Умря мериносовият овен, "облечен" с 40 кг вълна

Животното не е било стригано пет години
23 окт 2019 14:57, Елка Василева
15

 

Овенът Крис от Австралия, прочул се преди няколко години с огромното си руно и спечелил почитатели по цял свят, се е споминал, съобщи Си Ен Ен.

Според публикация във Facebook на резервата Литъл Оук, превърнал се в дом за Крис, след като овенът беше намерен през 2015 г., животното е било на около 10-годишна възраст.

Още по темата

"Съкрушени сме от загубата на тази мила, мъдра и дружелюбна душа. Крис беше много повече от атракция, беше наш другар. Ще го запомним с всичко това, което той беше - някой, не нещо, тук с нас, не за нас. Почивай в мир, скъпи Крис", пишат от Литъл Оук.

Мериносовият овен беше намерен през 2015 г. да се скита в околностите на Канбера, едва движейки се под тежестта на "чудовищното" си руно. Хората, които го откриха, се обърнаха към Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) - Канбера. От дружеството изпратиха екип да спаси заблуденото създание и на свой ред отправиха призив за помощ към стригач да го отърве от изобилието от вълна, натрупано вероятно за около пет години.

На призива откликна шампионът по стригане Иън Елкинс. Свалянето на тежкото руно наведнъж отне на майстора 45 минути. При претеглянето на вълната кантарът закова на 42,3 килограма. След отстраняването на чувала се оказа, че чистото тегло на вълната е рекордните 40 килограма - еквивалент на 30 пуловера.

За сравнение - средното количество вълна, което се сваля от мериносова овца годишно, е пет килограма, а стригането отнема три минути.

Животното беше кръстено Крис на откривателя си.

С огромното си руно овенът неофициално подобри световния рекорд от 27 килограма вълна, свалени през 2004 г. от негов събрат на име Шрек, бродил шест години на свобода в Нова Зеландия.

Прочутото руно на Крис е изложено в Националния музей на Австралия. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя овен вярно е "мъдър" спрямо някои от коментиращите тук, които прочитат текст за второкласници и пак не могат да вдянат за какво иде реч.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, бил е остриган преди години. Рекордът е от 2015та. 4 години си е поживял с къса козина :)
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкото животно! Подложили са го на истинско мъчение. Пак като е оцелял толкова време.И защо е било необходимо всичко това? За да правят рекорди.Туй хората сме ужасно племе.Ако можех да пиша щях да напиша фантастичен роман в който извънземни решават да угоят стадо човеци за да видят колко килограма месо могат да изкарат. Щетите по време на експеримента ще са без значение.Как ви звучи, а? Отвратително, нали? Аз обичам месо и нося вълнени дрехи но това тяхното вече е насилие. Трябва да ги съдят.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съсипаха я тая държава.
6
1
 
6
 
! Отговори
Наглосаксонска мъка преди 4 години
И Борис Джонсън ако се остриже ще олекне с 40 кила. Само от перчема.
5
3
 
3
 
! Отговори
коч курбан преди 4 години
Коча умря!!!
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко изпростял трябва да си, за да си почитател на овца?
3
4
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До Калеко АлекоВиж как знаеш Калеко! Тази "велика мъдрост" за доенето и стригането от твоят Вожд и Учител, Борисов ли я научи?;)))
2
6
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Мъдрият и мил Крис сигурно е умрял от задушаване ... руното така го е подгряло, че отвътре съвсем се е изпържил ... Съкрушените му от мъка стопани са се погрижили за това, по начина по който са го отглеждали ... Тя оФцата затова е оФца, да се дои и стриже редовно ... !!!
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наречеш овца мъдра, поставя доста въпроси пред личното ти IQ

Спонсорирани публикации