Прогноза: Спад на имотните сделки през 2020-а

Растат покупките на жилище с банков кредит
41
Прогноза: Спад на имотните сделки през 2020-а
Снимка: Pixabay

Спад на броя сключени сделки през 2020 г., при стабилни цени, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи. Организацията обединява над 20 строително-инвестиционни компании, опериращи предимно на територията на Столичната община.

Строителните предприемачи очакват поскъпването на новите жилища да бъде минимално – между 3% и 5%, какъвто бе и ръстът през отминаващата 2019-а. Въпреки високата активност на купувачите през последните години, силно вероятно е обемът на покупките да намалее с до 15%.

"Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика - млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", уточнява Асен Чавдаров, член на УС.

Увеличават се покупките на жилища с банков кредит, отчитат от НАСП. Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи.

"Можем да обособим два типа купувачи с кредит - едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами", допълва Асен Чавдаров.

Практика на някои от клиентите, които имат собствено жилище и планират покупката на ново, е да ипотекират стария си апартамент, използвайки сумата за покриване на част от сделката. След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища.

От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, като една от най-съществените и належащи стъпки за облекчаване на административната тежест.

Те искат и собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за компенсация или замяна с други терени в съседство или със земеделски земи с възможност за застрояване.

Според тях това ще ограничи напрежението между гражданите и строителните предприемачи, като запази правото на притежателите да използват и устроят терените си.

Според Александър Ваклин, член на НАСП, е възможен и вариант, при който държавата изплаща на собствениците стойността на проблемните имоти, защото тя е органът, който е върнал правото им на собственост, но не позволява то да бъде реализирано.

Членовете на НАСП искат промени при регламентирането на жилищни и нежилищни сгради. В момента регулацията позволява жилищни имоти в смесени сгради на практика да се изграждат с по-малки отстояния, каквито са позволени при другите типове строителство.

Според тях сред казусите с належаща нужда от решение е също регламентирането на имотите с изцяло северно изложение. В момента наредбите не позволяват жилища с изложение изцяло на север, североизток или северозапад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
7
 
! Отговори
БАЛОНА ЩЕ ГРЪМНЕ преди 4 години
БАЛОНЪТ ЩЕ СЕ СПУКА И ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ
36
1
 
3
 
! Отговори
Реалист 2 преди 4 години
Живея в панелка. Входа имаме почти 7 хилки фонд ремонт. Покрива е отремонтиран, течове в коридора от баните няма. Асансьора има нужда от освежителен ремонт на кабината. Канализацията е ок.
35
3
 
7
 
! Отговори
Пазарът ще се срине преди 4 години
Пазарът ще се срине !!
34
2
 
8
 
! Отговори
Хептен ще спрират преди 4 години
Хептен ще спират ! Имотния балон ще се спука !
33
1
 
8
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Трябва да се забранят жилища без поне една стая стая, която да е обитаема (да я огрява слънце поне 3 часа дневно). В блоковете, на няколко метра един от друг - само последните етажи виждат слънце. Останалите, независимо от географската си ориентация, са практически северни, т.е. необитаеми. И това се вижда вечер в студеното време като сега. Има цели блокове има в Кръсова вада, Ман.ливади и т.н, които са на практика северни, заради липса на пряка слънчева светлина. Това са "землянки",а не жилища.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от големите заблуди на бедните и средната класа е, че приемат за най голяма своя инвестиция в живота - жилището. От там насетне живота и парите им са концентрирани в жилището, покупка, ремонти, обзавеждане и постоянно със заеми за всичко. А какъв доход носи жилището? Вкараните пари в него, правят ли пари? Не могат да правят, с 35 год ипотека блокирате възможности за правене на големи пари.
31
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
панелните няма да паднат, но в един момент ще станат конструктивно опасни за обитаване - за тях се полага нула грижа от обитателите, живял съм в панелка, даже за асансьора пари едва се събираха. Хората няма кой да ги изгони от панелките, нито пък държавата ще може или ще иска да направи нещо за хората. Така ще се изчака да падне някоя панелка накрая и чак тогава някой ще направи нещо.
30
3
 
