Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?

Според закона "климатичните мигранти" не съществуват
23 сеп 2019 20:45, Нели Христова
160
Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?
Снимки: Reuters

Колкото по-горещо ставало времето в Хондурас, толкова по-големи били щетите върху зърнените култури. Когато Гилберто Исаяс вече не можел да произвежда достатъчно реколта, за да изхранва семейството си, той решил да мигрира.

Когато в цялата тази история се намесила и мафията, която посегнала на 11-годишният му син, Исаяс взел категорично решение. Опаковал вещите си, сложил раницата на гърба и тръгнал към границата с Тексас.

Вървял близо 2000 мили. Някъде бил чул, че САЩ предлагали убежище за хора като него.

Но през март Гилберто и семейството му са задържани, докато се опитват да влязат в Америка. Сега те чакат решението на съда – дали да им даде подслон, заради заплахата от мафията в Хондурас или да ги депортира обратно.

И тъй като никой не дава убежище заради промяна в климата, тази причина не е включена като причина в документите за техния случай. Ала именно климатичните промени изиграват основна роля във взимането на решението семейството да напусне Хондурас.

Американското министерство на отбраната нарича климатичните промени "множител на заплахите".  Те изострят бедността, причиняват конфликти, засилват нестабилността. 

Според нови изследвания на Станфордския университет, икономическата разлика между най-богатите и най-бедните страни е с 25 процента по-голяма, отколкото би била без климатичните промени. А по данни на Международната организация по миграцията, между 25 милиона и 1,5 милиарда души ще трябва да напуснат домовете си до 2050 година заради промяна в климата. По-малките и бедни страни допринасят за климатичните промени най-малко, но те ще са първите, които ще са принудени да мигрират.

Но по международния закон, „климатичните мигранти“ не съществуват. Според ООН „бежанец“ е човек, който преминава международна граница поради „обоснован страх да бъде преследван поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена държава, социална група или политическо мнение“. В повечето случаи това се тълкува като политическа репресия и не включва потънали домове или изсечени и горящи джунгли.

Повече от 150 страни се опитват да решат този проблем. През 2015 година бе прието Парижкото споразумение, което обърна внимание на изселването в следствие на климатичните промени. През 2017 г. Нова Зеландия обяви, че може да създаде нов вид виза за хората, разселени от Тихия океан. САЩ обаче не е една от страните, които се интересуват от човешкото лице на промените в климата. Въпреки това, хората продължават да се опитват да влязат в Америка, търсейки безопасност и работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе всеки блее за горките бедняци от страните от Третия свят,че имали природни проблеми,войни,или непрекъснати конфликти и какво ли не,САМО ИМА НЯКАКВО ТАБУ ВЪРХУ ДВА ПРОБЛЕМА,ОТ КОИТО ОСНОВНО ПРОИЗТИЧА И МИГРАНТСКИЯ - МЪРЗЕЛА И ПЛОДЕНЕТО КАТО СКАКАЛЦИ И ЧЕ ТЕЗИ ДВА ПРОБЛЕМА СА ЯВНО ГЕНЕТИЧНО ЗАЛОЖЕНИ В ТЕЗИ НАРОДИ!Решаването на тези два пробема може да стане само от самите тези народи,А ОСТАНАЛИТЕ МОГАТ САМО ДА ИМ ПОМОГНАТ,КАТО ОГРАНИЧАТ ИЗЦЯЛО МИГРАЦИЯТА И ПООЩРЯТ МАЛКАТА РАЖДАЕМОСТ!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще идат на гурбет
73
2
 
7
 
! Отговори
Ахой преди 4 години
Що ли. Сигурно щото у САЩ могат да паразитират върху социалната система, а във Венецуела ще трябва да работят
72
1
 
5
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
А защо отива в САЩ а не във Венецуела? Това немога да разбера.
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не е задължително всеки да оцелее. В природата няма такъв момент. Според еволюцията, оцеляват по-приспособените. Гадния Кадафи искаше да им строи пречиствателна станция за морска вода с ядрен реактор и да спира цветните интелектуалци, но Запада реши, че без него ще правят повече пари от петрола им. Да компостират трупове в Сахара, Кашмир, Мексико... Има шанс да се докара населението до 1 милиард.
70
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви климатични промени ви гонят. Хорхе просто иска да живее в САЩ. Нищо не се е променило в климата. Ама те като се множат като мишки от къде ще дойде храна?
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради климатичните промени 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?- държавата да им даде някакви пари или рента та да засели с тях запустелите ни села-че сега гледкато освен че е тъжна става вече и престъпно-страшна
68
2
 
