"Без будилник": Затрупаният хилядолетен храм "Св. Димитър" в Паталеница

Прелюбопитна е историята на светинята от 1091 година
Обновена: 21 ное 2019 18:35 | 21 ное 2019 15:35,
30

Храм "Свети Димитър" Снимка: Павел Гълъбов

Пазарджишкото село Паталеница е едно наистина живо селище, притежаващо хилядолетна история. През 1955 година е обединено със съседното село Баткун и така се превръщат в най-голямото населено място в родопския рид Каркария. Тук Родопите се отдават на Тракийската низина, а тяхната любов ражда едно кътче от Рая, категорични са жителите и гостите на селото.
Още по темата

В момента в селото живеят малко над 1000 души, но историческите богатсва изобилстват и свидетелстват за хилядолетната история на това стратегическо място.

Какво може да видите в Паталеница – Баткун?

Най-голямата забележителност тук е средновековната църква “Свети Димитър”, „Перлата на Паталеница“, Заровената (куртулисана) църква, която датира от 1090 - 1091 година. Нейното възстановяване е започнало през 1870 година. Народните предания смятат, че тя е била заровена, за да бъде опазена от турското нашествие през XIV век. Легендите твърдят, че овчарче е пасяло стадото си на образувания от затрупването хълм и ровейки със своята гега е откопал върха на металния кръст на църквата. След тази случка започнало и отравянето на светинята, което разкрило един чуден храм.

Оперна певица с благотворителен концерт в хилядолетна българска църква

И все пак историците се съмняват в достоверността на тези разкази. Според Любен Домозетски, докторант по Византийско изкуство в катедра изкуствознание на НХА, църквата е била изоставена от населението. Първият, който пише за нея е Стефан Захариев в две писма до Найден Геров от 1859 – 1860 година. След това през 1870 година подробно описва храма, но не споменава за никакво затрупване или разкопаване. Захариев споменава за наличието на стари фрески, които са били замазани с нова мазилка, защото селяните искали да обновят църквата.

Според Домозетски около църквата са правени погребения на войници от намиралата се близо Баткунска крепост, описвана от византийски хронисти като „блестящ и богат град“. Любен Домозетски вярва, че доказателство за този факт е и името на храма „Свети Димитър“ - светецът, покровител на воините. От намерена в църквата мраморна плоча с надпис на гръцки става ясно, че тя е била построена "от Григорий Куркуа, протоспатарий и дукс на Филипопол, в 14 индикт, 6599 год. от сътворението на света (= 1090/1091 г.)". Надписът се съхранява в Националния археологически музей при БАН – София. Според уредника тялото на Куркуа е погребано някъде близо до „Свети Димитър“.

На зададен от нас въпрос как е могъл толкова голям храм да се съхрани, след като църквите през османското иго не са могли да бъдат по-високи от 2 -3 метра (Паталеница притежава точно такава 300-годишна църква), Любен Домозетски отговори, че според него „Свети Димитър“ е била изоставена църква, която преди започването на обновителните дейности е изглеждала просто като някакъв вид нелицеприятни руини, които не са могли да подразнят османските управници. Основната реставрация на храма е започнала след Освобождението, а сегашния вид  е с характерни сводове, кобилични извивки, корнизи на покрива и купол от XIX век. Все пак основите на храма от 1090-1091 година и няколко стенописа, които са най-голямото богатство на църквата днес, са успели да се съхранят и възстановят от реставраторите.

Дафинка Зашева си спомня една от последните големи реставрации на храма, извършена между 1970 и 1972 година.

"Около 4-5 човека работиха по съхраняването на чудесните стенописи. Църквата не изглеждаше като днес, тя беше доста занемарени отвън и с много повредени стенописи във вътрешната част“, разказа родената в селото жена, която животът е отвел в Гара Елин Пелин, но гордостта от съхраненото родно богатство винаги остава в сърцето й.

Дали е имало вкопаване с цел защита на храма или не оставаме тази история да бъде разгадана от историците. Едно е сигурно, храмът „Свети Димитър“ в Паталеница заслужава да бъде отворен целодневно за посетители. В момента е нужно да се обадите предварително, за да ви бъде отворена портата, която е била възстановена с частни дарения през миналия век. Прекалено дълго този храм седи заключен, време е държавата и музеят в Пазарджик да поемат по-сериозна грижа за популяризирането му. Не са много църквите с подобна история у нас.

Продължаваме разказа си за Паталеница и Баткун и техните забележителности.  

Близо до центъра на селото се намира и вкопаната църква “Успение на Пресвета Богородица” от 1708 година, най-старата действаща в Пловдивска епархия. Тя е свидетелство за невъзможността на българите да изповядват свободно и гордо вярата си през Османското иго. Храмът е действащ за големи празници.

Преминаваме към Баткун. Както споменахме по-горе, тук се е намирала Баткунската крепост, най-големият град в областта през Средновековието. В момента почти нищо не е остано от тази крепост, но историята помни какво се е случило с нея.

„През 1372 г. войските на султан Мурад отново нахлули в България. Превзети са Северна Тракия, Загоре и Родопската област. Българското население от Северозападните Родопи оказало най-упорита съпротива. Затова спомагат многото крепости: край Брацигово, Пещера, Радилово, Црънча, Паталеница, Дебращица, Баткун, Варвара, Семчиново, Дорково, Ракитово, Батак. Особено се отличават защитниците на крепостите Баткун, Цепина и Раковица в месността Куртово“, пише в исторически извори. Смята се, че цялото население е било поробено и продадено.

