Готви ли се Ким Чен Ун за Война и срещу кого?

В Северна Корея се провежда военно учение
19 ное 2019 21:41, Нели Христова
39
Готви ли се Ким Чен Ун за Война и срещу кого?
Снимки: Reuters

Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун посети мащабно учение на силите за противовъздушна отбрана (ПВО) и заяви, че страната се готви за военен конфликт. Агресивната риторика от Пхенян прозвуча в момент, когато САЩ, напротив, проявяват готовност за отстъпки с надеждата КНДР да откликне на предложението за нов диалог.

В Северна Корея протича учение на ПВО, включващо стоварване на десант. В понеделник маневрите бяха посетени лично от Ким Чен Ун. Той даде висока оценка за подготовката на военните и изобщо остана доволен от видяното, информира Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

В чужбина обаче привлече внимание не самото учение, нито фактът, че на тях присъства Ким Чен Ун, а изявленията, направени от него на място. Севернокорейският лидер два пъти спомена думата "война": каза, че е необходимо "да се подобри подготовката на Корейската народна армия за война", и че маневрите трябва да се провеждат в "сурови, имитиращи война условия".

Изявлението на Ким Чен-ун бе направено ден след важна помирителна стъпка от страна на САЩ и Южна Корея.

Шефът на Пентагона Марк Еспър и южнокорейският министър на отбраната Джон Кьон-ду преговаряха на 17 ноември в столицата на Тайланд - Банкок. След срещата те заявиха, че съвместното военновъздушно учение "Виджилант ейс" /Vigilant Ace/, протичащо обичайно през ноември-декември, се отлага. "Не разглеждам това като отстъпка, а като жест на добра воля от страна на САЩ и Република Корея, целящ да бъдат създадени условия за мирно уреждане", каза Еспър. Той изрази надежда, че КНДР ще отвърне с някакъв свой жест на добра воля.

"Виджилант ейс" заемат специално място в серията съвместни учения, провеждани всяка година от САЩ и Южна Корея. Например заради представителния брой участници (рекордът беше поставен през 2017 г. с 12 000 военни) и използваните стотици единици техника. И най-важното: в сценария на "Виджилант ейс" директно се изреждат стъпките при прехвърляне на бойните действия на територията на потенциалния противник. Учението традиционно се посреща с шумни протести от КНДР. Севернокорейската армия организира ответни маневри. Точно те бяха посетени от Ким Чен Ун.

Миналата година САЩ отмениха "Виджилант ейс". Защото през ноември-декември във Вашингтон и Пхенян заседаваше американско-севернокорейската работна група за денуклеаризация на Корейския полуостров, чието създаване бе договорено от президента на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Но срещите не доведоха до никакви пробиви. А тази есен американско-севернокорейските преговори стигнаха направо до задънена улица.

През септември пратеници на двете страни се разбраха за среща на неутрална територия, в Швеция, но тя приключи с провал. Делегацията на КНДР напусна преговорите и съобщи, че американците изобщо не са предложили съдържателен дневен ред. Ким Чен Ун даде на Вашингтон срок до края на годината, за да се подготви за преговори.

През последните дни обаче САЩ явно полагат усилия да намерят общ език с КНДР. КЦТА твърди, че на 14 ноември специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън е предал предложение за преговори на Пхенян. А на 17 ноември Тръмп повтори в Туитър призива към КНДР час по-скоро да сключи споразумение за денуклеаризация.

Той коментира съобщение на КЦТА, издържано в духа на обичайните коментари на севернокорейската пропаганда. В текста демократът Джо Байдън бе наречен "бясно куче", заслужаващо "да бъде пребито с тояга". Потенциалният кандидат-президент бе разгневил КНДР, обещавайки в своя реч "да не се церемони с диктаторите, както прави Тръмп".

"Господин председател (на Северна Корея, бел. на изданието), Джо Байдън може да е заспал и много муден, но не е "бясно куче". Той всъщност е нещо по-добро, но аз единствен мога да ви заведа там, където е редно да бъдете. Вие трябва да действате бързо, да изпълните споразумението. До скоро виждане!", написа американският президент.

