Кратката история на политическите убийства. Кастро е рекордьор при опитите!

Пистолети, чадъри, чаши с чай – всички тези предмети са потенциални убийци
18 ное 2019 21:00, Нели Христова
32
Кратката история на политическите убийства. Кастро е рекордьор при опитите!
Снимка: Reuters

Какво е общото между чадър, чаша чай и самурайски меч? Всички тези предмети са използвани за покушение или политически убийства.

Покушението е един от най-старите методи, чрез които да се отървеш от някого, който в ръцете си има прекалено много власт или се е превърнал в опасност.

Може би най-известното политическо убийство на XX-ти век е това на президента на САЩ Джон Кенеди. Той не е първият американски лидер, който е застрелян докато все още е на власт. Всъщност е четвъртият след Линкълн, Гарфилд и Маккинли. Опити за убийство са правени и срещу други американски президенти, но те успяват да избегнат куршумите. 

Кралските особи също не са застраховани. През 1914 година е убит престолонаследникът на Австро-Унграия Франц Фердинанд. Това предизвиква поредица от събития, които водят до началото на Първата световна война.

Едно от първите политически убийства, заснето на лента, е това на кралят на Югославия Александър I по време на визита във Франция през 1934 г. А през 1960 година лидерът на социалистическата партия в Япония Инеджиро Асанума е намушкан хладнокръвно със самурайски меч докато държи реч пред стотици свои поддръжници. Убиецът е 17-годишен ултранационалист.

За най-странното политическо убийство се счита това на крал Едуард II. По заръка на неговата отчуждена съпруга, кралица Изабела, той бил жигосан многократно и умрял от раните си. Точно къде се е случило това, остава неясно.

Политическите убийства могат да бъдат извършени и след заговор на самата държава или чуждо правителство. В повечето случаи, историите за такива покушения звучат като излезли от роман за Джеймс Бонд.

Руският революционер Лев Троцки е убит с шило за лед през 1940 г. Неговият убиец по-късно е провъзгласен за Герой на Съветския съюз.

През 1978 година българският дисидент Георги Марков е убит с чадър посред бял ден в центъра на Лондон.

Бившият руски полковник Александър Литвиненко умира през 2006 година от отравяне с радиация. Отровата влиза в организма му, след като изпива чаша чай в суши ресторант в Лондон.

Твърди се, че последните три убийства са поръчани от руската държава. Но и САЩ не остава по-назад. През 1960 година Америка изпраща химика Синди Готлиб в Конго, за да достави отрова, която да се сложи в паста за зъби и да убие премиера на страната Патрис Лумумба. Планът по-късно е изоставен.

Разследване на Конгреса през 1970 година разкрива, че ЦРУ е сътворила пистолет с отрова. Мишената щяла да почувства единствено нещо като ухапване от комар, а стреличката щяла да се разтопи без да оставя следи. По-късно жертвата умира със симптоми, подобни на тези при сърдечен удар.

Но зад всеки успешен опит, се крият хиляди неуспешни. Линкълн оцелява, след като получава дрехи, заразени с дребна шарка, по пощата преди да бъде застрелян през 1865 г.  А ходът на Втората световна война можеше и да бъде промемен, ако Хитлер не бе избегнал опита за покушение през 1944 година.

Но никой не е оцелял след повече опити за убийство от Фидел Кастро. 638 пъти някой е опитвал да сложи край на живота на кубинския лидер.

В съвременния свят обаче технологиите са напреднали много. Оръжията стават все по-незабележими, а най-често атаките срещу лидери на различни групировки са планирани. Само преди няколко месеца, президентът на Венецуела бе нападнат с дрон.

