Wir sind das Volk: Понеделнишките протести от 1989 г. в Лайпциг

Как протестите в Лайпциг дават началото на края на ГДР
14 окт 2019 19:40,
33

Снимка: архив, Reuters

През 1989 г. социалните мрежи са все още непознато понятие. Мобилните телефони са рядкост дори и зад Океана. В Германската демократична република още повече.

Но източногерманците, на които им е дошло до гуша от властващия режим, нямат нужда от социални мрежи, за да се организират.

Хиляди хора се стичат по улиците на Лайпциг, въпреки ограниченията на личната свобода.

"Нямахме телефон у дома - не ни беше разрешено, а и да имахме, щяха да ни подслушват", спомня си Катрин Хатехауер, една от организаторките на Понеделнишките демонстрации в Лайпциг, втория по големина град в ГДР.

На 9 октомври, тогава понеделник, тълпа от 70 000 души се събира в центъра на града. Запалили свещи, хората за първи път се осмеляват да покажат негодуванието си, подминавайки страховитата централа на Щази.

"Wir sind das Volk!", вика тълпата. Ние сме народът.

Над 6 000 униформени, подпомогнати от агенти на Щази в цивилни униформи, наблюдават протестите. И все пак не правят нищо, защото са числово превъзхождани, и то многократно.

Хватката на държавната машина е пречупена. Но на източно и западно германците все още им предстои още една изненада - падането на Берлинската стена, едва месец по-късно, пише BBC.

Какво кара хората да излязат на улиците?

Фрустрацията и недоволството в Източна Германия през 1989 г. е на върха си. Настроенията ескалират през тази година.

До тогава вече милиони източно германци гледат цветната, капиталистическа телевизия на Западна Германия, въпреки забраните. Виждат удобствата, с които разполагат на Запад, достъпните стоки. Междувременно, в ГДР всичко им се струва сиво, регулирано от държавата. Недостигър на стоки също допринася за настроенията.

Опонентите на режима се наблюдават изкъсо от Щази. Кариерни избори и дори образователни перспективи биват спъвани в зародиш.

77-годишният по това време лидер Ерих Хонекер е противник на реформите, докато в съседна Полша и близката Унгария вече започват прехода към едно по-различно управление.

Начело на по-големият "брат" Съветският съюз вече е Михаил Горбачов. Политиката му на гласност, окуражавана от Запада, позволява леко отпускане на режима.

На 7 октомври Горбачов пристига в Берлин за 40-тата годишнина на ГДР и настоява пред Хонекер да се даде шанс да реформите. "Животът наказва онези, които почват твърде късно", казал социалистическия лидер.

Защо Лайпциг е ключов за колапса на ГДР?

В продължение на няколко години пастор Кристоф Вонебергер е водил "мирни молебени" всеки понеделник в протестантската Николайкирхе. Църквата се превръща в спасителен пристан на политически дисиденти.
"Знаехме, че Щази ни наблюдават, но нашите дейности не можеха да бъдат забранени, защото те бяха молитви за мир, а не протести", обяснява Хатенхауер, който по онова време е 20-годишен.

По същото време в Европа се надигат протести против разположените ядрени бойни глави. Въоръжението на САЩ в Западна Европа предизвиква най-големите протести, но Хонекер също се е изправил пред подобно движение в Източна Германия, което се противи на разположените в ГДР съветски ракето.

Пастор Хатенхауер разказва, че по онова време солидарността между хората се е засилила. Много помогнало и отварянето на границата. Много хора са загубили част от семейството си, търсели са място да споделят историите си, да потърсят съвет как да продължат живота си.

Тогава на 4 септември Международният панаир в Лайпциг дава шанс на опозицията да бъде чута. Репортери от Запада са допуснати в града.

Хатенхауер и неговите подръжници променят стратегията си. Трябвало да изведат хората извън църквата, да бъдат видими, чути, да дадат лице на движението си.

Те набързо направили плакати със слогани като "Свобода на събиранията" и "За отворена страна със свободни хора". Щази веднага ги прибрали. Но така или иначе, бруталното отношение на държавата, вече било заснето от западните телевизии.

Защо 9 октомври става повратна дата?

Когато октомври месец настъпва през 1989 г. вече има не една и две групи протестиращи. Пастор Кристоф Вонебергер е бил координатор.

"Много хора решиха, че не могат да бъдат свободни журналисти или адвокати в ГДР, затова учиха теология - за да са свободни от държавата, и сред тях имаше много критици", обяснява бившия дисидент Уве Швабе.

Въпреки това отчетата активисти са малка част от протестантската общност в Лайпциг. Едва шест от 50, спомня си Швабе. А и Католическата църква заглушава активистите.

Падането

Пастор Вонебергер, дисиденти и активисти, създават мрежа в Лайпциг, която довежда до демонстрациите.

Понеделнишките демонстрации вече са набраили популярност, а и моментът е бил назрял.

"Всички осъзнаха: Уау, нещо наистина се случва тук", спомня си един от организаторите Катрин Валтер.

Все пак много протестиращи са се страхували, че полицията ще открие огън. Споменът от потушаването на протестите на площад Тянанмън в Китай е пресен. Егон Кренц е дал зелена светлина за това.

И така тълпата в Лайпциг скандира "Не на насилието", а активисти насърчават протестиращите да не дават повод на полицията да стрелят. По-късно станало ясно, че властите наредили на болниците да се заредят с допълнителни консумативи и банки кръв.

