Ново 20! Депутатите на Острова искат отлагане на Brexit

Борис Джонсън твърд, настоява това да стане на 31 октомври
Обновена: 19 окт 2019 17:36 | 19 окт 2019 17:30, Веселина Йорданова
88
Ново 20! Депутатите на Острова искат отлагане на Brexit
Снимка: БТА

Британските депутати гласуваха предложена от техния колега Оливър Летуин законодателна поправка, която принуждава премиера Борис Джонсън да поиска от европейците ново отсрочване на датата за Брекзит, предадоха световните агенции.

Още по темата
Поправката беше одобрена от 322 депутати, а срещу нея гласуваха 306 депутати.

Тя цели да даде повече време на парламентаристите да дебатират в детайли споразумението за Брекзит, договорено между Борис Джонсън и ЕС, без да има риск да се стигне до Брекзит без сделка на 31 октомври, ако тези парламентарни дебати не са приключили дотогава.

Това де факто означава, че днес британският парламент няма да гласува дали да одобри или не постигнатото от Джонсън с ЕС споразумение.

Според приет от депутатите по-рано тази есен закон, Джонсън е задължен сега да поиска от ЕС отсрочване на датата за Брекзит, ако до края на днешния ден, 19 октомври, британският парламент не е одобрил сделката за Брекзит.

Според закона Джонсън трябва да поиска отсрочване от 31 октомври за края на януари догодина, тоест с три месеца.

Борис Джонсън каза обаче, че иска Брекзит на 31 октомври, предадоха световни агенции. Джонсън заяви, че няма да преговаря с ЕС за отсрочка на Брекзит. Премиерът изрази съжаление, че този исторически вот, предвиден за днес, не се е състоял.

"Ще кажа на нашите приятели и колеги в ЕС точно онова, което казах на всеки друг в последните 88 дни, през които съм премиер - ново бъдещо отсрочване на Брекзит би било лошо за страната, лошо за ЕС, лошо за демокрацията", каза Джонсън.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин пък заяви, че Джонсън трябва да се подчини на приет по-рано тази есен закон, който го принуждава да поиска от европейците отсрочка на Брекзит с три месеца, тоест до края на януари догодина, ако до края на днешния ден сделката за Брекзит не бъде гласувана в британския парламент.

Бившата британска министър-председателка Тереза Мей, чиято сделка за Брекзит беше отхвърлена три пъти от парламента, каза, че подкрепя споразумението, договорено от нейния приемник Борис Джонсън, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви пред депутатите, че имала "отчетливо усещане за дежа вю", докато парламентът обсъждал дали да подкрепи сделката на Джонсън за Брекзит.

Споразумението, договорено от Джонсън, е сходно с това на Мей в някои отношения, но по различен начин урежда запазването на отворена граница между Ирландия и британския район Северна Ирландия.

Мей каза, че парламентът би трябвало да одобри сделката и да позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври. По думите й "хората искат сигурност в живота си". "Ако искате тази страна да върви напред, тогава гласувайте за сделката днес", заяви тя.

Десетки хиляди протестират днес в Лондон срещу Брекзит, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите, мнозина от които със сини барети с жълти звезди, символизиращи знамето на ЕС, пристигнаха масово с метрото и автобусите на площада на парламента.

На една от улиците група протестиращи с вързани на краката звънчета и с тояги изпълниха традиционен английски танц. Една от танцьорките - Кейт Фишър, отбеляза, че забавните демонстрации са по-ефективни.

На други места настроението не бе толкова приповдигнато. Сара Спур, която се грижи за двете си деца инвалиди, каза, сдържайки сълзите си, че е изключително притеснена от перспективата Великобритания да напусне ЕС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега разбирам вече че всички сме кукли на конци и ни управляват както си искат , волята на народа е неуспорима а шаика бандити я оспорват
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
годината е 2154 от новия век и англииския външен минитър посещава ЕС за да иска ново отлагане на брегзит защото в парламента на англия са съмняват че е имало изобщо някога такова гласуване а и няма живи за да го докажат
75
0
 
