Полша към поляците на Острова: Връщайте се у дома

След Brexit ще има административни затруднения
19 сеп 2019 07:00,
43
Полша към поляците на Острова: Връщайте се у дома
Снимка: Pixabay

Посланикът на Полша в Лондон призова сънародниците си, живеещи във Великобритания, да помислят сериозно за връщане в родината след Брекзит заради евентуални административни усложнения, предаде Франс прес.

Още по темата

България десета по брой студенти във Великобритания

Съветвам ви да обмислите сериозно възможността да се върнете в страната ни, написа дипломатът Аркади Жегоцки в писмо до сънародниците си във Великобритания. Пред радио Би Би Си той каза: "Разтревожен съм. Затова призовавам полските граждани, които живеят в Обединеното кралство, да действат. Приканвам ги да подадат молба за статут на постоянно пребиваващи, ако ли не, да мислят за връщане в Полша". Смятам, че това е много подходяща възможност да се приберат, подчерта Жегоцки, хвалейки бързия растеж на (полската) икономика, който създава все повече и повече възможности, пише БТА.

Британското правителство предложи статут на постоянно пребиваващи на европейските граждани, които искат да продължат да живеят и работят във Великобритания след Брекзит, планиран за 31 октомври.

На територията на Обединеното кралство живеят около 832 000 поляци, но само четвърт от тях са поискали от властите статут на постоянно пребиваващи, уточни посланикът.

След като подадат документи онлайн, тези, които са живели постоянно във Великобритания най-малко пет години, получават статут на постоянно пребиваващи, което им дава право да останат там безсрочно. Онези, които живеят в страната от по-скоро, получават "предварителен статут", който им позволява да останат още пет години и да поискат постоянен статут, когато се навършат пет години от пребиваването им във Великобритания.

Обезпокоени сме от тази процедура, защото 42 процента от хората са получили предварителен статут, което значи, че значителен брой хора имат трудности да получат статут на постоянно пребиваващи, каза полският посланик. "Много хора, които живеят тук десет години и повече, ни казаха, че имат проблеми", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
до Анонимен преди 4 години
Много си прав, аз също съм работил с поляци. Много са задружни. Не са като нас, дето само си правим мръсно по между си.
31
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 4 години
Много си прав, аз също съм работил с поляци. Много са задружни. Не са като нас, дето само си правим мръсно по между си.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на поляците, преди десетина години съм работил с поляци и веднага разбрах че рано или късно ще се оправат, и излезнах прав. Оставете ги англичаните да се оправят сами.
29
2
 
8
 
! Отговори
Пешо Секса преди 4 години
Нашият посланик СПИ ЛИ?
28
2
 
1
 
! Отговори
Ради преди 4 години
До ЗАКОННИЯ СТАТУТИзбери го!
27
4
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
""Много хора, които живеят тук десет години и повече, ни казаха, че имат проблеми", допълни той." - и какви проблеми са имали...не могат да си подадат онлайн молбата за пребиваване, щото са мъртво ли :-)...баси глупостите, всеки който има иншурънс номер няма да има проблеми да остане, за останалите вероятно ще е малко по-трудно, но не и нещо кой знае к'ва пречка :)
26
23
 
16
 
! Отговори
ЗАКОННИЯ СТАТУТ преди 4 години
Волен Сидеров - президент! Бългалия в Руската федерация!Официални езици - руски и български!
25
5
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 25Скоро, когато данъкоплатците станат по малко от "братята" ще има такива призиви, но ще падат на глухи уши. Хората не са избягали от хубаво. По добре чистач на *** в уредена държава отколкото стругар в България! Тук скоро ще останат само политиците, държавните служители и братята. Да видим тогава кои от кои ще краде за сметка на другите?
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще доживеем българското правителство да излезе с такъв призив?
23
5
 
16
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Ние ако викнеме нашите бежанци, тука нема да има място да ги настаниме, че всичко тъне в разруха. Е... само ГЕРБАВИТЕ ниви и блокове просперират, ама там нема место.
22
22
 
14
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
Поляците са номер 1 по употреба на Алкохол!!!Нека си стоят там......и чехите не са по добри....близки страни до Запада и са мазни СЛУГИ...А пък жените К....ви!!!
21
6
 
19
 
! Отговори
до saki преди 4 години
Говорил съм с поляци, и като им кажех, че са славяни се обиждаха. Развиваха ми теорията, че са потомци на викингите.
20
7
 
44
 
! Отговори
saki преди 4 години
Бачкал съм с поляци в Германия. Ами не са готини хора. Интриганти,алкоголици,злобни и постоянно крадяха ,а събота и неделя ,със служебните камиони се прибираха в Полша ,за да пласират откраднатото. Не се смятат ,за източноевропейци, по скоро за половин немци.
19
4
 
22
 
! Отговори
Ми преди 4 години
който е бил в Англия много добре знае, че поляците са най-облагодетелствани. Винаги при кандидатстване за работа на хора от няколко държави от Източна Европа са назначавани поляците.
18
2
 
18
 
! Отговори
Мисия Лондон преди 4 години
В БГ посолството още не са свършили летните отпуски. Ще му мислим след Брекзит...всъщност няма да мислим така и така да става каквото ще.
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА
16
10
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 4 години
Не наричай раята българи! Българите не бягат или не са бягали, но няма вече от тях. Тази територия е Раистан.
15
3
 
26
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Абе и в Англия вече парите намаляха. Ако си сам е ОК, ама ако си семеен с деца, бачкаш за наема и сметките.
14
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мечтата на всеки българин е да види децата си на терминал 2 и дсичко друго е ала бала
13
6
 
29
 
! Отговори
Патриотизъм 2 преди 4 години
Полша си вика поляците, а България потрива ръце, че на тяхно място ще идат българи.

Спонсорирани публикации