Екзорсизъм, смърт... Дори и в XXI век – лов на вещици на Острова

Близо 2000 деца са станали жертва на физически тормоз
17 ное 2019 20:10, Нели Христова
56
Екзорсизъм, смърт... Дори и в XXI век – лов на вещици на Острова
Снимки: Flickr

Гоненето на вещици би трябвало да е останало далеч в миналото на човечеството, но във Великобритания изглежда, че нещата не стоят така.

Близо 2000 деца, а вероятно и много повече, са станали жертва на физически тормоз, тъй като се появили съмнения, че са вещици. Феноменът не е нов – съществува от няколко години, но случаите през 2018-19 са се увеличи с 20%.  Има и няколко смъртни случая в следствие на екзорсизъм.

Децата, набедени за вещици, имали следи от завързване, порязване, изгаряне и побой. Всичко това се извършвало в името на ритуали.

Националният център FGM, който се занимава с деца, станали жертва на тормоз заради вещерство, са категорични, че увеличаването на случаите е „притеснително и неприемливо“.

"Въпреки че е позитивно, че извършителите са заловени и децата получават нужната помощ, има още много да се направи, за да се сложи край на тези насилствени практики“, казва пред The Independent ръководителят на центъра Лийтън Бартоломео.

Той е категоричен, че проблемът е глобален и не е свързан с една конкретна религия.

"Наблюдавали сме всякакви случаи, дори в семейства, които нямат религиозни вярвания“, обяснява Бартоломео.

Децата често стават жертва на тормоз заради физически различия, умствена изостаналост, ментални проблеми, невъзпитано държание или необичайни умения. Тези характеристики се приемат като доказателство за обладаване от демон, зли духове или вещерство. Голяма част от случаите са в семейства с финансови затруднения, които са претърпели развод или тежка болест и децата са се превърнали в изкупителна жертва.

"Има някои религиозни водачи и организации, които са замесени, но понякога насилието става само и единствено в семеен кръг. Те сами диагностицират проблема и търсят неговото разрешение“, казва Бартоломео.

Той предупреждава, че въпреки, че има деца, които са загинали заради подобен тормоз, изучаването на проблема е изключително малко.

“Виктория Климбие умря преди 20 години и досега няма достатъчно предприети действия по случая. Това е тема табу – хората не говорят за нея, а някои вярват, че ако споменеш нещо такова, привличаш зли духове“, обяснява Бартоломео.

Виктория е 8-годишно момиченце, които умира след системен тормоз от леля си, която вярвала, че детето е обладано от зли духове. През февруари 2000 г. тя почива от хипотермия и недохранване, след като е била системно пребивана и изгаряна, държана гладна и завързана в продължение на дни в следствие на екзорсизъм в Лондон.

През декември 2012 година майка изкорми детето си, след като също заподозря, че е обладано. Майката е изпратена в психиатрична клиника, след като била открита до трупа на детето, клатейки се и повтаряйки пасажи от корана, които слушала от MP3-ка.

Седмица по-късно 15-годишният Кристи Баму е удавен от семейството си, след като е обвинен, че прави магии на по-малко дете. Другите му братя и сестри също са били пребити, тъй като роднините им решили, че са вещици, но се отървали от по-сериозни наранявания.

През 2013 година 8-годишната Айша Али също умира, след като майка й я пребива, вярвайки, че е обладана от демон.

Според доктор Лиса Оукли, родителите вярват, че правят правилното нещо за доброто на детето. Има случаи из цяла Великобритания, сред всички религии, но проучване сред учители, полицаи и социални работници показва, че никой от тях не е достатъчно подготвен да разпознае такъв проблем.

През тази година е започнало и първото дело, в чиято основа са обвинения във вещерство. По време на разследването, майката, която била изправена пред съда, кълняла полицаите и съдиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
3
 