0
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Що ли мене това изобщо не ме интересува ???
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако англичаните в лицето на британския премиер наистина желаят да излязат от ЕС, те могат да инструктират чрез своята посланичка в София силно зависимия от тях български премиер. Достатъчно е България каже "Не!" на поредното отлагане на Брекзит и това ще прекрати гърчовете в британския парламент. Разбира се, след гърчовете ще се премине към гневни декларации срещу жителите на страната от ЕС, които те, англичаните, смятат за животни.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ингилизите съвсем изтрещяха! И сега ли ще успокояват хората с Новичок???
72
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Е, те хубаво задължават Борис Джонсън да иска удължаване, ама невиждам как могат да задължат ЕС да се съгласи на това удължаване!
71
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.globalistite si iskat globaalizma ...bez znachenie kakvo iska naroda !!! Zatova uvaartat ,suchat ..ta daa stane tiahnoto !!! Naroda veche vednaj kaza kakvo iska !!! Van ot ES !!!
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70 Когато цар Борис I е властвал е нямало такова нещо като руснаци
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Ако някой не знае, Борис е БЪЛГАРСКО име, чисто българско, от Княз Борис,"Не просто някой не знае, ами НИКОЙ не знае, така че раздавай го малко по-скромно. За произхода на името има няколко хипотези. Най-вероятно е праславянско, тоест общо за руснаци и българи
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Десетки хиляди протестират днес в Лондон срещу Брекзит"Не дестетки хиляди, а близо милион. Това писа английската преса.Сега повечето хора са срещу Брекзит, за разлика от преди няколко години
67
1
 
12
 
! Отговори
a xa преди 4 години
аха и какво значи референдум,да кажел народа,а шайка продажници в парламента се опитват да подменят референдума и волята на народа.Ми защо да харчим пари за референдум, там групата престъпници с власт да се разпореждат с нас както им изнася нали, какво значение ние народа какво искаме, важно е шепата господари и марионетките им какво искат.
66
1
 
3
 
! Отговори
xe xe преди 4 години
острова си е на място, ми где го ЕС, пълна некадърност на ЕС щом успя да принуди най важната държава в ЕС да напусне. А ся се напъва как насила да я задържа, вмасто директно да дадат оставка те се мъчат как да не изпуснат златната кокошка. Аре сега умниците бъркайте в джоба че бая ще трябва да допълвате дупката от напусналата Англия.
65
2
 
10
 
! Отговори
bafff преди 4 години
и аз се дразня от поредния тролл който си пише както му наредят. Като човек на 64г мога да кажа че ЕС е комунизъм в чист вид - доказателство е политическата цензура на форума, преследване на хора с различни политически разбирания, агресивност към тези които нямат същото виждане като власста, преследване на критиците на властта и списъка е безкрай.
64
3
 
8
 
! Отговори
бомбардиър преди 4 години
Измряха ветераните от втората световна които милееха за европа. Сега на острова има екстрем лицемери които и понятие си нямат как се държи дръжка на пистолет. Държат кожените дръжки и друго не са държали през живота си. Супер-деградирали поне 80% от хората. Другите 20% обаче може и да са гении. Туй е то острова - противоречие до болка.
63
0
 
4
 
! Отговори
Врегзид преди 4 години
Абе я да ги сложим под карантина от 1.XI островитяните.... Ами ако е заразно това тяхното?
62
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Эврапэйскый СоюзДразня се от хора които не са живяли и 5 минути по времето на Съветския Съюз, но днес с много висока компетенция отъждествяват ЕС със СССР. Момче разбери, нямат нищо общо. Никой няма да дойде с танковете като СССР в държавата ти ако решиш да се махаш от ЕС, но това беше първото нещо което ставаше по времето на комунизма и се повтаряше в Унгария, Чехия и Полша където стъкмиха военен преврат не посмяха директно да влезнат в Полша щото Рейгън щеше да им го ... много здраво.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой не знае, Борис е БЪЛГАРСКО име, чисто българско, от Княз Борис, който е оказал колосално въздействие върху европеката история. Не че руснаците биха го признали някога...
60
5
 
3
 
! Отговори
Бен Шалом Бернанке преди 4 години
Еурото няма да Пребъде!
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евтиният номер на клоуна Борис "Гласувайте за сделката, защото иначе ще ви извадя от ЕС без сделка" не мина дори стана по-лошо освен ново отлагане все повече гласове се чуват за нов референдум. Новият референдум окончателно ще изхвърли такива измислени политици като Джонсън и Тереза Мей извън политиката. За Джонсън прекомерното му ангажиране (напълно ненужно) с Брекзита е на път да ликвидира кариерата му.
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзит на 31 октомври нямя дя има. Изобщо дали ще има е под въпрос. Ще потърпят още малко рижавия *** и ще го изхвърлят от Даунинг стрийт.

Спонсорирани публикации