Объркан адрес: Почукване на грешната врата коства живота на японски ученик

В една съдбовна събота вечер Йоши потропал на вратата. Уви, грешната
21 окт 2019 17:30,
41
Объркан адрес: Почукване на грешната врата коства живота на японски ученик
Снимка: ВВС

През октомври 1992 г. Йошихиро Хатори прави една-единствена грешка. Той просто е потропал на грешната врата.

Йоши, както е бил известен, е бил на 16 г. и е на разменни начала в САЩ. Отивал на парти за Хелоуин в Батън Руж, Луизиана, заедно със своя прияел Уеб. Двамата обаче се загубили.

"Не познавах тази част на града прекалено добре и предполагам, че просто взех няколко грешни завоя", спомня си Уеб в скорошно интервю.

Двете момчета, маскирани за празника, сметнали, че са намерили правилното място. Всъщност не са. Тази невинна грешка коства живота на Йоши.

След неговата смърт отзвукът е толкова силен, че започва масова кампания за промяна на законите за оръжията в САЩ.

27 г. по-късно родителите на Йоши, неговото приемно семейство в САЩ и адвокат от Луизиана си спомнят за онзи съдбовен 17 октомври.

Ръгби ентусиастът от Япония отива в САЩ

Родителите му, Маса и Миеко Хатори, разказват, че синът им бил луд по ръгбито.

"Отначалото не беше много активен покрай заминаването си за Америка", разказват двамата в интервю за BBC.

Всичко се променило, когато успешно преминал теста си за обмена. "Той стана толкова нетърпелив", обясняват родителите му.

Йоши пратил мотивационното си писмо за програмата.

"Където и да отида искам да направя тази страна моята втора родина", писал Йоши. "Мога да сготвя традиционна японска кухня като риба темпура за моите домакини и да ги въведа в японския начин на живот", написал тийнейджърът.

През лятото на 1992 г. той отлетял за САЩ. Трябвало да остане там година. В Далас бил посрещнат от своите домакини - семейство Хеймейкър, които го откарали в дома си в Батън Руж.

Д-р Холи Хеймейкър и съпругът й Дик Хеймейкър, теоретичен физик, и преди да посрещали ученици, дошли на разменни начала. Йошихиро Хатори веднага им направил впечатление.

"Той беше много темпераментен, тотален екстроверт", разказва Холи. "Децата в гимназия МакКинли го обикнаха, защото беше толкова свободолюбив", казва тя. Съпругът й е съгласен.

"Беше наистина много необикновено момче. Той беше животът. Движеше се през пространството като танцьор", казва той.

В Япония Йоши е тренирал ръгби, но в САЩ се записва на джаз танци. Холи успява да му намери колело, за да може да ходи така на училище.

Синът на Хеймейкърови Уеб, тогава на 16 г., разказва за Йоши като за човек, който имал "апетит за живота и приключенията". Двамата отишли на блус фестивал още през септември, а Йоши успял да намери контакти с други японски студенти.

Няколко седмици по-късно ги поканили на парти за Хелоуин в малкото градче Централ, близо до Батън Руж.

Партито не е тук

В съботния 17 октомври Дик и Холи отишли на кино, докато младежите се приготвяли за купона. Йоши бил облечен като Джон Траволта от "Треска в събота вечер". Уеб пък бил като пострадал при катастрофа - с яка край врата и няколко лепенки за подсилен ефект.

Двамата излезли така от вкъщи, но уви, загубили се.

"Просто се озовахме на тази улица. Видяхме тази къща с украса за Хелоуин, имаше три коли на алеята и адресът беше 10311, а ние искахме да отидем до 10131. Но просто видяхме цифрите и си казахме "О, тук сме!", разказва Уеб. 

Почукали на вратата, но не получили отговор.

"Отдръпнахме се, леко объркани. Вече вървях по улицата, мислейки си, че сме пред различна къща. Но после някой отвори вратата. Родни Пеарс отвори вратата", казва Уеб.

Родни Пеарс, 30-годишен касапин в местния супермаркет, държал револвер Магнум, 44-и калибър. Йоши така и не разбрал, че пистолетът е истински.

Той бързал за партито, разказва Уеб. Йоши весело запял "Тук сме за партито, тук сме за купона!".

Родни Пеарс изкрещял "Замръзни!", но Йоши не разбрал и продължил да върви. Родни стрелял веднъж, уцелвайки Йоши в гърдите. После затръшнал вратата.

Ужасният инцидент

В друга част на града Холи и Дик излизали от киното. Гледали "Последният мохикан".

Тръгвайки си от киното Холи се обърнала към мъжа си с радост, че вече в страната им вече няма толкова агресия.

