У-лицата с Михаела - От Уганда до България и хората в риск

Защо у нас се оплакваме, а в Африка се радват на всеки миг...
Обновена: 6 дек 2019 21:14 | 6 дек 2019 16:35, Петя Славова
22

Снимка: Сдружение Операция "Плюшено мече"


Африка

Има хора, които истински се вълнуват от живота на другите. И не на кои да е, а на онези, имащи реална нужда от закрила. Точно от тях е Михаела Стойкова – младо момиче, завършило образованието си в Лондон. Потребността й да помага на беззащитните я връща в родната България, а също така и я  води чак към Африка. Именно там Михаела изкарва три лета, в които помага на изоставени деца в Уганда. "Това беше нещо, което винаги съм искала да направя – разказва Михаела Стойкова пред Dnes.bg - Баща ми е бил моряк и съм отраснала с истории за Африка.

Възможността да сбъдне мечтата си се появява през 2016 г. Михаела започва работа в кризисен център, където първата година работи като учител на деца в предучилищна група. Втората година работата й вече е свързана с изоставени новородени, а третата - се занимава с бизнес частта и опитите да реализира проект, за самофинансиране на кризисния център, с който хората да си стъпят на краката и да се самоиздържат. До този момент това е процес, който не е лесно осъществим, но Михаела се надява, че ще успее да го реализира.  "Това е дело на много хора. В Уганда условията на живот са твърде тежки и наистина положението е на живот и смърт.", разказва момичето, а за нея самото пътуване до Африка й отваря нова гледна точка:  За това колко добре живеят хората в България и  колко лек и спокоен е животът  на децата тук за разлика от съществуването на много други по света, на които ако не им  се подаде ръка, може и да не оцелеят.

"Тези деца имат благодарността и щастието, че са живи всеки ден. Това чувство, да се радват и на малкото, което имат е невероятно вълнуващо, а ние като че ли по-често се оплакваме, отколкото да сме благодарни.", отчита разликите между нашата и културата на Африка Михаела. Тя е сигурна: Няма да забрави детските усмивки и това как хората там не си губят времето да се оплакват и самосъжаляват.

Михаела Стойкова всъщност винаги е притежавала тази частица от Африка: "Така съм възпитана, това е бил моделът в семейството ми.", категорична е тя. Надява се отново да се завърне там, а до тогава помага на кризисния център от разстояние. Животът й в България е изцяло насочен към работа с деца и младежи в неравностойно положение - тя ръководи неправителствената организация Операция "Плюшено мече".

Операция "Плюшено мече"

Вече 12 години Сдружение Операция „Плюшено Мече"  сбъдва детски коледни мечти на деца и младежи в неравностойно положение. Екипът целогодишно работи с талантливи младежи в риск, включени в другата инициатива на организацията – менторската програма „Скритите таланти на България“. За да продължи съществуването на Програмата, спонтанно се ражда и бизнес идеята за създаването на продукти, брандирани с творби на младите таланти.  По този начин организацията се и само-финансира, което й позволява да не разчита само на дарения. "Те са  преходни и  и често са недостатъчни, за да се развие една кампания по пътя, който искаме", обяснява Михаела Стойкова.

Керамична чаша, тефтер органайзер и платнена торбичка са първите брандирани продукти с картината "Африканката" на талантливата 18-годишна Дани от Варна. Те могат да бъдат поръчани от новата онлайн платформа за продукти и услуги с кауза darpazar.bg на Български център за нестопанско право и Аксенчър България, която официално стартира на 4 декември. "Те са художници и поети – млади хора, които са лишени от родителска грижа или живеят в рискова среда. Някои са настанени в социални домове, а други живеят на ръба на бедността - с баба, дядо, леля." обяснява още Михаела.

Със стартиралата преди две години менторска програма организацията поема грижата за младежи, които искат тепърва да се реализират, да влязат в университет и да си намерят работа и стаж. "Нужно им е някой да им подаде ръка. Те имат талант, но нямат финансиране да го реализират, което е жалко.", уточнява Стойкова.

