Последният процес срещу нацист: Да не забравяме омразата!

Едно от последните дела от този тип започва в Хамбург
18 ное 2019 19:05,
35
Последният процес срещу нацист: Да не забравяме омразата!
В съда Бруно Дей скри лицето си. Снимка: Reuters

В Хамбург започва дело, което е вероятно да бъде последното по рода си. В дългия процес Бруно Дей ще отговаря пред съда за престъпленията си, извършени в нацистки концлагер.

Бруно Дей е станал част от SS още като тийнейджър.

При последното си явяване пред съда той криеше лицето си. Очаква се процесът, който ще отнеме 23 заседания да приключи в края на февруари. Ще се проведат 23 заседания, но заради възрастта на обвиняемите всяко заседание е ограничено до 2 часа на ден и на седмица ще се провеждат максимум 2 такива заседания.

Бруно Дей е обвинен в съучастие към 5230 убийства. Той твърди, че не е имал представа за масовите убийства, случили се в концлагера "Щутхоф", въпреки че е виждал затворниците да влизат в газовите камери, чувал е виковете им и ударите по стоманените врати, пише Independent.

Още по темата

Процесът

На изток от Данциг, в днешна Полша, "Щутхоф" е построен от Германия през 1939 г. и е използван като пункт, в който са отвеждани всички евреи, както и поляци, противници на режима.

Бруно Дей е бил изпратен там през 1944 г., когато нацистите прочистват хиляди евреи от гетата в прибалтийските държави. Там са и хиляди поляци, заловени по време на бруталното потушаване на Варшавското въстание.

В Щутхоф загиват над 60 000 души - застреляни, евтаназирани, умрели от глад, или пък "освободени", но трагично починали в студените поля. Останалите са изпращани в газовите камреи.

Оцелелите

Около три дузини от оцелелите и техните семейства са свидетели в процеса. Но защо едва сега Бруно Дей отговаря за действията си?

Раймунд Нивински, адвокат на оцелелите, обяснява че непосредствено след 1945 г. приоритетни са ключовите фигури от режима на нацистите.

"Точно след войната само онези, директно отговорни за престъпленията са преследвани - някои от ключовите фигури като онези в Нюрнбергските процеси, но надзирателите, които не са били директно свързани с някои специфични престъпления, не са попаднали в радара", обяснява адвокатът.

Във времена, в които отричането на Холокоста е все по-често срещано явление, а оцелелите стават все по-малко, подобни процеси са силно символични. Отмъщението не винаги е цел на обвинителите.

Това е и случаят със Зиги Шипер, който през януари ще навърши 90 г., но все още е активен и прекарва дните си, изнасяйки уроци в британски училища за опасностите от предсразсъдъците си.

Шипер е роден в Лодз и е минал през няколко концентрационни лагера, включително Аушвиц-Биркенау и Щутхоф. Но в гласа му няма и капка горчивина, когато обяснява защо този процес е важен.

"Този мъж трябва да отиде на съд, така че хората да знаят какво е направил, но не смятам, че трябва да иде в затвора. На тази възраст ще излезе ли по-добър човек? Това няма да помогне никому. Важното е, че гласовете ни се чуват", смята Шипер.

"Не трябва да забравяме опасностите на омразата и докъде могат да доведат", категоричен е оцелелият от Холокоста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
ндаа преди 4 години
Много интересно,значи колкото повече време минава,толкова повече се отрича холокоста,така ли!?Ако холокоста беше реалност,би трябвало да е обратното!
27
1
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
За мен, той е невинен.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силно съветвам всички да се разровят в интернет за холокоста. Дръжте съзнанието си отворено и ще бъдете изненадани.
25
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
" Отмъщението не винаги е цел на обвинителите." - да, само в 99.9% от слуаите.Тези отмъстителни гадини даван магледен пример за безкрайна омраза, а уж са срещу това! Явно само те имат право да мразят.
24
7
 