Тогава пейджърът й запищял. Тя се обадила на номера, а отсреща била полицията. Полицаят й казал, че синът й е добре, но Йоши не бил.

Холи му казала, че ще се срещнат в болницата. "Това няма да е нужно", отвърнал полицаят.

Семейството пристигнало в полицията, където открили само Уеб, който стоял сам, без да знае какво се е случило с приятеля му. "Горката му майка", промълвил младежа.

Родителите на Йоши разбрали новината от работник в програмата за обмен. Майка му просто се затворила в детската стая на Йоши и заплакала.

Два дни по-късно семейство Хатори отлетяло за Ню Орлиънс.

"Бях ужасена", спомня си Холи. "Трябваше да се грижа за сина им и той беше убит", казва тя.

Семейство Хатори обаче били притеснени за Хеймейкърови. "Как е Уеб", бил първия им въпрос.

Само за една нощ убийството на Йоши станало световна новина. Хората в Япония, където тези оръжия са забранени, били шокирани.

Маса и Миеко Хатори стартирали подписка за забрана на оръжията в САЩ още от погребението на сина си. Миеко започнал да обмисля кампанията още в самолета от САЩ към Япония.

Обратно в Батън Руж, процесът срещу Родни Пеарс се превръща в медиен цирк. Полицията отначало го пуска на свобода без обвинение, предполагайки, че той е бил в правото си да стреля срещу нарушител на собствеността му.

Оплаквания от губернатора на Ню Орлиънс и японския консул обаче довели до обвинението му в убийство.

Адвокатите на Родни се стараят да докажат, че той е действал при самозащита. Съпругата му разказва сърцераздирателната история за това как се е уплашила и е помолила съпруга си да вземе пистолета.

Стратегията сработва. През май 1993 г. Родни Пеарс е освободен след като журито заседава само 3 часа.

Маса Хатори е бил в залата по време на делото. Там синът му бил описан като момче "извън контрол", "хиперактивен японски ученик, който си мислел, че задачата му е да плаши хората".

За Маса и Миеко Хатори Родни също е една от жертвите на Америка.

Тяхната кампания стига до Белия дом. Успяват да съберат 1,7 млн. подписа от Япония. Дик Хеймейкър се посвещава на събирането на подписи в САЩ. Преди интернет, преди Facebook, преди всичко това, той успява да събере 150 000 подписа - основно по пощата.

Извадили късмет, защото позната на Миеко била в Белия дом през есента на 1993 г. Тогава Хатори и Хеймейкър успяват да се срещнат с Бил Клинтън в Овалния кабинет. Смятали, че той ги разбира, все пак и той искал по-строги закони против притежанието на оръжие.

Днес всички те стават свидетели на това как в САЩ отново се повдига дебатът за оръжията. Гледат с надежда, защото всичко е толкова различно и толкова много млади хора са въвлечени. Но как ще се развие всичко не е ясно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С промяна на закона не става. Това са закони за самозащита и влизане в чужда собственост. Въпросът е как се тълкуват от съдията. Включително в случая с полицайката защитата се опита да я измъкне, но не стана. Дадоха й 10 години. Самозащитата важи само за защита при заплаха от насилие от другата страна, каквато и в двата случая няма.
34
0
 
3
 
! Отговори
do 35 преди 4 години
май не си разбрал, ако не беше извадил пистолет ще извади нож, брадва, ще се хвърли отгоре му,защото се чувства нападнат и няма никакво намерение да разговаря, както виждаш стреля да убие не да рани, значи няма намерение да разговаря и такива ще намерят начин да се "самозащитят", просто с оръжие е по-лесно. Само дето не е нападнат, и като те гони параноята никакви забрани няма да спасят "опасния нападател".Трябва ли да е на свобода, това е днес въпроса на въпросите.
33
0
 
2
 
! Отговори
psccccc преди 4 години
чета коментарите и виждам че тъпоумното племе се е подвело по статията и никой не пита абе правилно ли е този убиец да се измъкне от присъда, не трябва ли там нещо да променим закона, веднага песен запяха за забрана на оръжията, а че този не е в затвора не ви впечатлява, както и у нас убийците с мижави присъди.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
той ги е предупредил да спрат, чак тогава след неподчинение е стрелял...Няма самозащита в случая. Това е невъоръжено хлапе, което просто звъни на вратата. Точно ако не беше извадил оръжие, проблемът щеше да се разреши с думи за една минута. На мен един в Германия, поканен на гости от съседите, ми влезе в хола, защото външната врата се беше отворила. Казах му Здравейте?, той се извини хиляда пъти, отиде си в правилния апартамент и там умряха от смях. Какво толкова, да се убиваме ли?
31
0
 