! Отговори
вещер търси вещица преди 4 години
Запазен вещер на около 1050 години, висок 2м и тежащ 350 кг. търси вешица обитаваща Софийска област. Изискванията ми към дамата са: да е на възраст от 500 до 700 години да е финна(да не тежи повече от 150кг) и да е опитна с метлата. Да обича семейният уют и да знае как да приготвя вкусна мусака от жаби и гущери. Моля самодиви,които мислят само за авантюри да не ми пишат, както и русалки(къпя се веднъж на 100 години). Очаквам само сериозни обаждания на телефон 06666666666.Поздрави Вещьо Вещерев
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога човека ще разбере, че религията не води до нищо хубаво. А и няма нищо общо с вярата.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези хора ни обвиниха за расисити !
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другото което ми изглежда да е верно е че те на национално почти ниво се включват в пропагандата без да имат директни указания. Просто имат изострени социални антени и когато видят че волето е пуснато от правителството или е органично генерирано, много от тях се включват и продължават да повтарят съобщението в случая с измислените грехоте на испанската инквизиция - с векове.Когато някой направи анимационен филм или филм по някои от тези митове това дава още повече тежест особено в ума на дете
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44Интересно, ще проуча в свободното си време. Изглежда другите Европейски нации не са толкова добри в пропагандата като англичаните. Чудно защо - може би защото англичаните са били изолирани на острова и директния военен подход и друг тип физически влияния са били не толкова възможни и са развили това много силно умение. Също и отвратително в това че 99% от случаите това са проекции на собствените им грехове.
43
2
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 44Това не е вярно. Първите известни досега концентрационни лагери са били създадени по времето на Гражданската Война в САЩ - 1861 - 1865 г.Тогава е известно че 409 000 войници са били вкарани в концлагери и от двете враждуващи армии.Концлагерите по време на Втората Война с Бурите са били в периода от 1900 г. до 1902 г.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНапълно е вярно това. Именно те измислят първите концлагери когато водят войни с бурите(бели фермери от нидерландски произход в южна африка). 30 000 жени и деца само и единствено. По същия начин набедяват германците и до днес пропагандират изопачена версия на новата им история.
41
0
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
Проблемът е глобален. Като пише за Англия, не обвинявайте само англичаните.В Италия например, имам чувството че положението е много по-зле.Там в магии и вещерство вярват не само отделни хора.Там в цялата им съдебна система има суеверия, и макар да не са възродили инквизицията, в много съдебни дела приемат за веществени доказателства например предмети използвани за вуду магии, урочасване и прочие глyпocти!Има една документална книга за конкретен случай - "Чудовището от Флоренция" се казва.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лова на Вещици е измислен от англичаните за социално нарочване на хора без съд. Има документални (стари) филми за това правени от BBC. Интересното е че англичаните са вродени ЕКСПЕРТИ по пропаганда - след това нарочват испанците с измислиците за инквизицията - за да не им излезе име че са хора които нарочват другите с пропаганда (лова на вещици)
39
2
 
3
 
! Отговори
До 31 и 33 преди 4 години
Има и в други райони на София такива агресивни, крещящи истерично без повод. мястото им е в здравни заведения, защото не се знае какво може да отключи и по-тежки техни прояви на агресия, ако наистина са психично болни.Теб съветвам да не се опитваш да се държиш с подобни хора така, както препоръчваш на друго лице в коментарите си. Преди години една такава беше нападнала с нож мъж, който предложил да й помогне да качи на тротоара количката с ***, която тя дърпала по уличното платно.
38
3
 
11
 
! Отговори
една фея преди 4 години
Аз не съм вещица,аз съм фея. Просто по-удобно ми е да карам метла. Крилата ми се замърсяват от мръсния софийски въздух,а метрото е винаги пълно.
37
0
 
18
 
! Отговори
един софийски вещер преди 4 години
Аз от асоциацията на вещерите в България АВЩБ се чувствам сериозно засегнат. В София си имахме даже клуб ,, Вещиците" преди години, намираше се точно на улица Шипка близо до СУ и ни го затворихте!! Значи може да си обратен,ама да си вещер не? Нали е демокрация? Свобода за вещери, таласъми, вампири и караконджули.Самодивите също ще ни подкрепят !
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не знаят фантазмагориите и измишльотините , дето всеки ден съчинявате? :)
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, да преследва "вещари", много хари потър четете, слезте на земята и бъдете хора ако можете!
34
12
 
3
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Дори да са били сигурни,че децата им са вещери,що пък трябвало да ги бият? Важното е хората да не знаят.
33
12
 
6
 
! Отговори
честно преди 4 години
Като прочетох някои коментари,честно се радвам, че в България на никого не му е дошло на ум да преследва вещери. Сигурно щяхме да сме под 1 млн. след подобни доноси. Всеки щеше да изкарва съседа или братовчеда,я вещер,я таласъм,я караконджул. Сигурно и завещания щяха да се обжалват,защото този който го е писал е бил под въздействието на черна магия или е претърпял негативна намеса от енергиен вампир.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, мен Аладин ме напсува като си карахме килимчетата...:))))
31
20
 
5
 
! Отговори
от 31 до минусите преди 4 години
Тия дето ми написахте минуси съм сигурен,че ако бяхте видели гладно куч_енце(нямам нищо против животните) щяхте да му хвърлите свинска пържола,а за лудата жена дето ровела кофите за *** и кълняла всеки дето минел,щяхте да я наплюете или ударите. Що не сте й казали да не псува учениците? Ако продължи да псува,по-добре я игнорирайте и кажете на децата да не минават близо до нея. Не съдя никого и вие не съдете,защото човек не знае един ден какво може да му се случи.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фантазьорите да си сложат шапка на главата за спане, цвят- ЛИЛАВ задължително :) , да направят 5 клека на югозапад и 1 на заподоюг и готово :)
29
25
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Въпросната жена, която рови из кофите вероятно е психично-болна. Не е хубаво,че кълне когото и да е,но чак пък да я искаш да арестуват за психичен тормоз! Жалко,че няма кой да я нахрани и си няма дом. Помисли си за момент,ако ти си в нейното положение без никого на тоя свят и ти ще се озлобиш към всички. Ти не я псувай,а следващият път й дай филия хляб и я помоли на не кълне децата. Не я осъждай като ,,вещица". Едва ли и се замисля какви ги говори.

Спонсорирани публикации