Гайдата е дар от Бога – и в София, и в парижкото метро!

От 30 г. Петър Бонев свири и у нас, и зад граница
9 дек 2019 19:05,
18

Петър Бонев вероятно е много познат на деестки столичани. Подминавали са го, или пък са се спирали да се заслушат в неговата гайда.

От 30 години той свири по улиците на България, а и Европа и твърди, че е музикант на свободна практика.

"Гайдата е подарък от небето. На нас хората ни е даден тоя подарък като ни е тежко да не си прережем вените, да не си сложим въжето", обяснява Петър пред DW.
 
За него Париж е едно от най-прекрасните места за свирене, особено метрото във френската столица.

"На станция "Бастилията" метрото е много старо и гайдата там се чува невъобразимо. Може би аз за първи път чух силата на гайдата там, когато бях в Париж и когато чух звука и песента на този инструмент. Тя сама свиреше", спомня си Петър.

Той е категоричен - захване ли се човек с гайдата, не трябва да я оставя.

"Един ден не свириш ли ти трябват двойно усилие, да се върнеш на нивото, на което си бил. Седмица не свириш ли - трябва ти месец. Не свириш ли месец - по-добре не се захващай. А ако го правиш на улицата, стократно се увеличават изискванията", отсича гайдаря. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
31
 
! Отговори
страхотно преди 4 години
Един френски уличен музикант Luc Arbogast 2013 се яви на конкурса the Voice и впечатли публиката с невероятния си талант. Преди това го бях виждала веднъж в центъра на Лион- изумителен на живо. След конкурса той написа музиката на Game of thrones. Не мисля че особено е забогатял, но има по-стабилен живот, семейство, дете, дом. Прави концерти, понякога безплатни в цялата страна, но едно е сигурно обожава музиката.Има много улични музиканти които живеят заради музиката и радват хората..
13
1
 
34
 
! Отговори
Съгласен преди 4 години
До АнонименКакто и Апостол Кисьов може да се добави към тези имена.
12
9
 
38
 
! Отговори
Смешници преди 4 години
Явно този е просяк.Мързи го да работи ..човешка работа като 99.999 процента от населението на Земята и мъчи гайдата по улиците.Направо *** работа.Да облече поне карирана пола,че да не излага България.
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете в ютуб Сашо Тигъра и се насладете на истинските възможности на този инструмент.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влезте в ютуб там ще намерите истински гайдар. Той свири по улиците в европа. Хора ръченици и кючеци. Ще чуете истинските възможности на този бг инструмент. Никога не съм предполагал че на гайда може да се свири такава великолепна музика. Но човека е истински музикант а не като този дето мъчи инструмента.
9
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този човек изобщо не свири на гайда. Той пищи и мъчи гайдата. Абсолютен срам е да се нарече гайдар. Ако искате да слушате истински майстори на гайдата просто чуйте Петьо Костадинов, Иван Георгиев-Балки, Красимир Рачев-Мечката, Божидар (той е извънземен), Николай Койчев, Тодор Димитров и още много други. Този измекярин с провисени чанове на кръст е далеч изобщо от тези хора. Да не говорим за папата на гайдата- Костадин Варимезов...
8
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много станаха уличните музиканти в София и даже почнаха да си пречат. В единия край на подлеза е китарист, в другия край народен певец с електронен съпровод. Общото между тях са шапките, които са сложили на плочките. Явно изкарват повече пари, ако бачкат някъде на заплата.
7
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички чужденци които са го виждали казват -ако този човек не беше българин щеше да е милионер.
6
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимНО 4Имаш ли връзка с центъра?И да си пишеш и отговаряш си има медицинско название!!!
5
16
 
49
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Абсолютно подкрепям! 90% от тропащите хорца си мислят, че да си патриот значи да тропкаш хорца и да развяваш флага. Да, ама не. Да си патриот значи да си полезен на обществото в родината си- честен, образован, отдаден на полезни каузи. А този си е един чист безделник, както си казал. С какъв финансов ресурс е помогнал на държавата си? С никакъв. Айде марш.
4
18
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека си надува гайдичката, великите "патриоти" да тропкат хорца и да се кичат с националния флаг, да си пийват ракийката пред телевизора и дистанционно да решават националните проблеми, прибирайки заплатката си под масата и цъкайки с език как се краде в държавата (нищо, че те крадат ежедневно със заплатите в плик). Този човечец нека си свири с гайдичката и да си мисли колко ни прославя в Европа. Заради такива безделници, като него, интелигентните и добре платени българи ни е срам от европейците.
3
6
 
40
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Има си специални урегулирани места за свирене , пеене , танцуване и т.н. Никой не е длъжен да му надуват главата с гайди , тромбони, *** и акордеони. По цяла София са плъзнали уонаби музиканти, танцьори , брейк денсъри и всякакви неадекватици. Като са толкова добри да свирят професионално в зали и на концерти.
2
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шъ мъ извинявате, но този всички живущи в София го знаем и като минем покрай него си запушваме ушите, понеже свири доста фалшиво. И мелодиите му са едни такиваааа... мисли си ги сякаш на момента и му се получават някакви грозни звуци недомислици. Една красива мелодия от гайда трябва или много да е мислена преди това, или гайдарят да е голям майстор, включително на свободния стил. Има едно момче, което от време на време свири в подлеза до БНТ, онзи вече е майстор...
1
7
 
44
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ами браво на чиляка!

Спонсорирани публикации