3
 
! Отговори
axa преди 4 години
аха какво може да ги посъветва либераста клинтън-да се борели да забранят оръжията а не се впечатлява че убиеца е на свобода и не е осъден, убиваш някой "случайно", без да искаш" и живот си живееш, и у нас заради тия демокрасти убийците се разхождат между нас и никой не осъждат, особено ако е от малцинствата, пребиват нарочно човек и не им се води умишлено убийство, после цял куп намаления на присъдите и накрая хич и не влизат в затвора.Това е проблема,а не с какво е убит някой.Слушат лай'ното клинтън и подписка за оръжията правят, да бяхате направили подписка тоя да получи смъртна присъда.
30
3
 
1
 
! Отговори
тъо преди 4 години
Погледнете статистиката в САЩ - С оръжия. и -- в големите градове 10 убити на 100000. (5,5 средно за странта САЩ )В България без оръжие но 1.1 убити на 100000. Предпочитам да има няколко луди с леки телесни повреди от кръчмарски бой.(и накърнено самочувствие) Отколкото същите луди да ходят с пистолети и да убиват случайни минувачи. Колко пъти е по-вероятно да ви гръмнат в САЩ ?
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли колко хора има в София които вървят по улицата и търсят проблеми.Бутат се в някого,засичат го спъват го и разчитат на мускулите си за да стане боят и те да излязат победители да се види кви мъже са.Ако знаят,че всеки може да изкара пистолет и да ги гръмне ще правят ли така?Може би ще правят но няма да е за дълго защото ще свършат зле или в гробищата или по затворите.Колкото и да е блъскал квато и машина за трепане да е станал винаги може да бъде спрян.Оръжието прави хората равни.
28
2
 
5
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Ама разбира се! Сорос плаща мангизи на всички пропоненти на промяна на конституцията на САЩ, с цел отнемане личното оръжие на гоите! В случая трагедията е налице, но все пак студентите са тропали на вратата на къщата на убилия го, облечени като зомби, той ги е предупредил да спрат, чак тогава след неподчинение е стрелял. В България Опиц уби нападателя си (алкохолна напитка) с цел самоотбрана и го лежа! В САЩ можеш да се защитиш поне!
27
3
 
5
 
! Отговори
Не съм им длъжен преди 4 години
И на моята врата да ми потропа сатанинско зомби,и аз не съм сигурен какво ще направя. Празникът им е отвратителен,сбъркан и сатанински. И от къФ зор това японче е ръгнало да се води по акъла на тия откачалници? И в София в метрото на Хелоун са ме се натрапвали тия шемети. От къде накъде ще ми натрапват тъпия си празник? Ами отвратителни са ми и не съм длъжен да им търпя простотиите.
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краваристанска демонокрация...... Гърми се като на война! Ама това да стреляш в краката, ниско в торса, дори във въздуха....ц Гърмиш на месо щото си голем шебек и гащите са пълни с вайна... Психясала нация, която тормози целия свят с лудостта и манията си.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да би мирно седяло...---За САЩ бъркаш. При последният такъв случай на разстрелян жертвата най-мирно си седяла вкъщи, гледала мач и ядяла сладолед. Живущата отдолу полицайка сбъркала етажа, влязла в незаключения му апартамент, като си мислела, че това е нейният и има обир, и го разстреляла с шест куршума. За който не вярва - Amber Guyger case. И в двата случая разстрелът е на невъоръжен, който не заплашва с насилие, и то без размяна на една дума за изясняване на ситуацията.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това не разбирам чуждопоклонничеството на японците към американците.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се извинявам, но и аз да видя зомби да ми тропа на вратата без да чакам гости, първата ми мисъл ще е, че искат да ме оберат.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да ни откажат да настояваме за поправката в наказателния кодекс.Искаме оръжие за да се защитаваме от крадци , мутри и мародери.А сълзливите истории си ги запазете за вас.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на тоя баща.Събира подписи, вместо да прати убиецът при сина си да му се извини.В какви мекотели са се превърнали наследниците на самураите.Както и на викингите.
20
5
 
12
 
! Отговори
179 преди 4 години
Най-бездушната и отвратителна нация е американската да си знаете.
19
1
 
7
 
! Отговори
Циник до Гледна преди 4 години
ТочкаТочкаИзтрещял е народа.... От ромски безобразия, и мyтренски чалъмиНа първия ми коментар - има 30 лайка.. На твоя... МдаГлас народен - Глас божи!
18
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- И защо всъщност го застрелял американеца?
17
3
 
6
 
! Отговори
8 преди 4 години
Да би мирно седяло....
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunktзащото полицията винаги идва в последствие, а никога за да те защити,просто те като дойдат всичко вече е приключило,затова спасението на давещия се е дело на самия давещ се,чакай ти полиция да те защити когато някой те обира,бие или убива

Спонсорирани публикации