Криза? Пътуванията ни намаляха със 7.9% за година

У нас най-много харчим за храна, а навън за транспорт
30
Криза? Пътуванията ни намаляха със 7.9% за година
Снимка: архив, Ройтерс

1 733 900 българи са реализирали туристически пътувания през третото тримесечие на 2019 г., съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Преобладаващата част от тях - 75.6%, са пътували само в страната, 20.5% - само в чужбина, а 3.9% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години намалява със 7.9%.

През третото тримесечие на 2019 г. най-много са пътували българите на възраст 25-44 години - 790 000, или 45.5% от всички пътували. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при тези на възраст 15-24 години - 78.2% от пътувалите в тази възрастова група.

При пътуванията в чужбина делът на пътувалите на възраст 65 и повече навършени години е най-голям - 23.9% от пътувалите в съответната възрастова група.

По-голяма част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната (65.1%), така и в чужбина (79.9%) са били с цел почивка и екскурзия.

През третото тримесечие на 2019 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 931 600, или 84.2% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 91.7%, а на тези в чужбина - 54.6%.

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 44.5%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 30.1%.

През третото тримесечие на 2019 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 368.37 лв. в страната и 655.18 лв. в чужбина.

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 178.80 лв. в страната и 1 200.63 лв. в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
V преди 4 години
Я дайте как тиквата с големия самолет ходи в Хърватска .А Курц с хората в един салон .ЯВНО В ХЪРВАТСКА ИМА ЖУРНАЛИСТИ ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ .Защо това в България за журналистите не е скандал ???
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според статистиката отбелязваме ръст, факте е, че при боко пенсиите не са увеличавани над 10 год.
23
0
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Криза'' звучи лошо! Сега му се казва ''рецесия''. Дори ''рецесий-ка''... лекичко така... Държавен дълг - актуализация на бюджета. Отвличане - арест. Пропаганда - реклама. Рекет - данък. Крадене на пари - усвояване на средства. Индоктринация - образование. Робство - демокрация. Невинен - неВИНОВЕНвиновенвиновен. Разпит - само си приказваме... и т. н...
22
5
 
0
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Кой точно българин живее все по-добре? Поименно, моля.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е някои пътуват еднопосочно и не се връщат..-------Това са вече предимно патлажаните. Нормалните хора и младежи отиват в ЕС да учат и голяма част от тях се прибират в България и си бачкат за прилични доходи.
20
3
 
6
 
! Отговори
Стъкмистика преди 4 години
Явно в тази статистика са включени пътуванията от село до града (включително и с градския транспорт) като туристически.
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
после народа нямал пари. В заведенията на големите градове не можеш да влезеш без резервация, колите хубави, моловете пълни, автобусите в чужбина по екскурзиите фрашкани.
18
16
 
21
 
! Отговори
кой е по добре преди 4 години
Българите останали в България пътуват по целия свят, а българите емигрирали в други държави събират пари цяла година и си точат кредитните карти за да могат да си дойдат лятото до България за 15 дена и да се фръцкат колко са напред с материала. хахаххаха жалка история.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига тези блудкави стаии. Дайте анализ на състоянието на водоизточиците във всяка област в БГ,за да видим къде има режим на водата,къде са заплашени,и какво трябва да се направи в бъдеще да няма такива проблеми. Водни бунтове ли ще чакате из цялата страна,за да се реагира?!
16
0
 
1
 
! Отговори
ивайло с.андонов1973 преди 4 години
BниманиеПИРАМИДАТА ЕЛАНА те чака!
15
3
 
12
 
! Отговори
ОБРАХА НИ ПАРИТЕ преди 4 години
ОБРАХА НИ ПАРИТЕ КАКВИ ЕКСКУРЗИИ
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди като бях студент много пътувах - за каквото ми д..*** иска ! Сега като започнах работа (естествено не по специалността) ме прасна живота по д..пето и осъзнах, че нямам нито време, нито пари за пътуване в градския, камо ли за такова до някой роден град !
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 7,9% може да са пътували до съвецкия съюз !...да им дадат медал.
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сравнение с миналата година, през летния сезон на тази година спасителите на плажа отчетоха три пъти повече спасени удавници.А само за миналата година броят на спасените удавници беше... нула!
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам откъде може да имат данните, които публикуват. Според мен всичко е изсмукано от пръстите и нищо вярно няма в тези числа.
10
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари има бе, на Радев Промяната доведе до драстично повишаване на доходите на избирателите му, повсеместно щастие, просперитет!Щастливи ли сте, оправи ли ви радев ветото живота?
9
2
 
15
 
! Отговори
Ха преди 4 години
И някой получава заплата за тези глупости?
8
6
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Асана, хайде хващай и ти автобуса и да те няма....
7
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само смотаните програмисти имат пари да патуват. хич не ги харесвам тия програмисти и много ходят на почивки в чужбина и се правят на голема работа
6
32
 
15
 
! Отговори
Панчо преди 4 години
Пълни глупости. Това лято съм ходил поне 5-6 уикенда до Слънчака. И в Гърция за по-дълга почивка. Това ако е намаляване здраве му кажи. А мои приятели емигранти се спукват да мият чинии и да въртят геврека на камиона и не могат и една нормална ваканция да си позволят. И после да ми обясняват колко хубава била чубжината. Айде мерси.

Спонсорирани публикации