Дроновете всъщност са най-често използваните оръжия за съвременно покушение. Но с напредването на технологиите, може би съвсем скоро ще говорим и за нов феномен - дигиталното убийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
22
 
! Отговори
Pin преди 4 години
"Дигиталното убийство" - спират ти нета и умираш от скука.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последния атентат срещу Кастро беше успешен
20
3
 
5
 
! Отговори
Оху преди 4 години
А-аа,та Кастро и Лечкин да не би да са се върнали (от ада де)? :)
19
2
 
5
 
! Отговори
Оху преди 4 години
А-аа,та Кастро и Лечкин да не би да са се върнали? :)
18
1
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Като превеждате статии от чужди медии, поне си проверявайте информацията. Статията щеше да е далеч по-интересна ако бяхте писали, че сръбският крал Александър първи е убит от българинът Владо Черноземски, член на ВМРО! Дори е тема за нова статия. Има и песен за Владо..... Четете...... Не преписвайте на сляпо.....
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кастро е мъртъв. И? Какво от това?
16
13
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Хувър преди 4 години
Броя на покушенията срещу Кастро е по-малък, от броя на убитите президенти на САЩ - проверете
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
638, много малко. Москалските капиталофоби що не се потрудиха малко повече.
14
18
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До а кубинците бягатДъщерята на Фидел дори се отказа от него. Има ли нормален човек, който да вярвя, че Кастро е оцелял 638 пъти?Това е пропаганда и героизиране на вожда.САЩ са решили, че кастризмът бързо ще фалира Куба ще се самопогребе.Но стремежът на Москва да се намеси чрез Куба в Латинска Америка и в Африка струваше на Москва годишно по 8-10 милиарда долара.С тези пари Кастро удължи агонията.След 1991г щеше да падне, но се вкопчи във Венецуела/безплатен нафт/ срещу военна подръжка.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еми кво да каешотнесени към "демократичните" държавинедемократичните са на светлинни години изоставанетоа било демокрацията ако не си удобен те свитват - ама демократичнои след това надуват тръбите че или сам си паднал от небостъргача или те бунтал някой дето им се иска и него са го бутнат от там - демокрация баджанак - свиквайтеа банани дал господ колкото искате- даже и маймуните няма дя се вържат на банановата демокрация- ако са българи може
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не някой, а САЩ и в частност ЦРУ.
11
3
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
вземи думите от устата
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
638???-колко много само е пречел този човек на щатите,комунизъм до техните брегове,малка държава без суровини,но с идеология явно твърде опасна,пораждаща силен страх сред управляващите и богатите
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ли е този "някой" , който е поръчвал Кастро......помогнете ми, че не мога да се сетя?....
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, интересно "пробутана" статия.Сега всеки може да бъде провокиран да уточни КОЙ колко пъти и с какво, как, къде и кога са искали да го убият ... Защо ли сценаристите и по какъв повод се сетиха за Кастро .. Асан подло измисли сценария още докато влияеше в НСС и го допълни в ДАНС, но добре, че все още има свестни хора ... Защо ли другите от ДАНС се вързаха на под-лите разработки на Данчо??????
7
2
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 4 години
Не е хубаво да се дава *** помогнало източването на банка като бареков за свобода на словото.. Ще ни се смеят и врабчетата..
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кастро и комунизма са свещенни крави Господ бди над тях и ще се завърнат като Второто пришествие. Капиталиста и демократа лесно умират, засега няма свидетелства капиталист или демократ да са се върнали от пъкъла.
5
15
 
13
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До Бож.Кастро е броил за атентат и з.апека.За това са толкова много.Нужен му е бил враг за да се покаже пред народа като жертва.Елементарно.
4
14
 
8
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Това за Кастро е поредната червена лъжа: 638 покушения означават ако не всеки месец,поне през месец нападения срещу него от което трябва да направим извод,че народът извънредно много го е мразил а военната му хунта едвам го е отбранвала!
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас има журналистически убийства поради 112-то място на свобода на словото.Дали не помогнаха на Вучков и Жорж в единствената по-нормална телевизия,защото много си отваряха устата.Днес маймуняка се е обадил на собственика на Евроком и е забранил утрешното разследващо предаване на Бареков и Байрактаров.Става наистина отврат.

Спонсорирани публикации