Македонски археолог към България: Разбирам вашия исторически комплекс

Не съм чел нищо по-смешно от вашата Уикипедия, пише Зоран Георгиев
15 окт 2019 21:00, Нели Христова
387
Македонски археолог към България: Разбирам вашия исторически комплекс
Снимки: Reuters

"Може би е излишно, но дай Боже да бъде полезно моето добронамерено обръщение към вас, комшии българи, разтресени от ирационална антимакедонска треска. Ще говоря като македонец, от свое име и със своето самосъзнание, а вие свободно можете да го умножите поне по един милион, без диаспората", пише македонският археолог Зоран Георгиев в послание към българите, предадено от скопското електронно издание "365" и цитирано от агенция "Фокус".

"Имах прадядо комита-автономист и баща партизанин, комунист-идеалист. Те, дядо и внук, всеки в своето биологическо и историческо време, са нарамили пушка и са сложили главата си в торбата за един и същ идеал: Македония на македонците. За тях тези имена са били свещени думи. И трябва да разберете защо те не могат да бъдат по-малко свети и за мен. В противен случай, не можем да бъдем приятели. А трябва да бъдем.

Националната принадлежност е лично чувство и интимно усещане. Поданството е съвсем друго. То може да бъде наследено или да бъде избрано по собствена воля, или – както в злата история на македонците – да бъде налагано изменливо. Вие, в своята пропаганда против "македонистите", се позовавате на "декларирания" в документи от миналото, а те са правени по шаблон от окупаторските режими. Така, моят прадядо (комитата) е бил "българин", защото при кръщаването така го записал екзархийският поп в Османската държава. Баща ми бил писан "ич" без изобщо да го питат, а през 1941 година му добавили „ев“ и той веднага се почувствал само "българин", защото станал "шумкар".

Прощавайте за отклонението, но не мога да пропусна едно нещо: не съм чел нищо по-смешно от вашата Уикипедия, където казвате, че македонските партизани (всички до един, включително баща ми) били "български партизани!"

Разбирам вашия исторически психологически комплекс, но нямате право да диктувате "амнезия" за това, кой беше той. Класическата военна окупация, с която заменихте предишната, не може да бъде прикрита с перфидния манипулативен термин "присъединяване". Първо, македонците не се присъединиха. Второ, те бяха от противоположната страна. И трето, това са неизличими факти в световната историография. С най-добро намерение те могат да бъдат скрити в учебниците за първи клас, но не по-късно. И още нещо: ако от фразата "български фашистки окупатор" отпадне, "фашистки", ще остане само "български окупатор" и несправедливо ще хвърля кал върху целия български народ, който не е бил фашизиран, а само тогавашното му правителство и неговия военно-полицейски апарат.

За вас винаги са били важни Кубрат, Аспарух, Крум, Борис/Михаил, Калоян и Шишмановци-Неманичи, и другите между тях и след тя чак до Червенков и Живков, но за македонецът те са чужда история. Той не чувства духовен порив да се идентифицира с тях. Защо ли? Просто защото - дори ако грубо се абстрахирате романизираното и християнизираното коренно македонско население от края на античността, славяните определено заляха Македония точно 99 години преди Аспарух да стъпи на Дунавския "Онгъл".

И още 200 години след това няма нищо общо с т.нар. "прабългари", докато римският император не остави Македония при хан Борис / княз Михаил, почти като допълнителна награда (а всъщност римско кукувиче яйце) за капитулантски приетото принудително кръщение на българи. Така македонското население (и извън него), не по избор и за една нощ, става подчинено на Първото българско царство. Тогава му беше залепен етикета, на който се возите и до днес“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
3
 
! Отговори
Петър Димитров преди 4 години
Защо трябва да ме интересува какво е казал за нас поредния македонски злобар? Тази държава без подкрепата на САЩ е осъдена на забрава.
259
1
 
2
 
! Отговори
Съсед на Македония преди 4 години
Македония знае ли си истинската същност и истинската си съдба ?Македонецът знае ли какво е общото от бесарабски българин, българин и македонец ?
258
1
 
