Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката!

Весела Чернева: Действията му са заплаха за сигурността
Обновена: 14 окт 2019 16:15 | 14 окт 2019 16:12, Елка Василева
148
Ердоган ще се стресне, ако Европа дестабилизира икономиката!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Действията на турския президент Реджеп Ердоган създават заплахи за сигурността на Европа, заяви пред БНР Весела Чернева – директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Относно турската операция в Сирия тя подчерта, че европейската реакция е много трудна. „От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там“, каза Чернева.

„След като навлизането на сирийска територия причини на практика кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на „Ислямска държава“, в момента тези бойци са на свобода. За „Ислямска държава“ основен враг е Западът“, обясни експертът.

Още по темата

„В този смисъл това е директна заплаха за Европа. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност“, посочи Чернева.

Единственото, което може да стресне Ердоган, е ако Европа реши да дестабилизира турската икономика – да изтегли своите инвестиции и да престане да дава заеми на турски фирми, изказа мнение Чернева.

По думите ѝ въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Според нея все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция.

Весела Чернева определи обявеното от турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, като политическо изявление, а не взето решение. Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи. „Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия“, каза Весела Чернева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
0
 
! Отговори
до д-р Менгеле преди 4 години
А как ти звучи . Република България дори и там, където сега е Турция? 1. Турция още не си е платила на нас за 5 вековното иго. 2. Ние спокойно можем да я управляваме. 3. Имаме пребогат опит на съжителство на хорпа от различни религии и сме много по-добри от Ердо. Това може да ти е смешно, с оглед на размерите, армията и парите на Турция. Но знаеш ли, че и мравките могат да изядат една змия? Освен другото, турските пари по същество са наши, 5 века са грабени от нас.
96
0
 
0
 
! Отговори
защо така преди 4 години
Мтого ми стана интересно изказването на Ердо - че той щял да върне Сирия на истинските и собственици. И кои са те - истинските собственвици? Ако истинският собственик е сирийската държава, защо Башар Асад мълчи като наа кан? Защо Башар Асад не посреща Ердо като освободител? Защо никой в Сирия не се радва на Ердо, ами сирийците кълнат Ердо пред камерпите на журналистите?
95
3
 
1
 
! Отговори
Д-Р МЕНГЕЛЕ преди 4 години
Турция, ще я разпокъсат, ако не слуша ......Как Би звучи Република Кюрдистан....
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на Европа е,че "лидерите" й са страхливци и се кланят на "промития" мозък Ердоган.Но по-лошото е,че му и вярват.Много лошо се пише на Европа,ако Кюрдите пуснат членовете на "Ислямска Държава".Това е по-опасно и от бежанците,с които ги манипулира Ердоган!!!!
93
11
 
7
 
! Отговори
13 преди 4 години
Да се надяваме, че комшиите ще приключат бързо и успешно операцията по преселването на бежанците в Сирия, където им е мястото. В Германия е имало протести, на които са веели знамената на ПКК, признате от самата Германия за терористична. Няма нито 1 задържан, сещате се защо, от къде им идва тревицата. Турция фалира ли, фалираме и ние. Зарзават, дрехи, химии, всичко по магазините е точно от Турция, те ни го правят на ишлеме. Тази ценова ниша няма кой да я запълни, ще се стигне до бунтове.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото което може да го стресне е да мъ затворим Границата и бай бай на 70% от турския експорт ...Само че за какво ни е да го правим ?? Колкото повече *** изтрепят Комшийте толкова по добре Напълно ги подкрепям
91
3
 
