Учени: Онлайн пазаруването води до пристрастяване

Някои хора купуват повече, отколкото могат да си позволят
18 ное 2019 22:36, Дарена Найденова
8
Учени: Онлайн пазаруването води до пристрастяване
IStockphoto

Празниците наближават, а с това идва време и за непрестанното търсене и пазаруване на подаръци. Всеки ваш близък заслужава по нещо за Коледа, независимо дали ще бъде малко или голямо. И тъй като повечето от нас нямат много време да се разхождат по магазините и да ровят за перфектния подарък, на помощ идва онлайн пазаруването.

Купуването на стоки през компютъра започва да набира все по-голяма сила. Независимо дали търсите нещо за себе си или за ваш близък и приятел, то удобството да седите на дивана вкъщи и да цъкате из интернет магазините привлича все повече хора. И докато някои пазаруват онлайн само по празници, за да избегнат лудницата в големите магазини, то други не могат да спрат да вписват адреса си за доставка.

Това поведение кара няколко учени да се запитат дали е възможно онлайн пазаруването да се причисли към човешките зависимости. Експерти от медицинското училище в Хановер твърдят, че човек развива т.нар. buying-shopping disorder (BSD). Състоянието се характеризира с невъзможността да контролираме своето желание за покупки, които в по-голяма част от случаите са необмислени, непланирани и ненужни.

„Време е да определим BSD като отделно психично разстройство и да започнем да споделяме повече за него чрез интернет“, казва д-р Астрид Мюлер, която е част от проучването. Според нея и нейния екип, повечето хора, които страдат от BSD често купуват повече, отколкото могат да си позволят.

Още за вредата от онлайн пазаруването четете в Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
вярно е преди 4 години
От месец на месец вкарвам все повече в кредитна карта и взимам все по-малко в кеш. Усещането, че не даваш истински банкноти те подхлъзва. От друга страна не ми се мъкне по неравни тротоари, за да стигна до магазини, в които продавачката е научена да твърди, че стоките са италиански, нищо че пишело Made in China
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазаруването изобщо води до пристрастяване.
5
4
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
ДО 5 ; ''Луд и глупав на шаренко се радва" Бих добавил и нещастен, кух вътрешно беден човечец.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О да, но и пазаруването в магазините не е по-малко пристрастяващо! Зависи от човека. От опит знам, че шопингът е най -добрата психотерапия, понеже доставя радост. Стига да има човек пари.: )И слава богу, че се появи онлайн търговията, понеже за кратко време човек може да разгледа много стоки и да избере най -подходящата и да намери всичко което търси, а не да влиза от магазин в магазин и да го заболят краката и пак да не може да намери дори едни качествени дънки! Адски изтощително и отнема много време. А през интернета става за секунди.
3
2
 
5
 
! Отговори
Лихваря преди 4 години
Предлагам ефтини кредити до заплата с 0% лихва за първия ден.Който е взел от мен след това няма отърване докато не му прибера имота и колата
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То всичко може да доведе до пристрастяване.
1
2
 
5
 
! Отговори
Учиндолски лаф преди 4 години
С толкУз реклама по телевизията , на когото са му слаби ангелите - без пари ходи .

Спонсорирани публикации