Децата, които арестуват и измъчват в Кашмир

"Исках да умра, за да не виждам какво причиняват на сина ми..."
23 сеп 2019 21:00, Нели Христова
31
Децата, които арестуват и измъчват в Кашмир
Снимка: Reuters

"Едно е да бият нас, но да третират децата ни по този начин? Не мога да издържа това...", през сълзи един баща, пожелал анонимност, потвърждава пред BBC, че армията в Кашмир арестува не само възрастни, но и деца.

Специалният статут на Кашмир бе премехант на 5 август и сега той е контролиран от индийската армия. Това предизвика бунтове от страна на местните жители, които властите се опитаха да спрат не само с изстрели и взривове, но и с нелегални арести. BBC успява да се свърже с 17 семейства, чиито деца са и.били задържани.

Всички те крият лицата си, тъй като се притесняват, че армията ще ги открие. Един от мъжете е арестуван заедно с 16-годишния си син. Те прекарват в полицейското управление шест дни. И през всеки един от тях, полицаите ги биели. Казвали им: "Вие хвърляте камъни срещу нас и търсите свобода. Каква свобода търсите?"

"Тогава просто исках да ме убият за да не гледам как мъчат децата. Какво можех да направя? Бях безсилен. Накрая ни казаха, че ще ни пуснат, защото сме невинни", спомня бащата. Синът му все още не се е възстановил напълно от побоя.

"Страхувам се когато стане тъмно, за това винаги седя вкъщи. Не мога да се храня, не мога да спя, защото ме е страх, че ще се върнат отново", разказва момчето.

Не е тайна, че непълнолетни деца наистина са взели участие в процесите и дори са хвърляли камъни срещу представители на органите на реда. Но според законите, има процедура, която се спазва при подобни случаи.

"Хората биват арестувани и държани в ареста без легална причина, без да имат достъп до семействата си, без да имат достъп до помощ. Тава са основни, свекидневни човешки права, които са отказвани на жителите на Кашмир", казва адвокатката Мир Урфи.

"Дойдоха през нощта и отведоха съпруга ми. После ме накараха да им дам синът си в замяна на свободата на баща му", разказва майката на 14-годишно момче, което още е в ръцете на полицията.

Нейният съпрут видял сина си в ареста: "Започна да плаче и да ме пита, защо са го арестували. Той не е извършил престъпление. Не е хвърлял камъни."

Седмици след сблъсъците, много семейства се страхуват, че техните деца могат да са следващите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
индийски трагедии.Нашите индийци от Столипиново са същите, по нищо не се различават. Продават дъщерите си за булки, убиват българи, крадат всеки ден, мамят по телефона, крадат ДДС от държавата, изнасилват, убиват срарци по селата, продават дрога, занимават се със сводничество, проституци и лихварство, все индийски патенти...
16
2
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Не стига че си купуват С400 и кораби, ами и бият в Кашмир.
15
3
 
24
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Това е класическа фалшива новина. Със същите сълзливи истории вкараха запада във война с Ирак и др. Пускат им такива истории...били го арестували и го пребивали.... те ако искаха да те убият, щяха ли да те пускат бе? И другото... законите в Индия може да не съвпадат с тия на НПО-тата, които са около взимането на интервюто и подпомагат целия процес, като на всяка манджа мердудия или лотка с бежанци, освен това човешките права за американец са едни, за индиец са други. Нали самите те така казват?
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да бият нас, но да третират децата ни по този начин? Не мога да издържа това...", през сълзи един баща, пожелал анонимност, потвърждава пред BBC-------------ВВС???А кой създаде умишлено и целенасочено множество изкуствени държавни образувания и заложи "бомба с часовников механизъм" по-цяла Азия и Африка ???Я, погледнете правите гранични линии в Бл. Изток и Африка???Може би, Великобритания, а???Лицемери!!!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кашмир е размирна индийска провинция на границата с Пакистан. Във връзка с конфликтните отношения /размяна на удари/ между Индия и Пакистан няма да е зле да споменем удивителен факт от преди няколко дни. Индийски и пакистански висши военноначалници и военни контингенти взеха участие в мащабните военни учения "Център 2019" на територията на РФ. Те демонстрираха бойните си умения пред Върховния главнокомандващ на Русия Владимир Путин, който е известен с уменията си да примирява враждуващи страни.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук като хвърлят камъни полицията ляга, пълзи и бяга, дори няма дело за хулиганство и нанесени щети
11
3
 
21
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Едно е да бият нас, но да третират децата ни по този начин? Не мога да издържа това...", през сълзи един баща, пожелал анонимност, потвърждава пред BBC, че армията в Кашмир арестува не само възрастни, но и деца.================Превод: Западния свят да отвори врати за още 100 милиона кафяви от Третия Свят. #refugees_welcome, #меченце, #цветенце!
10
3
 
35
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
То и тук наште индийци си пращат децата да вандалстват и грабят, щото знаят, че закон не ги лови. Явно трябва да се почерпи от кашмирския опит.
9
1
 
27
 
! Отговори
Това заглавие преди 4 години
... е много двусмислено. Аз очаквах да видя нешо за кашмирски деца, които арестуват и измъчват хора. А пък то се оказа, че децата са арестувани и измъчвани.
8
2
 
12
 
! Отговори
тото? преди 4 години
Да притичат до Индия, ако не ги хванат няма да ги бият...много.Луди ли сте? Ако изкарате нощ в пакистански затвор получавате орден Стара Планина !
7
7
 
9
 
! Отговори
Меркел преди 4 години
ами да идват в европа, тук са добре дошли. Ще им даваме социални помощи даже.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами следващия път да не хвърлят камъни по войниците и няма да ги бият!
5
5
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Значи в щата Джаму в Пакистан могат да арестуват и измъчват деца, а в Кашмир не могат.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кaкви децa сa тия, те внуци имaт вече.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1А това, дрОгарю, отнася ли се за жълтите жилетчици?
2
6
 
26
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Какви деца нали след 12 годишна възраст рез няците броят момчетата едва ли не за мъже войни защо реват когато ги бият ???
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като им дават бомби да гърмят и ножове да колят в един момент ще забележат,че се радват на голям интерес от сърдити униформени мъже излизащи от бронирани машини...Има някакво научно и логично обяснение аз съм глупав но винаги ми е правило впечатление че тези чичковци идват когато дечицата взривят полицейският участък примерно или някой магазин дори автобус..

Спонсорирани публикации