Любов, ревност и... отрязани ръце. Русия и кризата с домашното насилие

Хиляди жени умират всяка година, властите не правят нищо
21 ное 2019 21:30, Нели Христова
157
Любов, ревност и... отрязани ръце. Русия и кризата с домашното насилие
Снимка: Pixabay

В един сив следобед, Мария Грачева води синовете си да си играят на детската площадка. Докато те се пързалят на пързалката, тя споделя: "Много са независими за възрастта си. Знаят, че не мога да им завържа обувките или да им закопчая якето, за това се научиха да го правят сами.“

На 11 декември 2017 година Мария се превръща в жертва на домашен тормоз. Съпругът й, Димитрий, й предлага да я закара до работа. Вместо да тръгне към офиса на Мария обаче той подкарва колата в обратната посока – към гората. Там паркира край пътя, издърпва я от нея, вади брадва и отсича и двете й ръце. След това Димитрий откарва Мария в спешното отделение на болницата в Серпухов и се отправя към полицейското управление, където признава за деянието си. 

Още по темата

Мария и Димитрий се срещат в училище и стават двойка след като завършват колежа. През цялото време са били щастливи, въпреки че той се палел от дребни неща. Понякога Димитрий казвал, че ще я убие ако някога разбере, че му изневерява. Всичко се променило, когато Мария започнала работа в рекламния отдел на местен вестник. Димитрий можел да си намери работа само като шофьор на камион. Той ревнувал от успеха на съпругата си и от колегите й от мъжки пол. У дома бил дистанциран и студен.

Мария му предложила да се разделят. Той я игнорирал. Когато отишла при него с документите за развод, той я пребил. След няколко дни я заплашил с нож, а тя се отправила директно към полицията.

"Полицаят ме накара да подам жалба и ми каза, че ще се свърже с мен след 20 дни. Отговорих му, че за 20 дни той може вече да ме е убил 20 пъти“, споделя Мария пред BBC. Полицаят бил категоричен – жените често подавали оплаквания, за да ги оттеглят малко по-късно. Това усложнявало работата им. Защо трябвало да се забъркват?

Пет дни след това Димитрий реже ръцете на Мария. Лявата й ръка е открита в гората и след операция, продължила девет часа, е зашита отново. Краудфъндинг кампания събира 6 милиона рубли за протеза, която е изпратена от Германия.

Мария публикувала книга за случилото се. Тя не искала подобна медийна слава, но за да е сигурна, че Димитрий ще влезе в затвора, тя трябвало да направи случая публичен.

Мария не е сама. А преди две години руският парламент реши да намали наказанията за домашно насилие. Въпреки, че Русия не води статистики за това колко жени са станали жертва на домашен тормоз, вътрешното министерство е категорично, че 40% от случаите на агресия в страната стават у дома. Домашното насилие убива хиляди жени в Русия всяка година.

Според активистите, в Русия има криза с домашното насилие, но „сериозният проблем винаги е замитан под килима“. А през последните години, решенията на правителството предизвикват масови протести.  Първо, заради облекчаването на присъдите и второ – заради желанието трите сестри, Кристина, Ангелина и Мария, които убиха баща си, който ги тормозеше, да бъдат пратени зад решетките.

"Децата ми страдаха. Той ги измъчваше, а те просто се защитиха. Нямаха друг избор“, казва майка им . Близо 300 хил. души са подписали подписката, която настоява сестрите да бъдат освободени. Сред техните поддръжници е и активистката от Pussy Riot Мария Альохина. По думите й, 80% от жените, които е срещнала в затвора, са били жертва на домашно насилие и накрая просто им е дошло до гуша.

И за политиците в Русия домашното насилие е тема табу. През 2016 година малко изключение прави Оксана Пушкина, която става част от кабинета на Путин. Защитата й на правата на жените обаче я превръщат в бунтар.

Сега, тя се бори законът от 2017 година да бъде отменен и да се създаде нов, адресиращ специално домашното насилие. Сред нейните предложения са – ограничителна заповед, за да бъдат държани престъпниците далеч от жертвите си, нещо, което до сега не е съществувало в Русия. Пушкина предлага още мерки срещу сексуалното посегателство и стъпки, които да промотират равенство между половете. Но тя среща сериозна опозиция и всекидневна омраза.