Тази нощ пастор Вонебергер е в църквата. Активисти му докладват за случващото се навън. Самият пастор говори със западногерманските телевизии.

"Чрез западните телевизии говорихме с хората на ГДР", обяснява Катрин Валтер. Протестът на всички онези 70 000 души е излъчен по телевизията в Западна Германия. Движението вече е набрало скорост - на следващата седмица стотици хиляди са по улиците на Лайпциг.

Не след дълго протестите напуснали пределите на Лайпциг и обхванали цяла Германия.

А само месец по-късно стената ще падне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях точно тогава в Лайпциг на панаира и видях от трамвая хиляди по площадите .Не знаех какво става , но вечерта казаха по радио Борлин, че 300 души са протестирали в Лайпциг. Според мен бяха поне 3 хиляди , а сега чета че са били 70 хиляди.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всеки град имаше по няколко завода. България не се молеше на чужденци да дойдат да открият завод за да им работят българите евтино, и не се тръшкаше - елате при нас, ще ви работим по-евтино от Турция.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години демокрация и евроатлантизъм - първи по смъртност в света, 2 милиона се преселиха в друг свят, други два милкона се преселиха да мият улиците и да слугуват на Запад. 30 години демокрация - оскотяваща мизерия.
16
2
 
5
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Социализмът е вреден за България.Всички народни приказки го отхвърлят като неприемлив.Българския народ генетично не е приспособен да живее в условията на социализъм.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се грижи за мигрантите, мигрантите бягат от мизерни държави като България, никой мигрант няма да дойде в Българи, по скоро ще се прибере в страната си в която се води война. Не се взимай толкова на сериозно, българите на запад стоят много по-ниско от мигрантите. Белите български арийци които мият улиците в Германия и слугуват на цяла западна Европа се загрижили за мигрантите... голям смях.
14
9
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Направили са грешка - трябвало е да дойдат танковете! Просто социализма е в пъти по-добър строй от тая умрела демокрация.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНашите евроатлантически братя поляците теглиха една хубава полска мaйна на крайнобесните - с около 6%!Ха ха ха хаНо тъй като е демокрация - все пак влизат в парламента.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе гледам сега централната емисия по БНТ, що тъй не споменават и дума за изборите в Полша??Почему тай бе, товаришчи журналисти"Някой ОТГОРЕ да не би да ви спуска забрана?
11
6
 
8
 
! Отговори
До 7: преди 4 години
Ти си пиян бе Пешев!Най-силната икономика на света, ха-ха-ха.Какъв процент от германците може да си позволи СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ И МЕРЦЕДЕС, бе платена oтpeпko?Ти като си пpocтaк, смяташ и останалите, че са като теб.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 9 ноември 1989 г. виковете на тълпата леко се промениха - Wir sind ein Volk!
9
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Нямаше План Маршал и за братска, славянска Полша - разкъсана на две, от едната страна - от национал-социалистическите хитлеристки орди, от друга - от техните побратими и съюзници (Рибентроп-***) - болшевиките.Вечна слава и поклон за загиналите полски герои!
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо нямаше план маршал за Русия, а имаше такъв план да помагат на Германия която нападна Русия и изби над 25 милиона братя славяни и палеха, унишожаваха реколта и инфраструктура, изнасилваха, убиваха и мориха с глад цели градове? Русия, тогава СССР, сама се изправи на крака и стана световна политическа и икономическа сила
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А България след 30 години демокрация и американско парньорство и навеждане пред САЩ и ФРГ от високо развита индустриална страна се превърна в африканска държава и първа по смъртост в света и се моли на ферегейците да дойдат да открият завод за да работят българите евтино защото България вече няма никаква икономика.
6
1
 
3
 
! Отговори
Каналин X-treme преди 4 години
До Коце кметаАми то като стискаш, стискаш 45 години, и в един момент бързо всичко се отпушва!
5
7
 
5
 
! Отговори
до Соросоид преди 4 години
А ФРГ, без да са глезените деца на Западния блок, имат и до днес най-развитата икономика в света. И докато "глезените" успяха да спретнат трабант, ония продаваха и продават до днес Мерцедес, Ауди и БМВ. Двете Германии са емблемата на двата строя.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантическата пропаганда е много по-жалка и много по-нескопосана от пропагандата преди 1989та. Тогава народа имаше ниво, не се хващаше на жалки пасквили като сега при демокрацията когато населението е тотално опростачено и вярва на всичко каквото му кажата по медиите или каквото каже Бойко, Слави, Мая, Корнелия ... в зависиност към коя група на опростачване принадлежи.
3
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Като оставим настрани грубите печатни грешки, какво означава "фрустрация"?
2
4
 
13
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
Жителите на ГДР бяха глезените деца на комунистическия блок.Една майка на 3 деца работеше половин ден, след това ходеше да си гледа домакинството и получаваше пълна заплата. Всяко младо семейство в ГДР започваше своя живот с собствено жилище, което при сегашните цени е мираж за много млади семейства в САЩ.Германците идваха да почиват на нашето черноморие на символични цени.Е, караха бараките, които те си бяха направили сами.И, искаха да ядат банани всеки ден :)
1
2
 
10
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Горби е бил платен предател, но за едно нещо го признавам - в крайна сметка комунизмът е бил кауза пердута ... "Животът наказва онези, които почват твърде късно" ... колко точно казано! Уж четиридесет и пет години стигат, а след тридесет години на чело е бодигарда на бай Тошо. Ние още не сме почнали, и за това сме на тоя хал!

Спонсорирани публикации