Белгия събра с SMS-и ?1 млн. за най-скъпото лекарство в света

Медикаментът струва 2 милиона долара за един курс на лечение
19 сеп 2019 19:45,
56
Белгия събра с SMS-и  ?1 млн. за най-скъпото лекарство в света
Снимка: https://teampia.be

Само за два дни белгийските граждани успяха да съберат пари, за да бъде купено лекарството с най-високата цена в света от 1,9 милиона долара. Медикаментът, които се използва за лечение на рядко генетично заболяване, беше необходим за деветмесечно момиченце. Родителите му призоваха за национално усилие, признавайки, че не могат да намерят друг начин да спасят детето си.

Те започнаха кампания за набирането на средства с SMS-и от по едно евро, като за първия ден бяха събрани 700 000 евро, а през втория и остатъка от сумата от един милион, която беше обявена като цел на кампанията. Общо 957 549 текстови съобщения са пуснати за малката Пия за два дни.

Кампанията се превърна в истински фурор, като тя стана толкова популярна, че в нея се включиха и два от трите национални телеком оператора. Те се отказаха от таксата от 50 евроцента, която се получава за всеки благотворителен СМС и така парите се събраха по-бързо.

Малката Пия страда от атрофия на мускулите на гръбначния стълб в резултат на генетично увреждане. Състоянието й е застрашаващо живота й и децата с това заболяване не преживяват повече от четири години.

Лекарството "Золгенсима" е единственото, което може да се използва за третиране на състоянието на малката Пия. То все още не е регистрирано за използване в Европа и затова бебето ще замине за САЩ за курса на лечение. Родителите вече съобщиха, че се готвят за пътуването до Чикаго.

Междувременно белгийският здравен министър Маги Де Блок заяви, че правителството не може да направи нищо, докато медикаментът не бъде регистриран за прилагане в ЕС.

Събирането на пари чрез СМС-и е рядко използван в Белгия начин за събиране на дарения, затова е още по-изненадващо, че парите се натрупаха само за два дни.

"Изумена съм, че една държава може да се обедини за нещо подобно", заяви майката на Пия пред фламанската обществена телевизия.

Въпреки, че семейството е трогнато от жеста на съгражданите си, те изразиха надежда, че на друго семейство няма да се налага да бъде изправено пред такова непосилно предизвикателство, за да спаси живота на детето си.

С цена от 1,9 милиона евро за една доза, това ново генетично лечение, официално е най-скъпият медикамент в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Ко?Не! преди 4 години
1. Медикаментът струва 2 милиона долара2. с най-високата цена в света от 1,9 милиона долара.3. 700 000 евро, а през втория и остатъка от сумата от един милион4. С цена от 1,9 милиона евро за една доза
46
4
 
2
 
! Отговори
социализъм преди 4 години
Дали в Северна Корея раздават безплатно лекарства по 2 милиона на който се нуждае или само на Кимчо евентуално?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФармацевтАкъл даваш, пари не даваш.
44
5
 
4
 
! Отговори
abc преди 4 години
Няма ли на запад при демокрацията и евроатлантическата цивилизация здравно осигуряване, че хората трябва със SMS-и да си събират средства за лечение ???
43
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
Няма ли руско лекарство ???
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Използват човешки инстинкти за облаги-в този случай-майчиния.Ако са толкова добри-защо не помогнат Те? Имат фондове за милиарди..Но не.Нека бедните да си платят,уж са "помогнали",а богатите? Затова са богати-взимат,но не дават.В Африка всеки ден умират деца-от Глад и болести,за тях никой не пише...А тук -наркотици,хапчета,алкохол- и пълно с аномалии..После държавата ще ги финансира за чужда сметка..Справедливост за едни,а за останалите,осакатени от бомбите?Лицемери.
41
1
 
32
 
! Отговори
Lan преди 4 години
41,когато знаеш, че детето ти умира и знаеш, че няма НИКАКВО лечение и знаеш, че някой някъде има едно нерегистрирано лекарство, което ти дава шанс...Познай дали ще ти пука за всичко друго. Лекарството не е регистрирано в Белгия, за това държавата Белгия не дава пари, за нея това НЕ е лекарство. За родителите обаче е единствената надежда...Дано да е така - дано да е ефективно и детето да оздравее!
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lan"Ми ни виждамиии толкус парии обииир" .... абе аре бегай ...
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛияЛекарството не е регистрирано и детето ще влезе в клинично проучване за да не плаща. После ще се види какво и как.А Белгия страна от третия свят ли е без закони и правила, че за лекарство за което не се знае дали е ефективно и какво и как може да се искат 2 милиона и то със SMS -и, ами дай и аз да забъркам някаквъ илач с билки и витамини, да го пусна в Белгия белгийците да ми съберат няколко милиона, пък ще видим какво и как и дали лекува лекарството ми?
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Белгия на запад при демокрацията и живилизацията и капитализма нямат ли здравна каса или някакво здравно осигуряване, там само със SMS-и ли се плаща ако имаш големи разходи за лечение?
37
0
 
9
 
! Отговори
Лия преди 4 години
Лекарството не е регистрирано и детето ще влезе в клинично проучване за да не плаща. После ще се види какво и как. Все повече се увеличават и тези заболявания в резултат на всичко наоколо.Тези лекарства имат и странични действтия. Дано детето има късмет.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите само се оплакват, че нямат пари за лекарства на децата си, вземете пример от белгийците, вижте как хората събират милиони със SMS-и, ако ти е болно детето започни SMS кампания а всички останали да пращат пари както белгийците, вземете примеро то тях.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами разработете си и вие животоспасяващо лекарство, патентовайте го да не може никой друг да го произвежда и после ако искате и за 10 милиона го продавайте, хората ще събират пари със SMS-и да платят, няма по ценно от човешкия живот. Кой ви пречи да си разработите лекарство, какво се оплаквате, че било скъпо!
34
6
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До ФармацевтИзвън хуманизма белгийците не са направили нещо добро.След 20г това дете ще предаде дефектните си гени на следващото поколение...и пак СМСи.
33
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Не виждам как лекарство може да струва толкова пари! Това е ОБИР и би трябвало да е подсъдно.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който му е скъпо, да си създаде сам лекарство и да го продава евтино. При демокрацията всеки е свободен да си отвори фармацевтична компания и да основе изследователски институт и да разработи ново алтернативно лекарство и да го продава евтино на тежко болните, вместо да мрънкате, основете си фармацевтични компании, произвеждайте алтернативни лекарсвта и продавайте евтино, кой ви пречи?
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФармацевтАми така е, ми! Тука само оправдания. Нешастници!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Оо, значи е неправедливо, някой да заложи милиарди, да работи десетилетия и да има да изплаща длъгове, повече от натрупаните от сегшаното ни правителство, да таксува?А кое е справедливо? Та да влезнеш през радания вход, като някакъв клоун да държиш речи за кое било добро и кое не, да вземеш нещо за милиарди безплатно и айдееее - вкъщи! Така, не става момченце!
29
8
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
Браво на хората. Добър пример, а тук само се оплакват, че са бедни и нямат пари за лекарства за децата, вместо да събират със SMS-и пари да си лекувата децата да им спасяват живота. Вземете пример от белгийците, браво, дали са ви пример, а вие мрънкате! Спасявайте живота на децата, а не хленчете! Браво на белгийците!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Другия път създай лекарство ти и го давай за 3 стотинки... литъра.

Спонсорирани публикации