Коравите хонконгци: Не съжаляват за нищо след 6 месеца протести

За много хора животът никога вече няма да е същият
10 дек 2019 18:30, Елка Василева
36
 Коравите хонконгци: Не съжаляват за нищо след 6 месеца протести
Снимка: Reuters

Някои загубиха работата си, други бяха осакатени, осъдени или принудени да емигрират. Но шест месеца след началото на продемократичното движение в Хонконг никой от демонстрантите не съжалява за участието си.

Без прецедент след връщането на бившата британска колония на Пекин, движението започна на 9 юни, когато множество, наброяващо според демонстрантите един милион души, заля улиците на мегаполиса, за да спре проект, впоследствие отменен, за легализиране на екстрадициите към Китай.

Местното правителство, съюзно на Пекин, остана неостъпчиво и мобилизацията разшири исканията си, настоявайки за демократични реформи и критикувайки посегателствата на централната китайска власт срещу принципа "Една държава, две системи", за която се смята, че гарантира свободите на Хонконг.

На първа линия в управлението на тази криза силите за сигурност противопоставиха все по-твърд и по-твърд отговор срещу демонстрантите.

Още по темата

Реймънд Еюн, преподавател в епархийско девическо училище - елитно учебно заведение, много скоро се присъединява към протестното движение. Той присъства на 12 юни пред Законодателния съвет (хонконгския парламент), когато огромна демонстрация се изражда в насилие.

Твърдо ядро от протестиращи, твърдо решение да се бият, проникват този ден във външния двор на парламента, който трябвало да обсъжда текста за екстрадициите, хвърляйки бутилки със запалителна смес, павета и метални щанги по полицаите.

Силите за сигурност отвръщат със залп от сълзотворен газ срещу радикалите, след което се заемат и с мирното множество, струпало се пред комплекса - контраатака, предизвикала гнева на населението срещу собствената му полиция.

И днес Реймънд не знае точно какво е ударило лицето му в този ден - гумен куршум или сачма. Едно нещо обаче е сигурно: в очите му са влезли безброй парченца стъкло от раздробените му очила. Зрението на дясното му око вече е едва 30 процента.

Арестуван е за участие в безредици, впоследствие е освободен.

Днес той не съжалява за нищо.

"Не минава и ден, в който да не се запитам как мога да допринеса още за каузата. Парите и материалните удоволствия са важни, но не толкова, колкото преди", казва той за кореспондента на Франс прес.

Райън, 19-годишен студент, до неотдавна прекарвал времето си в видеоигри или гледане на футбол, говори в същия дух.

Той е един от шестте хиляди демонстранти, арестувани през шестте месеца на недоволство. Наложена му е глоба от 5000 хонконгски долара (570 евро) заради повредена кофа за смет.

"Преди това движение казваха, че съм весел човек и оптимист, но някои хора вече ме мислят за песимист", сподели той. "Вече не се усмихвам много. Трудно ми е да се усмихвам, защото си мисля за другите демонстранти, които бяха бити от ченгетата, които бяха арестувани и още не са освободени".

Има студени отношения с баща си, привърженик на правителството, и изпитва искрена тревога за бъдещето на движението.

"Чувствам се наистина безсилен. Не знам какво ще се случи. Това е като да прекосяваш река, рискувайки живота си на всеки камък, по който стъпваш", казва той.

За много хора животът никога вече няма да е същият.

Бившият служител от британското консулство Саймън Чен живее в доброволно изгнание в Лондон, след като през август е задържан в продължение на две седмици от китайските власти.

Пекин го обвинява, че е търсил услугите на проститутки, а той твърди, че е бил измъчван от китайски агенти, които искали да изтръгнат от него информация за демонстрациите в Хонконг.

"Аз съм в изгнание и вероятно повече никога няма да мога да се върна в Хонконг", заяви той за АФП чрез послание в Телеграм.

Но и той не съжалява.

"Най-сетне мога да бъда наистина верен на себе си, да се изразявам, да работя свободно, да правя каквото искам с живота си, да се боря за демокрацията и свободите", пише той.

Бившата стюардеса Ребека Си е загубила работата си, понеже Пекин упражни натиск върху авиокомпаниите да вземат мерки срещу служителите, изразяващи подкрепа за протестното движение.

Със сълзи на очи тя излезе пред медиите през август, за да разкаже как я уволнили от "Катай Драгон" заради публикациите й във Facebook, в които коментирала политическата криза.