6
 
! Отговори
Даниел преди 4 години
До ученЖивеели цивилни кюрди... Абе неинформиран индивид, нали затова се влиза там, защото терористите се наканиха да създадат държава. Пълна подкрепа за комшиите от БГ.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Командирът на Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските части, казал на висш американски дипломат: Вие ни оставяте да бъдем изклани, и поискал да разбере дали САЩ ще направят нещо, за да защитят сирийските кюрди, докато Турция продължава военната си операция, насочена срещу американските съюзници в Сирия кюрдите, пише БГНЕС.
89
2
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
На всеки диктатор му тясно там където е,въпрос на време е да започне да се оглежда наоколо за да търси решение на вътрешните си проблеми създавайки външни.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ще сдаде багажа скоро. Година най много. 31222
87
3
 
19
 
! Отговори
Citizen преди 4 години
До Тикво простаЧе Боко е тиква, спор няма.Но това, че цяла Европа е заклеймила Ердоган, не означава, че и ние трябва да го правим. Нито имаме армия да ги удържим бежанците, нито пари да ги храним и поим. Ако Ердо ги пусне и ние ги чакаме на границата с калашници, същата тая Европа ще ревне против нас и разни *** със сини коси и неопределен пол ще ни обвиняват в расизъм и какво ли още не, докато западните държави си затварят границите. ЕС и Запада винаги са били двулични.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее компрометирахте марката Фолксваген с тази Турция!
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един немски завод...може Мерцедес или Ауди?
84
11
 
17
 
! Отговори
учен преди 4 години
Аз си мисля. че Ердо го изпързаляха.Тръмп го пусна по пързалката ! Ердо НЕ Е УДОБЕН на никой с тези ислямиски глупости .даже и младите ..проевропеиски турци го отсвириха на изборите . ...ЧЕТЕМ - Ердо ще убива кюрди .защото били от ПКК и затова влиза на 30 км в Сирия ..но там живеят ЦИВИЛНИ КЮРДИ ...а ако ПКК се изтеглят на 31 км ...какво прави Ердо ??? ...Следиме курса на лирата - минели 7 за $ ...Ердо е пътник ...ще го ОБЕСЯТ на моста над Босфора .
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама за да направи това на Европа и трябва първо да знае какво иска и да е обединена второ да е решителна и трето да има та.ша.ци като тия на боса на мафията ама нещо не виждам такива черти.Виждам положително развитие в тая посока но да видим.Иначе да една обединена Европа има потенциала не да е над Турция а да е над САЩ и Русия накуп и да дели световната власт с Китай но трябва силна воля не силно крещене по медиите.
82
5
 
11
 
! Отговори
лека по лека преди 4 години
тоя трябва малко по малко като путин. и той беше голяма работа сега една рубла е 2 стотинки и руснаците се чудят как да избягат от путиновата русия. така и с тоя. малко по малко докато лирата стане 1-2 стотинки и турците започнат да работят за 10 евро на месец.
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ест в криптографията пиндостанцитене са толкова силни колкото руснаците.
80
11
 
13
 
! Отговори
Турчина от Запада преди 4 години
И на коча мъдетете се клатят ама не падат. Такъв е и Ердо. Евро хомо елита може само да лае от розовата си къщурка. Мачкай наред Ердо. Няма асадовци няма пкк бой по карабините и арабелите
79
13
 
12
 
! Отговори
Тикво проста преди 4 години
Цяла Европа официално , повтарям - ОФИЦИАЛНО - осъди действията не Ердоган ! Само ти , САМОООО ТИИИИ , ТИКВО - ОСТАНА В ИСТОРИЯТА като ТУРСКА *** и САМО ТИ си на негова страна ! ГЕРБ ДА СЕ МАХАТ ВЕДНАГА ОТ ВЛАСТТА - ПРЕДАТЕЛИ НАРОДНИ , РАЗСИПНИЦИ , ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ И ВИЕ КОИТО ГИ ПОДКРЕПЯТЕ - ДА ВИ СТИГНЕ ДАНО !
78
7
 
5
 
! Отговори
За 83 еби се в гъзо преди 4 години
Рушнак вмирисанЧемодан вокзал мацКва Аре чиба

Спонсорирани публикации