По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит

И въпреки недоволството оптимистите са повече от песимистите
Обновена: 23 окт 2019 13:06 | 23 окт 2019 09:14, Камелия Цветанова
131
По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират. Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

В навечерието на местните избори 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава резултат - сравнението между същия въпрос през септември и през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. Ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласуват, докато 26% все още не са решили. Тук наблюдаваме същата зависимост в сравнението между проучването ни през септември и това през октомври. Регистрираме увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор "Тренд" тества основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка е МВР - единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на ВСС най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули / разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20%), да е честен и коректен (19%), да е независим и да не се поддава на влияния (9%), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9%. Най-голям дял от запитаните не могат да преценят.

----------

Проучването е реализирано от “Тренд”. Източник на финансиране: в. “ 24 часа”. Размер на извадка: 1000 преки полустандартизирани интервюта “лице в лице” с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата грешка: ± 3,1%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: ДПСбспизбориГЕРБТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язе че гласувам за другаря Борисов.Искам той да е кмет на Костичовци.
98
0
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 4 години
Така е, защото хората са отчаяни и не гласуват. Ако се гласува масово ще им е трудно да манипулират. Да гласуваме всички за ПП Възраждане, защото имат програма в интерес на хората и не са *** като псевдопатриотите. Всички за Н. Дренчев от ПП ВЪЗРАЖДАНЕ за по хубав и справедлив живот!!!
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България промяна чрез избори не може да стане. Мафията купува гласове, определя правилата задкулисно и манипулира вота с всички законни и незаконни средства, включително с предизборно влияние върху общественото мнение чрез данни от мистериозни "проучвания".Пътят за промяната е един - да излязат милиони по улиците, за да вземе най-после ня#КОЙ да се поуплаши малко.
96
0
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
с въжето се гласува офсе. вижте чили, вихте ливан. докато не ги накажете ще продължават да си правят каквото искат.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено ще глауват за ГЕРБ ако не гласуваш си уволенен,нали фимата ГЕРБ държи всичко.За Цветанов и Маджо няма да гласуват изначално хората са мъдри защото са патили .Казано на народен език ,,Ситият на гладния не вярва,,
94
2
 
1
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Със законност бавно и полека България ще се отърси от социалистическата си дрямка.Навлизаме в ново възраждане. На път сме да хвърлим социалистическия камък който тегне на шията на народа вече толкова години.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мутри,наркопласьори, чорбаджии и селски тарикати не гласувам!!!!
92
2
 
2
 
! Отговори
да ви е сладко преди 4 години
До Последно"Късното"отдаавна е дошло!Още 91-ва,когато тарикатски решихте с братска прегръдка с комунистите да си оправите дереджето!Е,оправихте го!
91
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под сто лева не отивам да гласувам.Да не съм луд.
90
6
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Граждани на София, гласувайте за онзи кандидат кмет, който има най-голяма вероятност да измести протежето на Борисов - Фандъкова. Граждани на България, ако още нещо трепва в сърцето ви, когато се спомене България, гласувайте срещу кандидатите на ГЕРБ. Тези хора трябва да бъдат изметени от властта, защото Родината ни изчезва. Те всеки ден я загробват. Никога България не е управлявана от толкова алчни и дълбоко неуки хора!
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахаха!
88
3
 
16
 
! Отговори
Йоп преди 4 години
Никога няма да гласувам за навързните черва от ГЕРБ.
87
7
 
10
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
Ако искате наистина нещо да се подобри в живота Ви гласувайте за ПП ВЪЗРАЖДАНЕ, защото и ГЕРБ и БСП са едни и същи. Не го ли разбрахте досега. Ако искате да продължите да потъвате изберете горепосочените или псевдопатриотите. За промяната е само Н. Дренчев от ВЪЗРАЖДАНЕ. Той наистина ще оправи нещата.
86
14
 
3
 
! Отговори
Станишев преди 4 години
Другари.Да покажем на ГЕРБ какво можем.Да спечелим изборите в Полски Тръмбеш.Победата е наша другари.
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМА КАК СЕ НАДУХВАТ ТУКА ДРУГАРИТЕ))): СПОКО, СЛЕД 3 ДНИ ЩЕ СТЕ ПОПАРЕНИ И ПОСЪРНАЛИ...ЩЕ КАЖЕ ПАК НИНОВА- НЕЩО СЕ СЛУЧИ, АМА НЕ ЗНАЕМ КАКВО, ЩЕ АНАЛИЗИРАМЕ ХАХАХАХА
84
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДА ГЛСУВАМ! ЩОТО АЗ ЗА ТАРИКАТИ НЕ ГЛАСУВАМ...
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПоследноИ за кого ще гласуваш?Кой ще оправи София?Манолова ли - ХАХАХА
82
1
 
8
 
! Отговори
Ади Лупус преди 4 години
Борисов и герб са свастиката на 21век!!!
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено ще глауват за ГЕРБ ако не гласуваш си уволенен,нали фимата ГЕРБ държи всичко София админстрация,мвр,пожарна и т.н.Изборите са решени за в бъдещето.Фандъкова печели,билютините са направени.
80
2
 
4
 
! Отговори
борисов е преди 4 години
я неам образувани не моемда пишем ача че гласувом за бойко оти ми обеща свинско от америка че изкарам един месец другите обещаат да се опраим ама побавно не моем да чекам гладен съм сапогерп

Спонсорирани публикации