Тя също остава позитивна: "Ние всеки ден пишем история от юни насам. Китайското правителство си мисли, че се изтощаваме и че всичко "ще се уреди", но не осъзнава колко са корави хонконгците".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: протестиХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
9 преди 4 години
До ИванЧакай да видя кой е авторът/ката на статията. Аха, видях.
34
6
 
6
 
! Отговори
русофил преди 4 години
Пред великия Китай сopocодияди не минават.
33
4
 
6
 
! Отговори
РУСКИ ВЪЗПИТАНИК преди 4 години
ЩЕ СЕ ПОДЧИНИТЕ БЕЗПРЕКОСЛОВНО НА КИТАЙ И РУСКИ ПЕСНИ ЩЕ ПЕЕТЕ БИЛЯ!
32
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Дните на Хонгконг са преброени.Няма как десетина милиона души да спрат възхода на държава от 1,3 млрд., подкокоросвани от външни сили.Просто развяването на американски флагове провали тотално каузата...Нямаше как да е печеливша,след като САЩ вървят само надолу.
31
3
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Зрението на дясното му око вече е едва 30 процента." Това е напълно достатъчно, има си контактни лещи затова. Нищо не е изгубил, не са скъпи. Писна ми от тъпата ви пропаганда в тоя пропаднал руски сайт, една перачница за пари.
30
0
 
0
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 4 години
Какво общо има между фашист, русофил или комунист? Значи, русофилите сме комунисти и фашисти? Опасно е когато човек е краен, ако ще да е от най демократичната партия.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТО.... скот по душа ,сиреч *** с евроатлантически ценности ...
28
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До анонимен 24Не знам, мляко не пия. Ти като оператор на биологична единица (грамотен при това), би трябвало да знаеш по-добре. Нали го произвеждаш.Как е името на ТКЗС-то в което работиш?
27
5
 
4
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 4 години
Щото Хонг-Конг е Китай, затова китаец от вътрешността не може да отиде там. Трябва му ВИЗА!Когато англичаните върнаха Хонг-Конг на Китай през 1997, поеха ангажимент да не променят политическата система на острова.В Хонг Конг е капитализъм другари, колкото и да не ви харесва! Затова и не пращат армията и няма и да я пратят!Ама това комунистите няма как да го разберат!Те само едно си знаят - САЩ са намесени и дават пари за протести!
26
1
 
6
 
! Отговори
el_barbudo преди 4 години
Кога да чакаме статия за коравите чилийци, коравите колумбийци?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-активните маймунки докато разберарат какво става и се озовават в някой лагер на север.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21 БългаринИзглежда си роден през 2003 година и имаш мляко около устата . Вкусно ли е ?
23
4
 
8
 
! Отговори
ОМОН преди 4 години
аааха ха ха , корави били ! Те да се благодарят на китайското традиционно търпение, че ако беше в Русия отдавна Омоновците да са ги разкостили
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонг-Конг е Китай. На когото не му харесва - беж в Атглия или в САЩ.Както казват -. кеф ти риба, кеф ти паламуд.
21
12
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Като чета коментарите оставам с впечатлението, че поне половината коментиращи са родени през 1940 година!Абе петолъчниците, чесвате ли рождения ден на Сталин, а?Ако зависи от вас - телени заграждения и минни полета на границата, открит лист, жителство...Как са децата и внуците на запад, пари пращат ли?
20
5
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Аууу,ми те главните хирои дето описвате все с англосаксонски имена-Реймънд,Райън,Саймън,Ребека....А па требе ли да се коментира...
19
8
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Няма нормален човек, който доброволно ще се откаже от свободите си и ще си навре главата в комунистическия хомот. Когато си живял като човек, трудно ще станеш скот. Това е възможно само ако си скот по душа - фашист, русофил или нещо от сорта.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащото ако китайците се справят с протестиращите,не се знае какъв номер може да им извъртят от запад,сега има такива оръжия,че олеле,майко!Затова и китайците се опитват да потушат протестите по нормален път за справяне с безредици.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисту да пратят армиутъ с танкуяито и калажницити инкютааа патааа минус идин милион китайцъ никой нема го заблежи дажи те нашти кибичат ко кибичти уа ареее бой акууу
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах клипове там се вееха и всякакви западни флагове,а и украинското,какво правят украинци и канадци там сред протестиращите?

Спонсорирани публикации