Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж
8 дек 2019 17:00, Анисия Иванова
255
Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде
Снимка: БТА

От понеделник руснаците, които публикуват връзки към чуждо медийно съдържание, могат да бъдат наречени "чужди агенти" и систематично и законно да бъдат тормозени от страховитата бюрокрация и правната система в страната, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg.

Законът беше бързо приет от парламента и подписан от президента Владимир Путин малко повече от месец, след като осъдената в САЩ Мария Бутина, известна като "защитникът на оръжията“, се върна в Москва. Тя прекара 15 месеца в американски затвор за това, че действа като нерегистриран чужд агент.

Още по темата

Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г. Той се прилага срещу неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране. На тези групи беше забранено да участват в „политически дейности“ (като мониторинг на изборите), те бяха подложени на задълбочени правителствени одити, а също така и принудени при всичките си външни комуникации унизително да разкриват своята „чуждестранност“. Десетки жалби по повод закона са подадени до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, но той тепърва ще се произнася по тях.

Малък брой медийни организации – тези, които са финансирани от Конгреса на САЩ като "Гласът на Америка" и "Радио Свобода" – също бяха определени като чуждестранни агенти.

Новият закон дава възможност да се слага етикет за чуждестранни агенти на физически лица, по-специално на тези, които разпространяват съдържание от медии или други институции, определени като чуждестранни агенти, както и на лица, които получават всякакъв вид финансиране от чуждестранен източник.

Служител на група за правата на човека или просто получател на съобщение от свои роднини в чужбина, трябва само да публикува във Facebook линк към новина на Радио Свобода, за да бъде приложен законът. Тогава този човек ще се озове в специален списък от "агенти“ и ще бъде задължен да се регистрира като компания, така че финансирането му да бъде прозрачно за държавата. Руски журналист, работещ за "Гласът на Америка", също попадна в списъка на чуждите агенти.

Руското министерство на правосъдието трябва само да реши, че други чужди медийни организации са агенти за голям брой руснаци, които работят за тях, или просто да споделят техните новини, за да бъдат официално заподозрени – и определени като такива за данъчната бюрокрация, полицията и агенцията за цензура в Интернет, която има право да блокира сайтове.

Неуспелите да се регистрират, да отворят фирма или неотбелязали дадени публикации като идващи от чужд агент, ще се наказват с глоба стойността, на която все още не е определена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
KAZAK преди 4 години
NALI E MILERDER, GLAVATA MU MISLI SAMO ZA BIZNES I NOVI URUGIA..
166
1
 
6
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Да ви имам заглавията. Законът за "чуждите агенти" е копие на този действащ в САЩ далеч преди приемането му в Русия. Първоначално засяга НПО с чуждо финансиране. След като в САЩ го промениха, като включиха и медиите в него, въпрос на време бе същото да направи и Русия.
165
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде"--------------------------------И какво друго му остава, след като десетки други страни от години виждат у себе си руски агенти и хакери? И сакции въведоха. И те не проработиха.Остави това. Дай пряка линия от Париж. Как днес Париж посреща Путин? Стотиците хиляди френски протестиращи имат ли нещо против него лично и като политик?
164
9
 
7
 
! Отговори
Тони преди 4 години
Да живее господин Путин ! Да живее братска РУСИЯ ! Най-великата страна !
163
2
 
3
 
! Отговори
Михаил преди 4 години
До Анонимен 179Да не искаш да кажеш, че за САЩ се е чувало по него време?Искам да кажа, че си рядко смешен и болен ***
162
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До АнонименВиж българите! Запалиха не гората, а България! Що за българи са??
161
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 184Ако с руско заплата от 280 лв. можеш да си купиш имот на морето, защо не?
160
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МихаилДа не искаш да кажеш, че за САЩ се е чувало по него време?
159
4
 
5
 
! Отговори
Михаил преди 4 години
До КНЯЗЬ БОРИС IРусия ни е истинската майка! Европа - мащеха!Колко сбъркан русофил трябва да си за да напишеш такова нещо?По това време, никой не е чувал за Русия, защото тя не е съществувала, обаче Борис бил казал ...
158
8
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До реалист"Путин все повече става параноик. Той е новият антихрист от който може да почне война- ядрена. Всички се смееха на Елцин, но при Елцин Русия бе уважавана , демократична страна.., а днес....Русия няма съсед с окйто да не воюва. Извмод..."При Елцин Русия беше "Уважавана" в онова другото значение. До там бяха се демократизирали че бяха на купонна система. Реално в момента РФ може само от петролните фондове да си върне всички заеми(Тоест реално няма заеми и е независима от МВФ и сие)
157
5
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Прав е президента Путин да се бори с всички средства срещу попълзновенията на неолибералните ,Ядо-масо-нски,псевдо демократични НПО-та финансирани с пари от разузнавателни централи или различни масонски структури.Както винаги целта на тези организации освен лично облагодетелствуване още е ерозия с всякакви средства на демократично установеният правов ред в държавата.Като допълнителна екстра е промяна на етническият състав на населението,чрез доставка на всякакъв вид маргинали.
156
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Б Ъ Л Г А Р И НИ?Като ви стане президент Путин какво?Най-много да ви направи заплатите като в Русия - 280лв БРУТО
155
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя като Сталин.То се очакваше де.Нищо ново в ***.
154
13
 
5
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Путин все повече става параноик. Той е новият антихрист от който може да почне война- ядрена. Всички се смееха на Елцин, но при Елцин Русия бе уважавана , демократична страна.., а днес....Русия няма съсед с окйто да не воюва. Извмод....
153
1
 
14
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
"Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г.", който е копиран от много по-стар американски закон.
152
9
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Русомраз//"Тресе го джуджето параноя!Столът му се клати"Специално за вас:"жди надейся верь", но също е подходящо "Голодной курице просо снится"
151
6
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г. Той се прилага срещу неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране. На тези групи беше забранено да участват в политически дейности"У нас такива НПО-та определят политическа и социална политика на държавата,ако една зависима територия може да бъде наречена държава.Де факто те имат решаваща дума при формирането на правителствата.Това се нарича ерозиращ,демократичен неолиберализъм в действие.Много е прав президента Путин
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФилмA пък моя батко е каратис и ще те набие!
149
8
 
12
 
! Отговори
kireza преди 4 години
НАИСТИНА ИМА МНОГО,КОИТО ПРОДАВАТ СВОЯТА МАЙКА РУСИЯ....ВСИЧКИ ЛИБЕРАЛИ,КОИТО В РУСИЯ НАРИЧАТ ЛИБЕРАСТИ,ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ СОРОС ЗА ДА ОРГАНИЗИРАТ РУСКИ МАЙДАН....АЗ АКО СЪМ НА МЯСТОТО НА ПУТИН ЩЕ ГИ ПРАТЯ ПРИ ПРАДЕДИТЕ ИМ НА НЕБЕСАТА....РАЗСПАДЪТ НА СССР СЕ СЛУЧИ ИМЕННО ЗАРАДИ ЛИБЕРАСТИТЕ,ЧЕДА НА САТАНАИЛА....А ПУТИН Е БИЛ ЕДИН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА КГБ И ПРЕКРАСНО ЗНАЕ КАКВО ВЪРШИ *** В РУСИЯ....
148
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо изтрихте, това че в крайна сметка Русия ще се превърне нещо като Северна Корея. Пътят им е начертан от Путин.

Спонсорирани публикации