Сянката на комунизма преследва чехи и словаци и 30 г. по-късно

Те протестират срещу корупцията и политиците, тръгнали от тоталитарния режим
14 ное 2019 20:05, Елка Василева
46
Сянката на комунизма преследва чехи и словаци и 30 г. по-късно
Снимка: архив, Reuters

Три десетилетия след масовите демонстрации, сложили край на комунизма, чехи и словаци излизат отново на улиците, за да протестират срещу корупцията и политиците, започнали кариерата си при тоталитарния режим.

Нежната революция от 1989 г. - безпрецедентните улични събирания и общата стачка - сложи кръст на системата, наложена в Чехословакия от Съветския съюз.

Но комунистите така и не напуснаха съвсем политическата сцена. Днес те се съюзяват с популисти, за да се доближат до властта в двете страни, наследили Чехословакия - Словакия и Чехия.

"Наследството на комунизма е живо в Словакия и до днес; корупцията е голям проблем", посочва пред АФП словашкият актьор Милан Княжко, един от най-популярните водачи на Нежната революция.

"Лъжи, корупция, лицемерие, сплашване, тормоз - тези комунистически методи все още се използват тук", твърди той.

"Все още не сме свикнали със свободата, реда, демокрацията, човешките права", констатира в изявление за АФП Камил Мирослав Черни, членувал някога в чешко опозиционно сдружение, а днес пенсионер.

Убийства и рушвети

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - бивш комунист, станал милиардер, е заподозрян в сътрудничество с някогашната тайна полиция през 80-те, но решително отрича.

Неговото правителство на малцинството оцелява в парламента единствено с неофициалната подкрепа на комунистическата партия и нейните 15 от общо 200 депутати.

Бабиш е обвиняван и в конфликт на интереси, свързан с групировката му Агроферт - конгломерат, действащ в много сектори: от селското стопанство до медиите, та дори и в химическата промишленост.

Тези подозрения мотивираха през юни участниците в най-мащабната демонстрация от 1989 г. насам, настояли за оставката на премиера.

Още по темата

Движението, организирало проявата - "Милион моменти за демокрация", е насрочило нов митинг на 16 ноември във връзка с годишнината от Нежната революция.

"Ще поставим ултиматум на Андрей Бабиш: или решава проблема с конфликта на интереси (. . .), или подава оставка от министър-председателския пост", заяви тази седмица водачът на движението Микулаш Минарж.

Лидерът на управляващата в Словакия популистка партия "Смер - Социална демокрация" Роберт Фицо, чиито политически корени също стигат до комунистическата партия, по общо мнение е най-влиятелният човек в страната.

В началото на миналата година той бе принуден да се оттегли от поста премиер след поръчковото убийство на разследващия журналист Ян Куциак, разкрил връзки между италианската мафия и служители на словашкото правителство.

След смъртта на Куциак и на годеницата в Братислава се състояха протестни демонстрации, в които участваха десетки хиляди.

Редица висши служители се наложи да подадат оставка, след като стана ясно, че контактуват с предприемача Мариан Кочнер, обвинен, че е поръчал убийството на журналиста.

Кой подкопава демокрацията

Преди 30 години, на 17 ноември 1989 г., комунистическата полиция брутално разпръсна мирно студентско шествие в центъра на Прага, с което стартира демократизацията, получила името Нежна революция.

Два дни по-късно словаците излязоха на улицата, а после десетки хиляди демонстрираха дни наред в Прага и Братислава.

Комунистите постепенно отстъпиха и драматургът дисидент Вацлав Хавел бе избран за президент на Чехословакия, за да поведе страната към първите демократични избори през 1990 г.

Появиха се нови политици и партии; на избирателите обаче им втръсна от тях, най-вече заради корупцията, и те потърсиха хора, дошли от комунистическата система.

"Видимо се е увеличила толерантността към лица, сътрудничели на предишния режим - нещо неприемливо преди във висшите политически сфери", констатира Томаш Лебеда, чешки политолог от университета "Палацки" в източния град Оломоуц.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Хората от Източна Европа днес живеят много по-добре от времето на комунизма!
37
1
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖЦИ преди 4 години
Майко мила 30г по-късно комунизма бил виновен . Запада опоска ИЕ унищожи и икономиките и ги превърнна в собствен придатък. Само забележете колко различни рецепти даваше МВФ (западен финасо иструмент) на Китай който се движи от деситилетия нагоре и на ИЕ . При нас беше приватизирай и отваряй икономиката . При китай беше централизирано планиране . Отваряне на пазара само при достигане на паритет и чужди инвестиции само контролирано.Е резултатите са налице.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Само че след като убиха журналиста, в цялата стана имаше протесни митинци и свалиха корумпирания си премира от власт. У нас да се е случвало нещо подобно?
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филма продължава.Водеща роля в бившите соц страни е червената мафия.Демокрацията още не е дошла,защото законите и съдебната система са сътворени от същата мафия,която ограби банки и промишленост тип КТБ и Баневи.
34
2
 