Макар и нова, през менторска програма вече са минали 21 деца. В момента  в нея са включени 14 младежи. "Предлагаме им доста сериозна финансова подкрепа под формата на стипендии, участия в семинари, работилници, конкурси, ежеседмични уроци при специалисти, работа с ментор, подготовка за кандидатстване.“, изброява Михаела. Усилията не остават без резултат. Вече има и  две реализирани самостоятелни изложби на тийнейджъри. Картините им са разпродадени и младите артисти имат нови поръчки за изработка на картини. Единият от тях тази година е кандидат-студент и се подготвя за изпити. "Надяваме се успешно да влезе и да учи", коментира още  Стойкова.

Що се отнася до ДарПазар, в платформата се предлагат чудесни продукти и на други граждански организации и социални предприятия, чиито продажби са в подкрепа на хора в неравностойно положение, опазване на природата, съхраняване на традиции и други значими каузи. Сега е времето, в което на платформата могат да се намерят и Коледни подаръци с кауза. По думите на Михаела, такъв подарък има двояк смисъл: "Ще даде радост на някого, но и ще помогне на друг човек в неравностойно положение да се измъкне от ситуацията, в която е в момента."

Доброволците

И ако преди време хората се сещаха да помагат повече по празници, то вече обществото ни е отворено и съдейства не само с пари, а и с усилия, и време.  Самата тя никога не се чувствала доброволец. В началото  става въпрос просто за гражданска инициатива и  Михаела винаги е била организатор и лицето, което е движело процеса. През годините хората, които започват да подкрепят инициативата, се увеличават. "Минахме на национално ниво и това за мен е призвание.  - спомня си момичето.

А причината да я влече идеята да помага на другите сигурно се крие в семейството й, белязано от някои важни факта: – баба й е била сирак, а баща й е бил осиновен. "Имам сериозен афинитет към работа с изоставени деца. Категорично чувствам това, с което се занимавам за призвание, а не за професия. Откакто регистрирахме организацията като сдружение, съм на пълен работен ден, благодарение на менторската програма.", обяснява още Михаела.

По думите й, в момента имат много дарители, които целогодишно се включват да помагат. А организацията има изградено силно доверие с тях. "Хората се зарадваха, че ще финансираме проект за образование, насочено към деца в риск. Имаме корпоративни ангели, които застават зад конкретни деца и поемат разходите за обучението за цялата година. Те, обаче искат да виждат, че има реализация за това, което влагат време и финанси.", отбелязва Михаела.

Бъдещето

Михаела вижда бъдещето си, продължавайки да следва потребността си да помага на онези, които имат нужда. В момента е залисана от Коледната кампания, но особено силно я вълнува новата менторска програма. Надява се до 20 години през нея да са преминали стотина деца и ако поне половината са приети в университет, това ще е личен успех за нея. Не мисли как би възпитавала своите деца. Предполага, обаче, че нещото, на което иска да ги научи е да се отнасят с достойнство към другите. "Всеки трябва да е уважаван като човешко същество без значение в какви отношения сте.“, категорична е Михаела.

А уважението се изразява в много неща като това да се изслушваме, да не се нагрубяваме и дори като сме на различни позиции да намираме общи точки и да уважаваме мнението на другите. "Това вече се случва – сигурна е Михаела Стойкова -  Особено при младите хора. Те са самокритични и си правят самоанализ. Обръщат внимание на това как се държат към другите. Поне моят обсег от хора е такъв и виждам, че хората около мен  събуждат сетивата си в тази посока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените обичат Африка, и по-конкретно африканците
24
1
 