4
 
! Отговори
нациста бива преди 4 години
но кога ще покарат към тюрмата и рашистите, те избиха многократно повече хора отколкото нацистите?
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де е бил войник и да се е сражавал някъде по фронтовете, като там да е изпълнявал заповеди - ***-дойди.Хе-хе, "служил на родината си"...
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да съдиш войник, че е изпълнявал заповеди и е служил на родината си е колосална глупост, типичен пример за лов на вещици - ще ти спретнем предварително ясен процес, за си направим реклама.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До а комунистите когаКомунистите не са избили 100 000 ***, а само 10 000. Може и по-малко. Но това е грешката на комунистите. Трябвало е да изтрепят 500 000 чорбаджийски ***!
20
4
 
6
 
! Отговори
а комунистите кога преди 4 години
ще ги съдим? Те избиха десетократно повече хора от нацистите през Втората Световна, кога комунистическите иззроди ще бъдат наказани за извършените престъпления срещу човечеството?В България избиха над 100,000 хора повечето без съд и присъда, кага комунистите ще понесат ударите на закона? Та те са по-големи от всички убийци в историята на човечеството взети заедно, само в Русия са избити около 50 милиона хора, в Китай 60 милиона! Ред е на комунистите и помагачите им да се въдворят в затвора!
19
4
 
14
 
! Отговори
Не разбрахме преди 4 години
На колко години е бил този човек през 1944 г.?Каква точно е била длъжността му?И какво точно е имало зад тези врати? Защото според много изследователи газовата камера е била само една - за дезинфекция, и в нея много трудно е можел да се побере само един човек и то дребен. Относно вратите на така наречените газови камери се казва, че не биха могли да осигурят каквато и да е изолация.Не подкрепям идеите за какъвто и да било геноцид, но все пак някои не прекаляват ли с техните версии?
18
2
 
6
 
! Отговори
Булката Беглец преди 4 години
Хайде оставете ги тия нацисти вече. Изгубиха войната преди 74 години! В Азия също е имало масово изтребление на хора СССР Камбоджа Китай но никой не говори за извергите там. Германците са сгрешили по времето на Хитлер добре. Но вижте ги сега. Хронически успешна държава. Кога и ние ще сме като тях. А бихме могли ако се стегнем.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много рано се сетиха да го съдят. Та той жив труп. Неговите набори отдавна са изгнили. А този неще да мре жилав фашист. Тоя заслужава да умира поне месец. Бавно парче по парче да се реже но да не му се дава да мре изкуствено да се подържа жив. Да вие като куче. . Така ще ги режа всички които ни унищожиха държавата и ни направиха слуги на западняците. А майките и бащите ни умират в мизерия. Още съм млад на 30 години съм ще имам щастието да ги режа ако още са живи. .
16
2
 
20
 
! Отговори
Един преди 4 години
70 и кусур години по-късно си е лов на вещици, батенца. Престаравате се с това умишлено самобичуване. Прекаленият светец и Богу не е драг. И не, нищо няма да докажете, като осъдите един 90 годишен дядкa. И не, нищо няма да промените.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немци и жълтури са били заедно във войските на Хитлер е имало дори африканци това не е нацизъм. Япония също като нас не е предала и един евреин никъдe да го убиват Фашизма спаси евреите от ВСВ само те печелят и създават държава.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немците не са били нацисти убивали са предимно бели хора *** из концлагерите не е имало, нацисти са тия дето твърдят, че от ВСВ е пострaдала само избраната нация. Те градят някакъв свой нацистки холокост.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандал в Оксфордския университет: чернокож специализант от Гана, с докторска степен, изгонен от дебат. А същите тези обвиняват българите в расизъм... Българските медии страхливичко мълчат. Защо?
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нацистите си платих, но *** поеха вината, само с мезетата. Време е децата и внуците им да го отнесат!
11
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите от ссср победиха нацистите и спасиха евреите или си мислите, че мухлярите от запада щехс да се справят, та те бавиха даже 2 рия фронт, на съвестта им лежат много убити евреи и не само доде се мотат, мухлярите пари пращаха на Сталин, конвои с храни, затова Израел от 2018 направи 9 май официален празник така, че ролята на комунистите е и така и вака, за едни са спасители за други палачи
10
5
 
26
 
! Отговори
Дитрих преди 4 години
Пуснете челяка ба !
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкият човек. Оставете го на спокойствие!