Заради грешна поддръжка хакнаха НАП и изтекоха данните на 5 млн. българи

Е-управлението у нас евтино, струва едва 0,1% от БВФ
27
Заради грешна поддръжка хакнаха НАП и изтекоха данните на 5 млн. българи
Снимка: Pixabay

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, цитиран от "Монитор".

Още по темата

От агенцията са направили проверка на НАП, но тя е била само по документи, тъй като е такава ролята на одитора. В хода на проверката са забелязани пропуски, за които са отправени и съответни препоръки.

Атанас Темелков посочи неправилното надграждане на системата на данъчните като основната причина за изтичането на лични данни на 5 милиона българи. Той допълни, че пробивът в системата на агенцията не се дължи на това, че датира от 2008 г., а произлиза от грешна поддръжка.

"Откога работи една системна не е важно, стига тя да бъде достатъчно добре изградена и да бъде поддържана", коментира Темелков.

Той сподели, че за по-голяма киберсигурност при критичните информационни системи, те трябва да бъдат поддържани от една компания, а не от няколко.

"Натискът за предоставяне на повече електронни услуги с цел улеснение на гражданите също е довел до повишаване на риска от кибератаки. Така че вие срещу него не би следвало да получавате никакви услуги освен чисто информационни", обясни директорът на "Електронно управление".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Путин до Бойко преди 4 години
За какво ми е да пращам шпиони в България? Те данните на българите сами си изтичат,дори и хакерите ми не са виновни,че НАП не може да ги опази. Чак ми дожаля за българския народ.
20
0
 
3
 
! Отговори
ами преди 4 години
Продали са данните на 5 млн. българи. Голяма част земя вече е купена от Турция,за съжаление.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е заради грешна поддръжка, не ни баламосвайте!!!Зараади грешно управление и ръководство на НАП и на държавата имаме този резултат. Поддръжката я е избирало ръководството на НАП, контролът над поддръжката е дефиниран от това ръководство, параметрите за възнаграждения и назначаване на IT персонала също са дело на това ръководство.Ако се търси виновник, това трябва да е точно това ръководство - оная "героиня" дето най-нагло обясни, че не считала за важно да си прекъсне почивката, и началника и
18
0
 
2
 
! Отговори
7 бона- заплатата на преди 4 години
Бойко, като беше служител във фирма И-П.О.Н. на колко се осигуряваше? На 7К ли?
17
0
 
2
 
! Отговори
98УУ преди 4 години
ПРОГРАМИСТ 2-3 БОНА. БОЙКО 7 БОНА?Бойко, еми като си почнал направи си заплатата 70 бона. Какво е за теб една НУЛА.То това число ли е въобще? Нула? Като теб!!!Ама, бъди си министър цял живот, но държавата е бедна. Сам ти казваш: "Няма пари. Държавата е бедна."ЕМИ, КАТО Е БЕДНА ДЪРЖАВАТА, ЗАЩО ТВОЯТА ЗАПЛАТА Е 7К? Направи си частна фирма, подай си оставката и тогава си направи заплатата 7К.Ей, българи!!! Всяка дума на това човече е лъжа и гнусотия. Това е Бойко и той е като дявола -ЛЪЖЕЦ
16
1
 
1
 
! Отговори
0009s преди 4 години
Абе, важното е заплата на Бойко. Той инвестира в себе си 7К месечно.А, колко дава държавата на други... Да го ду--хат останалите, нали Бойко? България е Бойко. Вземи я цялата!!! Накрая ще си останеш само ти и твоята рода тук. А, забравих те вече са в замъка в Лос Анджелис.Кви, сте пр0000сти булгарите, че гласувате за този. Вчера по новите р000мите масово сменят местожителство. От сега започват да купуват гласове.БЪЛГАРИ!!! СТАНЕТЕ В НЕДЕЛЯ И ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА ИЗРИНЕМ БОЙКО И НЕГОВАТА ЗАПЛАТА
15
1
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Ще им се стъжни живота на институциите...
14
1
 
7
 
! Отговори
ИО преди 4 години
До АнонименТо е ясно, че искат да прокарат пътя на "Информационно обслужване" да вземе всички държавни проекти за ИТ.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При заплати от 600-700 лева за ИТ специалистите и това им е много.
12
2
 
3
 
! Отговори
<°&#215;°)> преди 4 години
За 5 млрд толкова много е даже. На русофили и 10млрд да им дадеш пак ще изчезнат.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква "грешна поддръжка"? Чиста нескопосаност от програмистите да не си ескейпват стринговете в SQL заявките, и нескопосаност от администраторите на базата данни да нахвърлят стотици таблици в една база данни, и едно приложение за ДДС да има неограничено ниво на достъп до цялата база...
10
15
 
1
 
! Отговори
отCиднейAaв$тpалия преди 4 години
Какво стана с електроното правителство бе алооо?Аз работя за такова ама Австралйско, а също съм и австралуйски гражданин с паспорт и съм минал куп секюрити клиранси за да ръководя важни ИТ проекти на говърмента, зимам 6 цифри годишно долари след данъци и живея в централната част на Сидней, сред най райския край на планетата. По3драви от Новия Свят
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много повърхностни заключение , но от калинки и хора , които искат да оправдаят некадърността и кражбите и корупцията е очаквано. Ежегодно се изсипват едни пари за някакви системи и техника, но голяма част от тях се крадат като при магистралите и само се отбива номера . Хората в ИТ отделите са на ниски заплати и без право на глас . Няма единна стратегия и професионално управление на проектите.При това правителство има само неграмотност, корупция и оправдания с някой друг
8
0
 
25
 
! Отговори
8888 преди 4 години
Констатациите на доклада водят до извода, че мениджърския екип на НАП не си е свършил работата. Оставка на изпълнителния директор и на главния секретар на НАП!
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия в НAП oще пoлзвaт уиндoвс после хaкерите им винoвни. Все еднo вместo стомaненa врaтa дa си туриш еднo перде зa врaтa и дa викaш oбрaхa ме.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие чак сега ли разбрахте?
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една реклама, която се опитва да ви накара да повярвате, че е по-добре да вземете от кредитор от колкото от съседа на който да поливате цветята или да върнете услугата.Е не е така. Да си длъжник на банка лошо, длъжник на бг лихварска фирма още по-лошо.
4
0
 
27
 
! Отговори
666 преди 4 години
Сега предстои хакването на електронния дневник.....нали все ученици хакват разни институции,като нищо ще променят оценките на всички:)))
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да назначи маг Светлина,нали вълшебници му трябват?!
2
0
 
42
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Дали е грешка или толкова си могат!!! Преди дни в този сайт имаше статия, че след като разберат какво е заплащането оставали най-глупавите кандидати.

Спонсорирани публикации