3
 
! Отговори
Гледам и си мисля преди 4 години
Поне 95% от коментиралите тази статия, никога не са прескачали оградата на "късогледството" си и най-вероятно няма и да са в състояние да го направят! Жалко за тях, но и за другите, които живеем с такива като тях в едно общество! Африка трябва да се види, да се помирише, да се усети! И не само "черният континент", но също и Близкият Изток, Азия, Централна Америка. Идете, вижте, разберете
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам коментарите скоро няма да прокопсаме...Само расисти, ционисти и други подобни! Напуснете кочинката си само за 2-3 месеца, че да ви се отворят очите! Нас ни ******* повече и от африканците ама нали сме били велики НЯКОГА та сме се наточили така че чак сме смешни! *** и безделници са се народили последните 25 години!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам до довечера Михаела да е ликвидирана !
21
2
 
5
 
! Отговори
g преди 4 години
До Лора нещо спира ли те да се разкараш нататък?
20
0
 
1
 
! Отговори
g преди 4 години
До Анонимен кое е измислица бре? пишеш bestgore и гледай колко е измислено.
19
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Евреите използват диваците във войната си с белите през цялата история. Нищо не унищожава цивилизацията както пособията. Евреите чрез пособията са завладели Парите, Правителствата и Армиите на света. Да се убиват евреи е осветено от Бог, - то е хигиена!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами всъщност Михаела помага от години именно на хора от своята раса, това че помага и на други - е само похвално. Жалко за онези, които и да видят нещо добро у някого, решават да плюят. Какво вие направихте за другите - единствено ги оплюхте и станахте още по-нещастни
17
7
 
3
 
! Отговори
Лора преди 4 години
Уганда е много красива. Безкрайно плоодородна земя. Всичко се ражда, климатът е прекрасен. Хората са добри и няма расизъм към белие. Те също се развиват с бързи темпове като съседна Кения, където има 10 % годишен икономически ръст.
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнус ме е от подобни като Михаела. Която е решила да помага на всеки друг, но не и на своята раса. Да беше купила един багажник картофи и лук и да ги беше занесла на детски дом в провинцията, вместо да ходи в Уганда и да храни някакви, които за цялото си съществуване не са построили двуетажна къща и които ненавиждат белите и ги приемат само като обект на кражба и изнасилване. При ниската раждаемост в България ходим да помагаме за разплод на врагове. Чудестно просто!
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига вече платени публикации ,моля ви!
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече като чуя "фондация-НПО" и "плюшени мечета" ги свързвам с ислямски нашественици.
13
5
 
23
 
! Отговори
пфу преди 4 години
Ако помагаш на африканците, а тук се държиш все едно всичко трябва да ти се дава даром, то ти си просто модерна *** и съществуването ти е в тежест на хората тук.
12
4
 
18
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Статията е пропаганда, дори се съмнявам да съществува тази "Михаела", отдавна не бях чел толкова много глупости и шашкании на куп. Абе хора в Уганда 30 г бушуваше гражданска война, защото там са все още разделени на племенен принцип, имаше стотици хиляди убити, ранени и прокудени от домовете си хора.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Недей говори глупости.Едно просто търсене показва няколко организации който са проверили това и се е оказало измислица.Иначе да. Тези са си диваци, няма спор.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕГАЙ БЕ
9
4
 
26
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Грижила се за ИЗОСТАВЕНИТЕ НОВОРОДЕНИ !!!!Даже и плъховете не изоставят новородените си....Спонтанни напъни на повръщане предизвикват в мен подобни блудкаши...дано се е имунизирала ...Откачалки - има навдякъде.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, картината наистина е страшно талантлива.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ли съм виновен, че живеят зле? Нормално е, като интелектуално са на по-ниско ниво, напълно логично.
6
6
 
29
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Всеки има право да прахосва живота си. Но това не може да бъде пример за другите.Тези тук, черничките, и онези у нас, им трябват 3 неща:1. да знаят, че трябва да се работи2. да усвоят един занаят ,без университет3. да спрат да се размножавт безконтролноОт 1 до 3 може да се усвои не с пожелателни, а със задължителни мерки.

Спонсорирани публикации