Протест на крайнодесни: Слава на Украйна! Никаква капитулация!

Недоволството е от мирния план за Източна Украйна
16 окт 2019 19:55, Елка Василева
58
Протест на крайнодесни: Слава на Украйна! Никаква капитулация!
Снимка: БТА

Размахвайки запалени червени сигнални ракети и с викове "Слава на Украйна", хиляди крайнодесни и националистични активисти преминаха в понеделник на шествие през Киев, протестирайки срещу управлението на президента Зеленски и дългоочаквания му мирен план за Източна Украйна.

В опит да докаже патриотизма си Зеленски в понеделник посети украински войски на фронтовата линия на петгодишния конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти, в който са убити най-малко 13 000 души. Преди това той отдаде с минута мълчание почит на убитите в този конфликт украинци, пише Асошиейтед прес.

Полицията се разположи около важни обекти в украинската столица, където над 10 000 души преминаха в шествие с жълто-сини украински знамена. Това бе една от няколкото прояви, с които в понеделник в Украйна се отбеляза Денят за защита на родината. Зеленски призова демонстрантите да се въздържат от насилие и предупреди за потенциални провокации от хора, които искат да сеят хаос.

Още по темата

Мъже в черни дрехи, размахващи червени сигнални ракети, водеха шествието. Някои от тях носеха бели маски, за да скрият самоличността си.

"Слава на Украйна! Никаква капитулация!", скандираха те.

Сред протестиращите имаше ветерани от конфликта в униформи, които призоваха Зеленски да не допуска изтегляне на войските, местни избори или амнистия за сепаратистите - все елементи от буксуващия мирен план, който украинският президент се опитва да съживи.

"Каква цена е готов да прати Зеленски? Той е готов да предаде всички нас, за да постигне мир с Русия. И ние няма да мълчим", каза 46-годишният ветеран Тарас Волошко.

"Изтеглянето на войските е катастрофа за страната. Русия използва ситуацията, за да превземе териториите, от които се изтегляме", каза лидерът на крайнодесния Национален корпус Андрий Билетски.

Бившият комедиен актьор Зеленски спечели президентските избори с обещанието да сложи край на конфликта. Той благодари на украинските военнослужещи за защитата на страната от външно влияние и ги призова "да се върнат живи".

"Украйна е независима, суверенна, единна и демократична държава", каза Зеленски на войниците и завърши речта си със "Слава на Украйна!"

По-рано този месец Украйна, Русия и сепаратистите подписаха предварително споразумение за изтегляне на тежкото въоръжение и произвеждане на избори в Донбас. Изтеглянето още не е извършено заради артилерийски обстрел от двете страни и заплахи от украински хардлайнери да го осуетят.

Зеленски държи да изпълни споразумението и настоява, че то е единственият начин страната му да продължи напред.

Той продължава да се радва на подкрепата на повечето украинци, които изтъкват, че трябва да му се даде време да изпълни обещанието си за съживяване на икономиката. Украинците също така не обърнаха внимание на смущаващия му телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, който предизвика разследване за импийчмънт в САЩ.

"Обичам страната си, но не съм като тези националисти, нямам време за протести. А и до какво добро води това?", пита 68-годишната бивша работничка в оръжеен завод Надя Кузменко, която чисти домове, за да добави пари към пенсията си от 125 долара.

Протестиращите в Киев се събраха на Майдана - площада, който символизира украинското въстание срещу руското влияние. Хиляди от тях продължиха към президентството. Властите на Киев съобщиха, че шествието е приключило мирно.

Множеството от демонстранти пред президентската администрация обвиниха Зеленски, че е "слуга на Кремъл" и се опитва "да сключи сделка с дявола".

Критици на споразумението го смятат за капитулация пред Русия и се боят, че то ще даде на Русия водеща роля в определянето на бъдещето на раздирания от конфликта регион. "Мир след Победа", гласеше надписът на голям транспарант.

Ръководителят на една от протестиращите групи - Ветеранско Братство, каза, че миналата седмица Зеленски се е срещнал при закрити врата с националистически групи, за да се опита да им обясни позицията си и да успокои напреженията, но добави, че според него президентът няма план.

Докато националистическите групи се събираха пред основни обекти в Киев, на други места в града семейства с бебешки колички отбелязваха празника, ядяха сладолед и се радваха на необичайно топлия есенен ден.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само те са по-зле от нас, и то от акъл!
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички фаши/нази са на хранилка в Кремъл, даже и българските.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна е пропаднала държава като нашата и няма нужда да пишете за нея
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зеленски е юрист по образование. Тръмп няма сериозно образование.
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който си избира кашерен президент - получава путиновите хазарски олигарси и прочие богоизбрани мразители на бялата раса. С Украйна е свършено. Това е вече територия под еврейска окупация. Как беше - Евразийски проект, начело с криптоевреина Дугин и парите на Дерипаска, Абрамович, Коломойски, Левиев и други подобни хадидски престъпници. Още един глобален проект, след който няма един бял човек да остане недоубит. И о, как смеели някакви "крайно десни" да протестирали. Не знаете какво идва...
27
5
 
13
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
От крайно десни в Европа нищо-добро не е дошло.Последния път като управляваха 200 милиона жертви и тотална разруха-ВСВ
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ предадоха к'рдите, ще предадат и украинците. Кюрдите и украинците ще плачат заедно. А САЩ и Русия ще празнуват победата.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералес Нация ,топоришки ? Нова Хазария !
24
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската Македония пак се обади :)
23
5
 
24
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Искате ли да ви кажа как ще свърши всичко това?Искам да припомня,че на президентските избори за Порошенко гласуваха около 24 % от гласувалите -това е общото числи на т.н националисти и всички които са против Русия!Преди няколко седмици м-р председателят на Естония е поискал със закон да се забрани пребиваването на украинци,защото се интегрирали с тамошната руска общност!?Казал,че това са всъщност руснаци!?Затова казвам-присъединяването на Донбас, Одеса,Харков,Херсон към Русия е неизбежно!?
22
6
 
20
 
! Отговори
Д преди 4 години
Какъв ес какво има хубово в ес беднотия всичко внос безвкусно
21
7
 
39
 
! Отговори
антифа преди 4 години
Във вече бивша Украйна няма крайнодесни и националистични активисти, а най-обикновени фашисти.
20
31
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Украйна трябва да се отърве от Донбас, да приеме загубата на Крим и да тръгне към ЕС. Това иска Германия и Франция. Това искат 70% от украинците. Националистите свършиха своята работа в 2013-2018г. възраждайки украинския дух и превръщайки украинското население в нация.
19
4
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Защото не пишете Истината за тези протести ?
18
4
 
28
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Правилно-битка до последния хохол!Колкото остане от Украйна-толкова.
17
4
 
39
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
С митинги ако ставаше ... Гадно е, ама украинците трябва да свикнат. Крим вече е руски, а скоро и Донецк е Донбас
16
3
 
18
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
Да ,ама едните са приятели на Фашингтон,а другите викат срещу Лондон.В днешното време царува Долара и дори и нашите журналисти се подчиняват на него с техните собственици.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, да били избрали Ярош! Защо избраха Зеленски?
14
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато десетина души на стадион "Васил Левски" се държат като нацисти и расисти става международен скандал. Когато десетина хиляди в Киев се държат по същия начин, но с много по-голяма агресивност на всеки от демонстриращите, скандализираните не забелязват нищо обезпокоително.
13
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо ми се губи,преди 100-200г имаше ли такава държава Украйна?

Спонсорирани публикации