не знам как спиш спокойно. Най-добре е да отидеш в Русия ири Турция където С-400 ще ти гарантира спокоен и вечен сън.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи до дни да очакваме нова ирано-руска бомбандировка в СА.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте ве СА има Пейтриът да де но те защо нищо не са "видели" М ?Не съм спец но не може може би от най големите ако не и най голямата рафинерия в света да няма някаква противовъздушна защита е, и ?В Тубата имаше клипче как ракета Пейтриът точно в СА изстреляна се отклонява от траекторията и удари жилищен квартал , щеше да ги изпотрепе.Та и сега може би са решите да не пускат ракети че да не се върнат барабар с вражеските и да им удари рафинерията ха ха !!!!
4
1
 
1
 
! Отговори
до 4-ти преди 4 години
Ако "обещанията на хартия" се сринат единственият който ще загуби е баба ти дето си крие парите под дюшека , парите на арабите се влагат в компании от цял свят ,също така и в много недвижима собдтвеност. Ако си мислиш че постъпленията от петрол се държат в брой в трезорите си много далеч от истината.
3
3
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Саудитите практически са почти изцяло зависими от САЩ. Играта е грозна, но скоро ще приключи, защото суровината ще свърши. От друга страна парите са обещания на хартийка, която скоро също ще се трансформира..
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще яде сопата накрая да видим кой. Дърпат дявола за опашката тея пръчки там.
1
0
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
Кой има изгода от тази атака?Това е въпроса и отговора е интересен.

Спонсорирани публикации