Третият пол в Таити през погледа на фотограф

Намса Леуба с уникална изложба
16 окт 2019 23:20, Дарена Найденова
22
Третият пол в Таити през погледа на фотограф
Instagram

Таити е най-големият и най-многолюдният остров във Френска Полинезия. Столицата му е Папеете, която е дом на фестивала Хеива. Той се провежда през юли и по време на него на почит е местната култура и се празнува превземането на Бастилията във Франция.

Не това обаче привлича швейцарско-гвинейския фотограф Намса Леуба. Тя решава да посети острова, за да наблюдава част от 170-хилядното население там. Става въпрос за т.нар. общност „маху“, която се разграничава от половите определения и разделението между жени и мъже.
 
В Таити „маху“ са считани за трети пол – родени са мъже, но те не се оприличават на такива. Колкото и да звучи невероятно, на острова тези хора не са се осъзнали като различни преди няколко месеца. Не, те са определили себе си като безполови още преди това да се превърне в тема за разговор в света.
 

Тук, на острова, „маху“ са приети от обществото още от неговото основаване. Дори се считат като ключови за местната култура и като хора, полезни за народа. Те приемат ролята на духовни учители или социални работници, както и като изпълнители на културни ритуали и танци. Грижат се за децата и възрастните жители. 

 
Още за интересната изложба четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже да е грешка в системата, тя , когато не е животозастрашаваща, има смисъл. Чрез грешките в системата се пробват възможностите и границите на системата, нейната устойчивост и способността и за развитие по компенсаторен механизъм или чрез мутация.Грешка в системата е и всяко монашество, но то съществува във всички развити цивилизации.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...........маху са приети от обществото още от неговото основаване. Дори се считат като ключови за местната култура и като хора, полезни за народа. Те приемат ролята на духовни учители и............Ми то същото и при нас - и тука има сумати маху (бълг.ез.норма - политаху), които се правят на духовни учители, претендират, че са полезни на народа и със сигурност ни обгрижват всеки ден
18
2
 
2
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 4 години
Я бой с колана, труд и на хляб и вода 1 месец и ще видят те 3-ти пол, като преместят 50 тона чакъл и после го върнат.
17
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Айде, пак ни ги натрапвате и ни убеждавате колко е хубаво! Няма нужда!
16
5
 
11
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Не преиначавайте нещата! Травестизмът, транссексуалността, хермафродитизмът са болести, а не трети полове, социални полове, *** и т.н. По същият начин хомосексуализмът е болест, а не "сексуална ориентация". Това всичкото е пример за *** идеология!
15
4
 
11
 
! Отговори
глупости преди 4 години
трябва да им се радваме ли? това са едни нещастни хора, които не знаят ккаво са. Забележете, че в тяхното общество просто са ги оградили и са им дали някаква роля, т.е.те не могат да бъдат пълноценни членове на обществото. Това същество на снимката е мъж, който се мисли за жена, не е трети пол. Половете са два. Ако някой си облече костюм на калинка, не става калинка, а пак е човек в костюм на калинка. И така мъжът си е мъж, даже и на високи токчета. Просто е сбъркан мъж.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак реклама на болни хора.болното си е болно и толкова. няма общо с норалните хора.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В едно предаване за пътувания по БНТ споменаха за тези земи, че половете при тях не са даже три, а повече.Това за ритуалите го има в култури, близо да нас. При древните гърци жреците са били би, считало се е, че е по-високо състояние.В индуизма изобразвените фигури на божества също са с неопределен пол. В учебниците ни по литература или по история няма кой да се осми да го напише - на подрастващи е по-добре да не се казват нееднозначни неща.
12
8
 
1
 
! Отговори
богат Гущер преди 4 години
До отАв$тралияСиднейНе знам дали в Оз имате трети пол,но тк в Норвегия е фрашкано с такива и на никой не му прави впечатление а и съм чувал че обарвали малчугани,па дали е така не знам,но работят в някви служби.....климата ги прави така чалнати.....Ай поздрави от Норвегия!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е транскултурата. Мога и така, и онака, и тако, и вако, и онако, абе всекъкво го мога.
10
10
 
16
 
! Отговори
Праволавен преди 4 години
НЯМА трети, четвърти, пети, джендъро, ню, транс и други полове.Хората са мъже и жени. Нормална и хармонична връзка може да съществува само между един мъж и една жена.Всичко останало е от Лукавия. Някой ден всички нещастни и объркани хора които той е успял да излъже разбират това, но обикновено след като вече са провалили живота си.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И им дават да се грижат за децата?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
родени мъже *** се считали жени.просто нямат жени и са яко загоряли.като в затворът.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия са бъг в системата.не могат да имат деца.да сега са готини ако мога да ползввам тоя израз изглеждат интересно.И после? Какво става като минат 50?Едни сбабичосани мънкис.
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мая манолова какво е правила в Тайти че чак са я снимали ???
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прилича на Путин той е едно такова полово неопределено
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за разлика от българските селяни се къпят често за да не миришат.
3
5
 
11
 
! Отговори
травестит преди 4 години
У нас третия пол тва са членовете на ПП ГЕРБ.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убавец или там кот е!!
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те приемат ролята на духовни учители или социални работници, както и като изпълнители на културни ритуали и танци.а в България членуват в БСП.

Спонсорирани публикации