Повече от 180 църкви и семейни организации са подписали отвореното писмо, изпратено до Путин, с молба предложенията на Пушкина да бъдат спрени. Според тях това е "краен феминизъм“, подтикнат от "чужди агенти“.

Според бизнесмена и консерватор Андрей Кормукин, законът ще доведе до "геноцид на нормалното семейство“. Дори и жените мислят така. Парламентарният член Елена Мизулина казва, че "жените са слаби същества и не трябва да се обиждат, когато някой ги удря“. Всъщност, според много от руснаците, ако мъжа бие една жена, то той я обича.

За да покажат, че не е така, Елена Калинина и екипът й създават виртуална игра за двойката Настя и Кирил.

Играчите трябва да избират как Настя ще реагира на обидите и физическите нападки на Кирил. В един от сценариите, тя звъни на полицията, но властите не взимат обаждането й на сериозно. Настя умира, а виртуалната игра всъщност дори не е измислица – базирана е на истински случай.

Прекалено често, полицията е част от проблема. Мария казва, че когато жени й пращат писма с молба за съвет, тя не ги праща в полицията, защото знае, че "те няма да помогнат“. Когато Аурелия Дундук подава молба срещу съпруга си, който я бие, полицията я къса пред него.

Анна Верба си спомня дъщеря си Алюна. На 5 януари съпругът й я пробожда 57 пъти, а след това отива в полицията. Окървавеното тяло открива 7-годишният й син.

"Той не знаел какво да направи – да звънне в полицията или на линейка. Накрая звъннал на баща си, защото той е полицай“, разказва Анна. Момчето отишло в стаята си и се свило уплашено на леглото с кучето.

Съпругът на Алюна, Сергей, получил 9 години затвор, защото имал малко дете сираче и самият той бил полицай.

"Значи детето ти е сирак заради теб, а това се счита за причина присъдата ти да е по-кратка“, пита Анна.

Въпреки че е убиец, родителските права на Сергей не са отнети и той отново ще прибере малкият Никита, когато излезе от затвора. „Той много се страхува от това. Пита ме: Бабо, къде ще се скрием, когато татко излезе на свобода?“, казва Анна.

Лятото, преди Алюна да бъде убита, мъжът й я завел на разходка в парка, за да се реваншира заради поредния семеен скандал. Изведнъж той вади нож и го опира в гърлото й. 28-годишната жена се оплаква в полицията, но е принудена да оттегли жалбата от колегите на съпруга си.

"Той дойде, падна на колене пред нея, целуваше краката й и молеше за прошка. Каза, че я обича. Че няма никога повече да направи такова нещо. Пет месеца по-късно я уби, казва огорчената Анна. - Колко още млади момичета трябва да са нарязвани, пребивани до смърт, само защото убийците остават ненаказани?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гладни журналистиИма няколко имена които точно това правятдаже сами си манипулират плюсчетатасайтът е продажен и турски затова е така
117
15
 
3
 
! Отговори
Гладни журналисти преди 4 години
Същата статия за събитие преди 2 г. и във Вести. Съвпадение, не вярвам Поръчкова история
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, страшен мъжага, евала!
115
19
 
1
 
! Отговори
До 108 Да! преди 4 години
"Една жена да преспи с 10 мъже трябва да е на дадено място в дадено време;д Нищо повече... Затова мъжа е мъжагата а жената е...Капиш!"А кой я поддържа жената?! Външен вид, дрехи прически, здраве, фигура - това не е ли труд? Или си мислиш, че жените растат по дърветата?! Самият факт, че е жива е достатъчно постижение в тези времена.
114
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е мъж просто...
113
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127Какво общо има националността тук? Малко ли из*роди изтрепаха жените, че и децата си и в България?Ненормални хора има навсякъде, лошото е че в последно време много се увеличиха... Колко трябва да си зле, че да осакатиш човека, когото твърдиш, че обичаш?Нямам подходяща дума за това ни*щожество!
112
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофобска пропаганда в турски сайт - мед им капе на сърцето на турцитеТо какво друго им остава за утеха
111
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БГ-то още има хора, които се размазват от умиление като чуят за руските диваци. Вдигнете му паметник на иззрода, точно срещу другия иззрод със шмайзера.
110
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се тези "мъже" да се чувстват по- силни, смислени и готини след това!
109
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Франция до преди 20-30 години имаше закон, че ако жената изневери на мъжа си и той я убие получава 3 години затвор. В статията въобще не става дума за това. Онзи типаж отрязал ръцете на жена си, щото ходила в офис и си говорела с колеги. За жалост такива има и в България, които буквално не пускат женитв си сами и до тоалетна. Ревност без причина. Т.е. причината е в самите мъже често, нямат самочувствие. А това, че много жени изневеряват няма общо. Макар че също е факт.
108
14
 