Баткунският манастир „Свети Петър и Павел“ се намира на красив родопски склон на 15-20 минути пеша от селото, той е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Тук гледката към планината и низината е прекрасна. Манастирът датира от XI-XII век, разрушаван е от турците два пъти. В него се е съхранявала “Баткунската хроника”, описваща потурчването на Родопите. В двора на манастира расте и най-старата лоза на Балканите -  500 годишна. Любопитен факт е, че той е бил дом на Апостола на свободата Васил Левски за цели 6 месеца, което е рядкост, смятат историците. В момента вратите на святото място са отворени широко, а в двора му има и зоокът с различни животни.

Прекрасен бял храм от 1892 година е построен в самото землище на Баткун. Той носи името „Успение на Пресвета Богородица“ и е изцяло съграден над земята. Показателно за това как след Освобождението народът вече свободно е могъл да покаже християнската си същност. Празникът на храма е 15 август.

На няколко километра извън Паталеница и Баткун се намира и древнотракийско светилище на Асклепий от I - IV век. В момента стигането до там се осъществява само с добра навигационна система и познания за картите. Светилището е проучвано, но всички ценни артефакти са разпръснати по различни музеи в Пловдив, Пазарджик и София.

Най-новата сграда на българската вяра е параклисът “Свети Георги”, нова постройка от 2003 година, а върху хълма до него всъщност се е намирала средновековната крепост “Калето”.

Убедихте ли се, че Паталеница и Баткун са място с хилядолетна история? Тук все още действат училището и детската градина, 6 май е всенароден празник с чевермета на открито, а лятото вече 20 години се превръща в театрален фестивал на Шекспирови произведения, благодарение на театралната школа „Петровден“.

В селото функционира хотел и няколко къщи за гости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
6599 г. + ( 2020 - 1090 г = 930 ) = 7530 година от сътворението.
37
1
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Не съществувало турско робство ХАХАХА не ви ли е срам? говорете така и един ден пак ще пътувате за анадолу
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена какво е било?
35
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако не беше турското робство сега щяхме да сме велика държава."То такова не е съществувало...
34
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Народните предания смятат, че тя е била заровена, за да бъде опазена от турското нашествие през XIV век."Те сами си заравяли църквите, после викат "ама вижте църквите са заровени, значи то е щото турците не са позволявали да има високи църкви".Селташка работа... кажи им християни и не ги обиждай повече...
33
5
 
8
 
! Отговори
Марин преди 3 години
До ! Да ние сме за Ес и Нато- но България е оцеляла заради нашата църква !!! Верно е ,че Русия се стреми да оказва влияние и на църквата- но това може да се каже и за Гръцката патриаршия....
32
3
 
12
 
! Отговори
Марин преди 3 години
До АнонименСталин е взривил най високата църква в Русия- в Москва -Христос Спасител- 1931г !!!!!
31
22
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
Църкви, гробници, могили, това ли е най важното в момента когато десетки хора умират от коронавирус. Забраниха да се ходи по разни църкви а сега се пропагандира московска пропаганда. Православната църква в Европа винаги е работила за майка Раша. Ние сме в ЕС има евроатлантически ценности, равенство на половете, еднополови бракове. Това искаха нашите родители през 1989 г. а не проруска пропаганда.
30
5
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Турците са виновни. Ако не беше турското робство сега щяхме да сме велика държава.
29
1
 
6
 
! Отговори
патриаршията преди 4 години
До посетителима обикновено пари за мерцедеси. Има и пари за ролекси.Но чака държавата нещо да направи.После идва някой много инициативен митрополит, и облепя стенописитес хартиени тапети, с много свежи картинки.И защо тогава да се възстановяват стенописите?
28
9
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 4 години
Ние ,комунистите,ще решим на нашия конгрес да изографисаме Хойнелия Нинова в тази църква и да я направим мавзолей на Хойнелия. Стига с тези църкви! Време е за конгреси и мавзолеи !
27
2
 
10
 
! Отговори
akud преди 4 години
а през 1090 - 1091 година. как се е казвала църквата????
26
0
 
36
 
! Отговори
посетител преди 4 години
Преди около три години имах късмета да вляза и разгледам църквата "Св. Димитър" от вътре. Положенето е трагично. Правят се някакви усилия за съхранение на части от стенописи, които могат да си съперничат с тези на Боянската църка. Нямам представа защо не се популяризира "Св. Димитър" така, както Боеянската църка. Вероятно защото много малко оригинални стенописи са съхранени. Пазачът, който ни отвори разказа, че не се отпускат никакви средства за поддръжка.
25
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ikar25 Един ден,ще я преименоваме на името на светите братя Кирил и Методий. Сърбите нарекоха най-големия си храм в Белград на свети Сава,а ние на един руснак,завоевател,приел исляма ,при това?!
24
7
 
5
 
! Отговори
от Пазарджик преди 4 години
Вие какви ги пишете, това е селото но Тодор Попов. Какви ги измисляте...
23
0
 
30
 
! Отговори
Православните преди 4 години
светци са общи и не се разделят по държавен принцип!
22
28
 
3
 
! Отговори
акуд преди 4 години
свети димитър не еБългарски светец, оставете го този старец на братята гърци
21
20
 
18
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До всичко хубавоЦърквата е наречена на името на светеца покровител на царя Освободител /цар Александър Втори/, затова носи името св. Александър Невски.Преди да пишете четете повече, полезно е.
20
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Вярата е свещена !
19
10
 
20
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
До АнонименЗа да направи небостъргача Дом на съветите Сталин събаря няколко квартала в в Москва заедно със църквите

Спонсорирани публикации