8
 
! Отговори
Поаро преди 4 години
А бе хора, тия вярно нещо не са добре! Не знам къде е изучавал история този гений! А *** за какво се занимаваме с тия! Те албанците ще ги оправят съвсем скоро.
257
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Коментара ми към статията на въпросния господин е съвсем сериозен и гласи: Хаха-Ха-Ха-Ха-ХаХаХаХа-Ха-Ха-Ха.
256
1
 
19
 
! Отговори
Владо преди 4 години
Археолог....? Значи, много добре знае, че послъгва! Истината не може да се цапа вечно с лъжи и да се слага превръзка на очите. Странно, как говориме един и същи език и не сме един народ или си имате таен древен език?
255
1
 
27
 
! Отговори
Az преди 4 години
Северно македонски археолог, оправете си заглавието
254
2
 
25
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
Траките са съществували два века повече от античните македонци ,пък за тракийци като етнос няма и помен ,а за македонец да не говориме ,така ,че нещата са ясни !
253
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е фалшива тя е Българска територия тоя *** мръсен македонец да си малалчи малчи и да погледне история та
252
3
 
26
 
! Отговори
Никой преди 4 години
Абе ей къде точно изобщо в историята има нещо като исторически факт, че има такова нещо като македонци. Има българи и това Е! Като измиеш един мръсен, нещастен македонец става чист и спретнат българин. А сега си затваряй устата *** такова и вземи си отвори очите и виж истината. Славяните нямат нищо общо със сегашните така наречени "македонци". Всички са българи!!!
251
2
 
29
 
! Отговори
Георги демек Гоце преди 4 години
Тоя "археолог" не кон а катър или муле го е ритнал по главата,конят е умно същество не върши простотий като този самозван "археолог" демек гробар!!!???
250
4
 
11
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Няма такива глупости просто ,на кой му дреме ,държавата ни е пълна с батаци ,ГЕРБ се опитват да ни затрият като нация ,такива *** се опитват да отнемат вниманието на хората от реални проблеми
249
3
 
18
 
! Отговори
Христо преди 4 години
До ЛималимаВ интернет има клипчета на българи от Егейска Македония и техния не се различава по нищо от нашите диалекти 1:1
248
3
 
10
 
! Отговори
Тома Николов преди 4 години
Колко мъка има по този свят, боже...
247
2
 
28
 
! Отговори
Иеан преди 4 години
Така и не разбрах кой е този македонски археолог
246
1
 
45
 
! Отговори
Лималима преди 4 години
Ако не беше сръбското влияние,македонския диалект по нищо нямаше да се различава от българския.
245
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и не се разбра, кои бяхте вие до тогава!?
244
4
 
47
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Боже прибери си вересиите...В 21 век цяла държава живее в лъжите и измислиците които са им казвали...Тези наистина са музей на коминтерна. Когато всеки може да отиде в музей, когато всеки може да прочете достатъчно оригинални документи онлайн от различни периоди...Какво се занимаваме въобще с тези. В едната ръка държи портрет на Гоце Делчев (а не му знаят даже името Георги), а в другата вее знамето на Вергина...Вместо ЕС, трябва да им пратим хапове и специализирана медицинска помощ.
243
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя го е ритал кон в главата! Бая силно го е ритнал! Много зомбиран Коминтерно-сръбски пропагандатор!
242
3
 
23
 
! Отговори
ССС преди 4 години
Този историчар да отиде и да види в Хераклея синтика основан от синтите и е окупиран от Филип ll василевс на македоните!!!Как така македони ще окупират македони ако според тях синтите са били македони!!!До Филип ll трибалите и одрисите са си правили пролетни походи за плячка срещу македоните,но македонитете са били далеч на юг от пл.Беласица!!!До Филип ll Македонското царство е била много по-малко в сравнение на Одриското царство!!!Еленизма е дело на македонския василевс Александър lll !!!
241
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин. С *** не се спори, защото е равносилно да говориш на теле. Този мнознайко, ако е чел Византийска история да обясни защо Василий *** е възстановил Българската Архиепископия с център Охрид, която Император Юстиниян е узаконил още през 535 година с център Охрид??? Дали тогава е имало македонци???05788

Спонсорирани публикации