7
 
! Отговори
G. преди 4 години
Сама ако знаете какво правят жените, работещи в мъжки колективи...Упорито "работят", а рогачите не подозират с кого си пие любимото кафенце "благоверната". Някои жени са много работоспособни.
107
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При руснаците проблемът е стар, но в последно време се задълбичи, защото все повече не им става. Това опитват да компенсират с изневери военно наемничество и пр.и руското семейство все още се държи само защото така е прието. Просто на неженена жена се гледа, като на неуспяла. Това е отразено и в езика "Выти замуж", нещо като - почнах работа. Но все-повече руски жени избират за съпрузи китайци и кавказци, където инкасират щастливи бракове, дори в състоянието на многоженство.
106
8
 
10
 
! Отговори
Тексаско клане преди 4 години
Тоя сега в затвора ако изневерява на съкилийниците с другите мераклии да опънат *** си ще му резнат ръцете .
105
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кампанията срещу католическите свещеници беше поръчкова и основно наблягаше на това, че свещениците събличали децата и ги целували. Само че никой не уточнява, че става въпрос за кръщение, когато децата влизат в купел и ги обливат с вода и за някакъв друг католически обред, при който попът им дава причастие и ги целува по бузите. Бяха намерили няколко деца, които с 20 години закъснение декларираха, че са се почувствали зле.
104
12
 
13
 
! Отговори
HELL преди 4 години
ХАХАХАХАХКРАСИВА ПРОПАГАДНА ЗА ЛОШАТА РУСИЯ!!!!В ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ СЛУЧВАТ ГАДНИ НЕЩАСАЩ - 10 ГОДИНИ СТУДЕНТИТЕ ИМ ПРЕВЪРТАТ И ИСТРЕБАТ МАЛДИБЪЛГАРИЯ Е АНАРХИЯ ВРЪЗКИТЕ СА 20-30 ГОДИНИ РАЗЛИКА ДОРИ В СВЕТОВЕТЕ НА МИСЛЕНЕ И ЗА ТОВА УБИТА ЖЕНА ОТ УПОР ДОРИ С ОГРАНИЧИТЕЛНИ ЗАПОВЕДИ. БЪЛГАРКИТЕ СЕ ЖЕНЯТ И РАЖДАТ ДЕЦА ЗА МАТЕРИАЛНОТО НАСЛЕДСТВО И ПАРИ!!!ТОВА Е БОЛНАТА ИСТИНА НЕ ЛОШАТА РУСИЯ, ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ Е ЧОВЕЧЕСТВО ВЕЧЕ!
103
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана края на ноември, а тази година още няма коментари как Голдман Сакс са прогнозирали, че догодина САЩ ще фалира.Отпускате се другари!Не спазвате традициите.
102
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как?! В рая на Путин не се случват такива неща! Това е измислица!!! Такива ужасии има само в "гнилия" запад и в САЩ!Сега сериозно, на всякъде по света има насилници, въпросът е какво правят обществото и държавата за да се справят с проблема. В Русия, явно почти нищо.
101
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руски ценности
100
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 113. Какво се учудваш ? Преди време, полковник Гундяев, в едно интервю каза,че руското православие/ модификация от 1917г/ е по близо да исляма, отколкото до католицизма или протестанството.
99
4
 
3
 
! Отговори
Арсений преди 4 години
До АнонименСигурен ли си, че не мога да то ОТРЕЖА ушите с брадва?

Спонсорирани публикации