12
 
! Отговори
do 136 преди 4 години
географията е за такива зомбирани като тебе - минават организирано с автобуси на нпо-та, които ние финансираме, както могат с автобуси така ще им намерят кораби, що не искат в канада,цяла латинска америка с аржентина, бразилия, огромен континент що така го подминават,в исландия и гренландия дори живеят и не са тръгнали да се местят, мексико що ты го подминават, навсякъде климата си е нормален, само тъпите ви глави не са нормални. Сега ООН ще приеме и тях с бежански статут ама вместо да протестирате вие ръкопляскате, ако да работите срещу себе си, за интересите на една шайка.аман от ***.
67
1
 
31
 
! Отговори
Видял преди 4 години
Бях в Хондурас-климатът,природата им е супер за туризъм.Но туризъм няма!Няма и да има,защото климатът е единствения плюс на тази държава.
66
3
 
25
 
! Отговори
axa преди 4 години
Каквото и да правят демократите пак ще изберем Тръмп и едното е точно защото излезе от парижкото споразумение направено да пълни джобовете именно и само на демократите и на никакъв климат, а онова болното момиче защо не го вземат социалните, с това ли трябва да се занимава ученик, а всичките изкарани ученици на "протест" там някой съди ли училищното ръководство. Нашите деца не са инструмент за политически цели..
65
4
 
6
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Ще отидат в Америка латиносите квито и стени да прави Дони и Момчил Калифорния вече най-гояоримият език е испански.
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А колко българи са искали разрешение за работа за Русия през последните 15 години?"Ще се учудиш че никак не са малко... но не, в Русия имат кой по-евтино да им мие тоалетните, а и проституките са им по-евтини, тъй че *** му увисна сАполя и ходи към Германия. Виж, за хората с нормални професии има нормални работни места с приятни заплати.
63
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Виза за САЩ сега се взима по-лесно отколкото преди 30 години"Ама за САЩ сега трябва ли виза да се взима след 30 години евроаталантизъм и американско партньорство? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спаза ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори?
62
2
 
30
 
! Отговори
муахаха преди 4 години
новото й име е Grumpy Greta, т.е. Сърдитата Грета, на която Света й е виновен - отнели сме й детството и сме я принудили да стане Активен Борец за Комунистите и Глобалисто от ООН
61
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма много българи които успешно са се реализирали в Русия, но като цяло България е туземна колониална територия на САЩ и Запада и българите както африканскит *** от колоноиоте някога ходят да мият улиците и тоалетните с САЩ и на Запад, близо 2 милиона българи слугуват и вършат черната работа на Запад защото в България след 30 години американско патньорство е такава мизерия, че ги чака гладна смърт ако не отидат да мият улици или да берат ягоди.
60
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурен съм на милион процента, че ако сега Латинака Америка и САЩ си разменят териториите и населенията, след не повече от 50 години емеграцията ще е в посока Южна Америка. Същото е и с Европа и Африка. Не е до териТория, а до акъл. Ако си *** на амеба, фори и в рая да живееш , ще му намериш косири и ще тръгнеш да емигрираш в ада.
59
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя от 7.00 до 14.00 със три почивки 20мин 60мин 20мин. 3600 или 3900 евро на месец БЕРЛИН
58
0
 
8
 
! Отговори
6 преди 4 години
Веднага трябва да вземем 25000 африканци от корабите. Имаме 500 големи къщички за гости с басейни, в които спокойно може да живеят по 50. Освен това имаме много незадоволени жени, които паркира джипове по тротоари те около магазините, минават без да гледат стоп и правят птпта. Те веднага ще се възползват от ***. Даже и мъже имаме такива. Затова ни трябват мигранти да ги обслужват да има мир и спокойствие.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова са санкциите! да засилват нестабилността!!!!!!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това е положението! Очевидно англо-саксонците са на върха на цивилизацията в днешни дни. Всеки напира да отиде в техния рай и да цъфне и върже, по възможност на социал.Русия има безкрайно благоприятни условия за живот, които с напредване на глобалното затопляне ще стават все по-добри, но странно защо никой не напира да емигрира там..,Социалните помощи и либералното за емогриране законодателство ще вземат да се окажат доста пагубна политика.