Независимо от традиционната си войнствена риторика Северна Корея оставя отворена вратата за диалог, смята Константин Асмолов, водещ научен сътрудник от Центъра за корейски изследвания в Института за Далечния изток към РАН. Според него Ким Чен Ун дори да би желал да отмени учението на ПВО, просто не би сварил да го стори, тъй като американците са отложили "Виджилант ейс" доста изненадващо, броени дни преди то да започне.

"Ако севернокорейците бяха тръгнали към отказ от диалога със САЩ, биха се изказали по въпроса точно, без заобикалки. Засега позицията на КНДР остава същата и е ясна: чакаме до края на годината. Ким Чен-ун не само изчаква САЩ да формулират позицията си. Той се надява до края на годината горе-долу да се избистри дали Тръмп ще бъде преизбран или не. Ако се разбере, че получава нов мандат, диалогът ще продължи. Ако не - какъв е смисълът за Северна Корея да договаря нещо с президент, който си заминава?", коментира експертът за "Независимая газета".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаш мир, готви се за война. Не е нужно непременно да се готвиш срещу някого.
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положително иска да нападне США но те ще го предварят.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искаш мир, готви се за война - латинска фраза.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готви ли се Ким Чен Ун за война?Разбира се.Срещу кого?Срещу този, който го нападне.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИЖТЕ ОФИЦЕРИТЕ ЗАД КИМ ЧО ВИНАГИ ГОТОВИ ДА ЗАПИШАТ В ТЕФТЕР ВЕЛИКИТЕ МИСЛИ НА ЧОВЕКА РАКЕТА...НЯМА ДА ПИШИ, НЯМА ДА ТУПА С РЪЧИЧКИ НА ОПРЕДЕЛЕНА ВИСОЧИНА И ПОД ОПРЕДЕЛЕН ЪГЪЛ, АМА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ГРЪМНАТ, А РОДАТА МУ ДО ЧЕТВЪРТО КОЛЯНО ЩЕ РАБОТИ ЗА КИМ ЧО БЕЗ ПАРИ В ЛАГЕРИТЕ НА ТРУДА ЗА ИЗПРАВЯНЕ НА ПАРТИЙНАТА ЛИНИЯ- ЕТО ТОВА Е КОМУНИЗМА.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моя съвет към пънкара е да копае бункер.......много дълбок.........
25
6
 
6
 
! Отговори
Бен Шалом Бернанке преди 4 години
Голем Убавец е Братчеда на Бо Тик Вун, Ким Чен Ун!
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя къде се репчи.Транспортните му войски още са с Молотовки и ЗиЛ131.Смях
23
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До до шматкаЗа лоените топки не знам ама армията на перкото ако нагази в някоя кал и ще остане там.Горките няма да могат да си извадят обувките от калта.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Мога да ви заведа там, където трябва да бъдете." Добре казано. Чакаме.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Британски министър: Не е редно българите да имат повече права от хората от Бангладеш. Не е правилно хора от България и Словения да идват във Великобритания без никакви ограничения и автоматично да имат права, каквито хората от Бангладеш или Сингапур нямат, написа британският министър Майкъл Гоув.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Ким и Путин си помръднат малкия пръст на Запад се понася невъобразима смрад на мръсен памперс.
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шматкаЩе е забавна битка - а лоените топки от кравария няма да могат да се дотъкаля до бойното поле.
18
9
 
9
 
! Отговори
Логично преди 4 години
Като гледа как хамериканците си държат на принципите последно време - ако иска мир е задължен да се готви за война!
17
9
 
15
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ким Чен Ун да си охрани малко войската че всичките са живи мощи.Ако трябва да воюват във ветровито време няма да може да ги събере от дърветата.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е цитат от euro-news,ако изобщо някой гледа и разбира какво го лъжат...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готви се да за чеверме до реката става...
14
8
 
20
 
! Отговори
Винету Бориславоф преди 4 години
Няма страшно.Може и да нямаме самолети,ама са платени
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не се подготвил,добре е научил номерата краварски!
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия покрай него.много измършавели,а той е кат сумист,объркал е професията

Спонсорирани публикации