Учени: Климатичните промени ще повлияят на здравето на цяло поколение

Обвиняват климатичните промени за наводненията, пожарите, чумата
17 ное 2019 12:35, Елка Василева
37
Учени: Климатичните промени ще повлияят на здравето на цяло поколение
Снимка: БТА

Необичайно тежките наводнения във Венеция, пожарите в Австралия и дори появата на чума в Китай тази седмица бяха обяснени с климатичните промени, а учени предупредиха, че глобалното затопляне може да обремени бъдещите поколения с болести за цял живот, пише Ройтерс.

Венеция обяви извънредно положение в сряда след "апокалиптични" наводнения, залели разположения в лагуна град. Под вода се оказаха нейната историческа базилика, площади и многовековни сгради.

"Това е резултат от климатичните промени", написа в Тwitter кметът на града Луиджи Бруняро. Градски артерии се превърнаха в бурни потоци, каменни балюстради бяха изпочупени, лодки бяха изхвърлени на брега, а вързаните гондоли - потрошени, след като приливът в лагуната достигна отметката от 187 см - най-високото равнище след рекорда от 194 см през 1966 г. Повишаващото се ниво на водата се превръща в постоянна заплаха за туристическата перла.

"Венеция е на колене - каза Бруняро. - Щетите ще надхвърлят стотици милиони евро."

Още по темата

На другия край на света части от Австралия тази седмица бяха опустошени от горски пожари. Четири души загинаха, а жителите на цели селища бяха принудени да се спасяват с бягство от пламъците.

От 2016 г. насам части от северните и вътрешните райони на щата Нов Южен Уелс, наред с южните райони на Куинсланд, са обхванати от суша, която, според Метеорологичната служба, се дължи частично на повишената температура на морската повърхност, което (на свой ред) влияе върху режима на валежите.
През последния век се повиши и температурата на въздуха, което прави още по-тежки сушите и пожарите.

Но връзките между климатичните промени и екстремните прояви на времето в Австралия се превърнаха в политически футбол. Правителството, което е поддръжник на въгледобивната индустрия, е съгласно, че трябва да се ограничават вредните емисии, но в същото време твърди, че по-силни екологични мерки ще съсипят икономиката. Това противопоставя страната на нейните съседни островни тихоокеански страни, които са особено уязвими от по-високите температури и повишаващото се морско равнище. Загрижеността за ефикасни (екологични) мерки в глобален план се засили, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от международното Парижко споразумение за (ограничаване на) климатичните промени и предприе стъпки към отказ от защита на околната среда.

Тръмп и бразилският президент Жаир Болсонаро са сред малцината световни лидери, които публично поставят под съмнение казаното от науката за климатичните промени, въпреки опустошителните пожари в собствените им страни - в Калифорния и в басейна на Амазонка, които еколозите поне частично отдават на глобалното затопляне.

Чумата

Докато политиците спорят, нарастват опасенията от ефекта на един по-топъл свят върху човешкото здраве. Здравните власти в Китай съобщиха за рядка поява на белодробна чума заради два случая, потвърдени в Пекин тази седмица.

Двама души са се заразили в провинция Вътрешна Монголия, където има драматично увеличаване на популацията на гризачи в резултат на продължителното засушаване, утежнено от климатичните промени, твърдят местни медии.

Миналото лято територия с размера на Холандия бе поразена от този вид чума, наричана и "плъхова".

Последствията за здравето в по-широк спектър са сериозни. Медицинското списание "Лансет" публикува тази седмица изследване, според което климатичните промени вече увреждат човешкото здраве чрез увеличаване на броя на екстремните климатични явления и съпътстващото силно замърсяване на въздуха. В един по-топъл свят нарастват рисковете от недостиг на храни, инфекциозни болести, наводнения и екстремни горещини.

Ако не бъде направено нищо, последиците могат да обременят цяло поколение със страдания и болести през целия живот на хората, твърдят учените.

"Особено уязвими към здравните рискове, свързани с климатичните промени, са децата. Техните организми и имунни системи са все още в процес на развитие, което ги прави по-податливи на заболявания и екологични замърсители", казва Ник Уотс - един от учените, извършили проучването на "Лансет", озаглавено "Здравето и климатичните промени: обратно броене)".

Увреждането на здравето в ранното детство е "трайно и всестранно", предупреждава той, и води до последствия за цял живот.

"Ако не се предприемат незабавни действия от всички страни за намаляване на вредните емисии, напредъкът в благоденствието и средната продължителност на живота ще бъдат изложени на риск и климатичните промени ще предопределят здравето на цяло едно поколение", каза ученият на представяне на проучването в Лондон.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че когато бяхме във Флоренция, екскурзовода ни показа една линия на фасадата на стара сграда на един площад, като обясни че е имало голямо наводнение преди 3 века. Той човека си каза точната година, обаче специално за Италия, не спираше да разказва всякакви исторически факти, и не помня. Тази линия беше над метър и петдесет над паважа.
29
1
 