5
 
! Отговори
Хавел - агент на КГБ преди 4 години
както Филип Димитров и Желю Желев в България, така и Лех Валенса в Полша - цялата тази 'демократична' дандания беше организирана от комунистическите служби за да прикрият следите си от десетилетните грабежи, убийства и службата им към КГБ. Ограбиха парите и укриха архивата, но всеки замогнал се политически или икономически в Източна Европа след 1980 г. е свързан а тайните комунистически служби, които днес са подчинени на руското разузнаване. Затова прогониха неудобните в чужбина.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Я стига дрънка глупости,толкова си управляват държавата словаците,колкото и ние,затова убиха словашки журналист,разкрил,че западни фирми източват фондовете и средствата,които уж получават от Европа!Разкри,че нищо от тези пари не се използва за словаците и го гръмнаха.И за какви комунисти говорят,след като комунизъм отдавна няма,всички партии са подчинени марионетки на западните партии.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са си типични капиталистически проблеми. Не виждам какво намесват тук пак комунизма.
31
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Словаците и ганьофците,са като еднояйчни близнаци,както унас управляват комунисти и мафиози,и при тях е същото.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай стига ве яжте си бананите и стига сте ревалиискахте банани имате гидемокрация - къде сте я видели яде ли се пие ли се
29
2
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Лъжи, корупция, лицемерие, сплашване, тормоз - тези комунистически методи.... "Ей това, драги зрители, е популизъм и демагогия 24 карата. Тези "комунистически" методи, се използват, използвали са се и ще се използват винаги и навсякъде по света, без значение каква е системата на управление.
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения шанс е пълната лустрация до 3 поколения назад за всички комунисти.Трябва да се въведе едно единствено правило!Ако до три поколения назад член от семейството бил активен член на БКП или ДС тогава наследниците му нямат право да участват в управлението по никакъв начин. Така автоматично ще се изхвърлят всички предатели и в политика ще могат да участват само хора които нямат нищо общо със комунизма.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
същата картинка и у нас, само дето главната тиква е милиардер в офшорки
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сянката на Хабсбургите не ги ли гони? "Добрият войник Швейк през Голямата война" Там показват как са ги мачкали австрийците, а после ги мачкаха германците.
25
6
 
9
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
В оня строй нямаше милионери и милиардери, а в днешно време никнат като гъби. Най-много кадри на БКП/ДС са в партия ГРОБ - 75%, начело с треторазрядната и проста мутра от Банкя!Единствено по-прости от него са избирателите му, й той им го каза в прав текст: "Аз съм *** и вие сте прости, за това се и разбираме" :(((
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие първо се справете с феодализъма от Банкя, пък чак тогава се справяйте с комунизъма.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехи словаци бяха поробени от Австрия.
22
5
 
12
 
! Отговори
бачкатор от Бачково преди 4 години
А стига , бе ! И там ли си имат ГЕРБ ?!
21
4
 
14
 
! Отговори
30г преди 4 години
30 години вече демокрация и сме супеееррр ! за кво да виним комунзма - та той си отиде ! нема как да се върне ! може да ви липсва сигурността образованието здравеопазването парно и ток за стотинки ама това е минало свършено .днеси бившите комунисти работят на принципа търсене и предлагане така че не се плашете живейте си с демокрацийката адаптирайте се някак ало измами приватизацийки крадене на евро фондове работаот сутрин до вечер за хляб салам и ток и вноска по кредита ориентирайте се някак
20
5
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
По-голям комунизъм от този на ГЕРБ няма и не е имало.По-авторитарен режим от този на Борисов няма и никога не е имало.Не ни плашете с комунизма. Помним го !А, за Чехия и Словакия няма какво да говорим ..Далеч пред Бойко Борисова България са. Факт !
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божей ,боже , пак на чужд г..ро..б плачем ,те са далеч пред нас във всяко едно отношение , *** ние се кахърим ,че не са се справили с ко..му..ни..ЗЪМЪ ,щот ние "пирфектно " съ управихми

Спонсорирани публикации