СБХ организира най-голямото триенале по графика до сега

В него ще вземат 300 участници от 36 страни
22 ное 2019 19:10, Нели Христова
2
СБХ организира най-голямото триенале по графика до сега

Съюзът на българските художници /СБХ/ открива Осмото международно триенале на графиката, което събира над 300 участници от 36 страни. Събитието ще се състои в галерия "Сан Стефано" на 25 ноември от 11.00 часа, съобщиха от СБХ.

Пред българската публика ще бъдат представени няколко графични форума, които отразяват съвременните тенденции и поставят София на картата на световната графика.

Международно триенале на графиката е форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 година и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Осмото издание обхваща серия от изложби и събития, ориентирани едновременно към специализираната и към широката публика и предлагащи богата и разнообразна програма.Триеналето е утвърдено като един от най-авторитетните международни форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят свои дигитални графики и графични инсталации, разказват от СБХ.

Триеналето регистрира и отразява художествените процеси, представя в оригинал утвърдени в световен мащаб автори и предоставя поле за изява на млади творци. Национално жури селектира най-добрите творби от над 300 автори, чиито графики формират престижната колекция, изложена в пространствата на "Шипка 6", а международно жури за наградите определя носителите на призовете, допълват от СБХ.

Печатната графика е изкуство, което в своя ход на развитие наред с многото си други достойнства доказва своята обвързаност с технологичния напредък и дава възможност за тиражиране. Именно това нейно свойство да бъде отпечатана върху хартия я прави изключително комуникативна, удобна за транспортиране и експониране из цял свят. Така, тя става желана и търсена от художници и колекционери и често е носител на актуалните процеси в изкуството, разказват още от СБХ.

Основната изложба е разположена в реконструираната зала на първия етаж в галерията на "Шипка" 6 и ще бъде първата в реновираното пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ЛОВЕЦ НА ПУТИНИСТИ преди 4 години
До АнонименЕто, вие художниците сте оTка4еНи,дори сами си говорите да ходите на ски в 3 сутринта....Абе отка4и народа и това е. Масово от художниците страдат от тежък егоизъм,русофрения и циклофрения- 3 в 1 И те за 20 лв са готови да избодат очите на колегите си.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братя утре със ски на Витоша тръгваме три сутринта

Спонсорирани публикации