2
 
! Отговори
Монета с две страни преди 4 години
Опасни са отровите и пластмасите,но тях глобалния капитал елиминира защото не влияят така осезаемо на печалбите му пък и точно тоз капитал ги създава. По-лесно е да се дават къчове срещу глобалното затопляне и топенето на ледовете,пък и там капиталът и богатите нации най-бързо ще пострадат,тоест ще им се тропнат на главата стотици милиони климатични бежанци и ще трябва да дават пари за преселванито им и устройването им,вместо да дуят гуши от печалби. Холандия ще потъне,а Русия ще стане житница.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че е затопляне, не е ледников периода. За ледниковия период нямам пари, а така си шляпам по джапанки и си свиркам. И ям банани.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа му мислят тези с парното, че там няма искам, не искам.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
май наистина няма да се наложи,приятел,станахме като флорида
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНай-добре изобщо не я пали тази година, че така само влошаваш нещата.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Додоти още ли не виждаш затоплянето приятел,трябва да ти запари на табаните,да започнеш да играеш като танцуваща мечка ли,за да го усетиш,то бива коне с капаци ама тука явно са масово явление.Само ще ти кажа кога паля печката последните три четири години-2016 25 октомври,2017 5 ноември,2018 15 ноември 2019 още не съм я извадил-вероятно декември,миналата неделя се къпах в морето,в живота ми досега не беше се случвало през октомври,да не говорим за ноември
23
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Западняците веднага да наложат санкции на климатичните промени за своевременното им възпиране!
22
3
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Хаха! След като се доказа и излезе на бял свят, че от 2008г насам средните температури са се понижили с 0.5 градуса Целзий, а за сметка на изтънялата покривка на Арктика, ледовете на Южния полюс са се удебелили значително, теорията за Затоплянето на климата мигом се преквалифицира на теория за Климатичните промени! И все има някой учен, учени или 97,5% от всички учени по света, които го твърдят! Важното е неомарксистката, антихристиянска и антиевропейска пасмина на продължава да пищи
21
2
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Може би са същите тези "11 000 учени", които се оказаха не учени, кликнали "Like" бутона в нечий блог. Този новинарски уебсайт му даде доста гласност, но когато се оказа мистификация, журналята просто мълчаха.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради климатичните промени сме се появили, и пак заради тях ще изчезнем. Какъв е проблемът? Да не се помислихте за вечни?
19
4
 
13
 
! Отговори
Грета преди 4 години
Слушайте ме и ще се оправите. Нищо че съм необразована аз знам. Спрете всички коли,карайте каруци,не яжте месо и не се ваксинирайте за да охладите Слънцето
18
1
 
3
 
! Отговори
Романс дъ К преди 4 години
Учонмъй в Расия,западна-лите учени са тотал,сбърканяци
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нима не са изчезнали цели нации и континенти преди хиляди години. Тук на земята няма нищо вечно. Ще изчезват народи и континенти до безкрай. Да не би да си мислят че с тях е започнал света и ще са вечни. Безкрайна е само човешката про, стотия и Вселената. Тук сме с Временна Виза за пребиваване. Тук нее нашият дом. Нашият вечен дом е на друго място откъдето връщане няма. Това още никой не съумява да го проумее.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама няма страшно! Copocoидкaта Грета Тумберг, натрапвана ни в медиите, ще оправи нещата.
15
4
 
9
 
! Отговори
История преди 4 години
Първият фотосинтезиращ организъм е била малката цианобактерия, която е била истинска машина за преработване на CO2 в O2 и се е размножавала експоненциално докато нивата на O2 спрямо CO2 стават толкова високи, че на практика CO2 почти липсва. В резултат температурите падат много ниско, отрицателни са дори на екватора, и Земята се превръща в ледена топка за милиони години, като животът изчезва почти напълно. Така че не заклеймявайте CO2, той ни поддържа живи. А екотерористите са използвани.
14
3
 
9
 
! Отговори
История преди 4 години
Колкото до температурите и влиянието им върху човека, погледнете историята ни. Силни цивилизации се появяват и процъфтяват по време на горещи периоди. Преди малко повече от 2000 години температурите са били по-високи от сегашните и тогава римската империя преминава през невиждан подем. После идва "тъмното средновековие" което е свързано с нечуван упадък и мракобесие, и... с много ниски температури. Самият Патрик мур (съосновател на Greenpeace) казва "благодарете за CO2, той ви поддържа живи.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това все едно го е писала Тунберг, пълна боза. Къде са тези учени? Пожари, суши, бури, чуми и т.н. е имало винаги, а връзката с климатичните промени е само в кухата ви секта тиква. Каквото и да стане, било заради глобалното затопляне - безумие и простотия!
12
3
 
10
 
! Отговори
История преди 4 години
Климатични промени има откакто има климат. Човешкият принос е доказано незначителен. Преди милиони години, когато са се появили цъфтящите растения (от които произлизат и всички селскостопански растения) CO2 е бил 2500 части на милион. Нямало е хора, но това повишено съдържание е дало началото на истински бум в биоразнообразието. CO2 е наричан често "наторяващ газ" защото колкото повече го има в атмосферата, толкова по-големи стават растенията.
11
2
 
12
 
! Отговори
Карл Сейгън преди 4 години
Ще се мре, то се е видяло. Но единственото успокоение в цялата работа е, че журналистите-тъпац.и, неосъзнатите и сатанинските слуги като Кристалина Георгиева ще умрат първи. И останалите ще видим това и ще имаме време да им се посмеем и позлорадстваме.

Спонсорирани публикации