Момчето от гетото и синът на нациста: Необичайното приятелство

Преди 70 г. двамата биха били първи врагове. Днес Натан и Йенс са приятели
Обновена: 10 окт 2019 07:16 | 9 окт 2019 21:12,
29

През 1940 г. Натан Гросман се озовава в гетото на Лодз. Там няколко години по-късно семейството му е убито или умира.

По онова време кмет на града е бил Вернер Фенцки. Докато Натан е бил в гетото, на километри от него животът на Йенс-Юрген е бил съвсем различен.

"Искаше ми се всичките да ги застрелям. И него, и баща му", обяснява Натан пред DW.

Днес той и синът на кмета - Йенс-Юрген Фенцки са добри приятели. Синът на бившия кмет разказва, че за баща му годините начело на Лодз били най-хубавите, но в кавички.

40-те години са ужасно трудни в гетото. Най-големият проблем е гладът.

"Бях още дете, казвах - мамо, гладен съм! И мама ми отделяше от нейната порция храна", спомня си Натан. Майка му починала от недохранване в ръцете му.

Йенс-Юрген открил, че баща му е бил привърженик на нацистите. 4 години проучвал историята му.

"Аз имам двама бащи - единият, този, който познавам от детството си -  любящ татко, за да установя, че е бил военнопрестъпник", обяснява Йенс. Така и не може да обеди двете личности.

Днес Йенс и Натан са добри приятели. Единият се радва, че не е отмъстил за мъките си от детството. Другият не може да изкупи вината, но може да разкаже истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
LNY преди 4 години
"The Collini Case"
27
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 4 години
До мАко почнеш да четеш книги от време на време, може и да понаучиш нещо за историята.
26
1
 
3
 
! Отговори
Менто преди 4 години
И двамата крият нож в пазвата, но им е минало времето да го използват, просто ще го завещаят на поколенията.!.
25
1
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Абе направи ги направи 500 милиона, защо не милиард. Когато белите са дошли в Северна Америка , там са живели 2 милиона индианци, " изконните" индиански прерии са били празни и са завладени чак след пристигането на коня. Днес индианците са поне 3 пъти повече и живеят на издръжка на данъкоплатците от САЩ и Канада, осребрявайки чувството за вина изпитвано към тях. Много е смешно как всички в България мразят ромите и бежанците , а са се загрижили за индианците...
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето от вас са чували многократно за 6те милиона евреи загинали през войната от газ, олово, болести и тн, но колко от вас са чували за жертвите дадени по време на "индианските войни" в Америка където янките причиняват смъртта на 50 милиона..... тва е труго нещо, но понеже индианците не са хора, за тва много не се говори....
23
1
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
Имало елагери и геноцид, безумия са твърденията за конспирация, но е имало толкова много геноциди, вкл. тук в България, защо трябва все за евреите да се реве ?
22
1
 
12
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 21 (Константин)Кажи си го бе! Няма да те изтрият, не бой се, в България все пак има демокрация (макар и някакви малки наченки на такава).Лошите не са само нацистите. В голяма степен евреите си приличат с тях. Поне държавата Израел която в момента води изключително агресивна политика спрямо съседите си. Но, от друга страна нямат избор - държава не по-голяма от България, не биха оцелели ако бяха кротки агънца каквито сме ние нали?И не, историята не е сълзлива, а реална.
21
3
 
7
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Пак сълзлива история за лошите и добрите, добрите винаги са знаете кои, няма да споменавам, че ще ми изтрият коментара. Ако е било лошо тогава, сега да не е по-добре? Пишете за момента, 1940 г. е минала.
20
5
 
11
 
! Отговори
м преди 4 години
Ваобще цялата тази работа с нацистите и евреите е доста гнила! Едва ли ще научим истинските намерения на германците към евреите, и това което всъщност се е случило!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора историята никога не е само черно и бяло има и много сиво. И е смешно когато от нашата съвременна гледна точка съдим и четем морал за събития станали отдавна и при съвсем други обстоятелства. Германия от 1940, не е Германия от 2019. И няма как да ги сравняваме изобщо.А иначе приятелството си е страхотно нещо и ви пожелавам да имате поне 1 истински приятел, тогава може и да не сте толкова депресирани и озлобени.
18
2
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Статията е поредното доказателство, че всичко е политика.Примери знам много.Такава е да речем Катрин Химлер. Внучка на по-малкия брат на прословутия Хайнрих Химлер, Ернст Химлер (също заклет нацист). Омъжена е за евреин от Израел, имат си син, момче еврейче, носещо същата фамилия Химлер.Не е ли "трогателно"?Друг случай - Дженифър Тийге, внучка на Амон Гьот, комендант на концлагера в Краков.Баща и е нигериец, а тя е очарователна мулатка.Примери да искаш...
17
2
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 15Ами така е, съгласен съм. И за да те подкрепя искам да дам пример: Пиесата на Шекспир "Венецианският търговец", имаше и филм по него.Още в ония времена, например във Венеция, набожните християни са смятали лихварството за мpъcна професия. Исус е изгонил търговците от храма, защото са трупали богатства, и единствените на които могат да дадат тази работа са... евреите - те не са християни. Затова са им дали най-долнатa според тях работа. Еми, какво са виновни евреите че са богати?
16
1
 
6
 
! Отговори
Георги преди 4 години
До анонименсъгласен съм, за съжаление и те се отнасят по същия начин към палестинците.
15
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Защо примерно във Варшава евреите преди нахлуването на Хитлер са били в гето? Защо поляците всъщност са помагали с радост да се издевателства над евреите? Защо най-печените кадри на СС са от Украйна(освен омразата им към Русия и СССР) и са изтребвали евреи по пътя си с радост? Омраза и гледане към евреите като към нисши са били обичайни в цяла Европа още от средните векове, защото нали не си признали месията, че даже и го разпънали.
14
12
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Само да продължа с история. Всеки говори как евреите били лихвари, тъгровци и друго не работели с векове. А някой да се сети, че в миналото е било забранено евреин да живее извън гетото, да има земя(във време, когато без да садиш нещо умираш от глад), да ходи по улиците извън гетото след вечерен час, да работи куп професии. Все евреите са ни черни и все забравяме колко сме ги тъпкали. Какви конспирации за власт? Тия хора са се борили да оцеляват и до власт грам не са били допускани.
13
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Явно си с тотално промит мозък от разни теории за конспирации. Гетата в Европа са били единственото място, където е било позволено на евреите независимо от богатството им да живеят. В Германия първоначално евреите са били фенове на Хитлер, който си е говорил колко са нисши. Защо? Просто е приел закон, в който се казва, че са втора категория граждани. Било е цяло чудо- дотогава не са били изобщо поставяни в категория граждани.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен10Пропаганда е лигавата статия за дружбата между евреин и син на бивш нацист. Пропаганда е, че евреин живее в гетото. Защото ако живее там ,то той е пратен от ТЯХ с цел, а не защото е беден! Който познава евреи, знае какво искам да кажа!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойче зеле ли сте преписвали?
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Кое точно е пропаганда? Гетата или условията в тях?
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е една гнусна и не до там добре измислена пропаганда.Излишно е да споменавам ,че става дума за еврейска пропаганда, нали.

Спонсорирани публикации