Коя е най-опасната песен зад волана?

Учени установиха, че музиката, която слушаме, се отразява на шофирането
20 сеп 2019 22:00, Нели Христова
19
Коя е най-опасната песен зад волана?

Музиката е неизменна част от шофирането, но тя със сигурност оказва и влияние върху него. Когато слушаме по-бързи песни, подсъзнателно натискаме педала повече, а когато пеем с приятели някой златен хит, не обръщаме достатъчно внимание на пътя.

Учени от Южнокитайския технологичен университет установиха, че в основата на това как ще се държим на пътя е темпото на музиката, която слушаме.

Те провеждат експеримент. Участниците в него се намират в симулатори и  "шофират" по 6 лентов път. Първо карат в тишина за период от 20 минути, после слушали различни песни. Това показало, че колкото по-високо е темпото на дадена песен, толкова по-лошо е качеството на шофиране. Така те доказали, че музиката със скорост над 120 удара в минута провокирала нестабилно поведение на пътя.

За 20 минути в пълна тишина, шофьорите се престроявали в друга лента средно 70 пъти. Когато обаче им пускали рок песни, броят на престрояванията се увеличил двойно - 140 за 20 мин. Освен това скоростта на движение под такъв музикален съпровод била с 8 км/ч по-висока от разрешената.

Според изследването на южнокорейските учени, най-опасна се оказала песента на пънк бандата Green Day - American Idiot. След тях се нарежда поп идолът Майли Сайръс с Party in the USA, а трети са The Killers с непризнатия химн на всички пияни британци Mr. Brightside.

Най-безопасно според учените е шофирането под съпровода на музика с около 60 удара в минута. Така най-безопасната песен зад волана се оказва Stairway to Heaven на Led Zeppelin със 63 удара в минута, следван от Under the Bridge на Red Hot Chili Peppers, God’s Plan на рапъра Дрейк и класиката Africa на Toto.

 Още новини от света на автомобилите четете на сайта на AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
11
 
! Отговори
Chalgakiller преди 4 години
Ако няма включена музика, се чува двигателят, който работи с доста повече от 120 удара(оборота) в минута.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехоуу географията е наука ама не е за всеки.....Южнокитайско университет пък после рязко се телепортира в Южна Корея където учените са правили изследвания.... А това за музиката в колата а и не само го правиха и в мит бъстърите преди години с все същите резултати.... Каквато и музика да слушате не забравяйте че шофирате и не сте безсмъртни...другите участници също.
8
4
 
8
 
! Отговори
х преди 4 години
в колата най-обичам да надувам Metallica - For Whom The Bell Tolls
7
2
 
16
 
! Отговори
И аз съм Бойко преди 4 години
За умореният шофьор най - опасната песен е Тишината!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако им бяха пуснали SPEED на Billy Idol щяха да счупят всички автомобили.
4
0
 
15
 
! Отговори
Доко преди 4 години
Ами да бяха проверили с някоя песен на Кондьо
3
1
 
11
 
! Отговори
Хохохо преди 4 години
Най-опасната песен е на Слави, докато си караш по-родните, добре поддържани, български пътиша: ''Ша полудея, баси майката какъв живот живея"
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Manuel-Gas Gas Gas
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изброените песни ме карат да ходя по голема нужда. Ако съм в колата ще търся място където да спра за да се изтропам.

Спонсорирани публикации