7
 
! Отговори
А панелките преди 4 години
като започнат да падат след 10тина години какво ще стане? Имайке предвид, че това е по-гомямата част от жилищния фонд в големите градове и, че земята не е собственост на обитателите на панелките. Ще се появи рязка нужда от новопостроени сгради - защо това никой бе го казва или мисли?
29
1
 
13
 
! Отговори
ИМА НАЛЕЖАЩА НУЖДА преди 4 години
Има належаща нужда да се забрани строителството на жилища с изцяло северно изложение . ПРОТИВНО НА НЕИСТОВИЯ ГЛАД ЗА ПАРИ ОТ СТРОИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ ! !
28
4
 
4
 
! Отговори
наследствен парцел преди 4 години
имам малък парцел в Лозенец. След години разправии се разбрахме с браотвчедите да го дадем за обезщетение. Търсим 45 % от ПЗР то на бъдещата сграда + 150 К Евро да си разделим на 3мата по 50 К. Разбира се и ние както повечето смятаме, че инвеститорите са кожодери и продават на безбожни цени апартаментите
27
5
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Момче и момичета...наближава денят,в който 2008-*** ще ви се стори като детска песен...Това,което ни очкава ще е с доста по-големи последици.реално да му мислят "играчите" и балъците,който изтеглиха кредити.Другите ще се закрепим криво ляво,докато отмине.Но и света няма да е същия ,като гледам.
26
11
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До Ром"сНе е нужно да четеш никакви медии. Има сума ти сайтове за недвижими имоти. Отваряш, влизаш, гледаш и преценяваш какво е положението. Има ли, няма ли балон, ще се пука ли, ще се надува ли още. Вие балонаджиите най-добре си знаете. Ама дано живеете като Секвоята до 1000 години, че да дочакате балона да се спука и имотите да станат по джоба ви. Дотогава си стойте под наем и чакайте балоните да гръмнат. Аз си купих апартамент в центъра на София на цена 1200 евро квадрата, сега е двойно
25
4
 
5
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Тази новина е насочена към собствениците на парцели ,тъй като успоредно с покачването на цените на имоти се покачват и цените на парцели което на строителите не се харесва че трябва да дават на някой, строителите по правило обичат само да вземат , не падайте под 40% обезщетение щом цените са високи строителите да си плащат , тез 30% обезщетения бяха в онези години , сега вече 40-50%
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия и Беларус, които са по-бедни от нас, цените на жилищата и наемите са по-високи. Така, че цените на жилищата съвсем не зависят само от заплатите.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България битият си е бит, другият дето е е....н си знае. Отговорност няма, справедливост също.
22
1
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Уау и една статията да се напише от 5-10 години.че сделките падали ... .Дайте на бг медии едно място напред по свобода на медиите от 111 на 110 метсо.БравО НА Днес !
21
18
 
4
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Интересно, как след като заплатите се качват, строителите вземат все по-скъпо, материалите, земята, данъците, лихвите ...абе всичко се качва, та дори и кафето дето го пием сутрин и храната която ядем. Та интересно ми е, питам балонаджиите на каква база чакат цените да паднат и балона да се спука. Само да припомня, казвал съм го неведнъж, че 2008 година нямаше никакво пукане на балони. Имотите си бяха на същите цени и нищо не падна, както тук някакъв баламурник пише с 40% че били паднали..хахаха
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До наблюдателми действай взимай за 85 хил евро 49 кв метра нетна площ сега и след 2 години ще му вземеш 100 к евро. За парите не се притеснявай, банката ще ти даде.
19
3
 
4
 
! Отговори
Иванчева преди 4 години
Този дявол Ваклин и близък до новия главсек...Гешев...тих ужассс се задава...искат и Златен век да хъркат!?! Ще има пук- пък...
18
13
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
винаги когато излезе във вестниците или пише народът по форумите, че има балон, че цените се сриват, балонът е пред спукване, значи тази прогноза няма да се сбъдне, Доказано е статистически, че това, което мисли тъппата е погрешно, само 5 % са умните пари, които наистина знаят кога да са активни и кога да са в ликвидна форма

Спонсорирани публикации