Стефка Костадинова зове за защита на коректните руски спортисти

Примата на леката атлетика е категорична: Нулева толерантност за допинга
Обновена: 10 дек 2019 09:11 | 10 дек 2019 09:00, Красимир Ангелов
79
Стефка Костадинова зове за защита на коректните руски спортисти
Снимка: Булфото

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира обявеното от световната антидопингова агенция WADA 4-годишното наказание на Русия, която няма право да изпраща спортисти на Олимпийски игри и световни първенства.

Още по темата
"Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепям нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепям и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове. Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега", се чете в позицията на кралицата на високия скок.

Тя подчертава, че нейната позиция по случая остава непроменена. "Още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 казах, че прегрешилите и некоректните следва да понесат санкции. Но нека тези, които са били коректни, които са се подготвяли и състезавали според правилата, да бъдат допуснати до участие на най-големите форуми. Защото е много тежко да лишиш един спортист от права, когато е невинен, да го спреш за върховното състезание, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това да се състезава за родния флаг и да чуе родния химн при победа", смята Стефка Костадинова.

Тя припомня, че след решението на Световната антидопингова агенция (WADA) преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах предостави на всяка федерация правото да реши дали да допусне руски спортисти до своя турнир в рамките на олимпиадата.

"Както е известно, в леката атлетика наложиха вето за всички, но в повечето спортове имаше руски представители. Сега очаквам да се повтори същото – МОК да остави всеки спорт поотделно да прецени дали и кои руснаци да допусне до участие в Токио догодина", завърши своята позиция Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Старини??? преди 4 години
Обновена: 10 дек 2019 ?? защо ми предлагате тази статия на 13 Декември, вечерта ???Прекръстете се на: ония_ден.бг
64
1
 
1
 
! Отговори
ДЕТЕЛИН КИРЧЕВ ДИМБИ преди 4 години
и аз ако съм лапал толкова много кавали от СССР и да съм взел милиони долари , без никой да знае ............. ами аз ще защидавам СЕСЕСЕРЕ
63
1
 
0
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Tи там да мълчичиш!
62
0
 
0
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
В решението на ВАДА има такива сериозни грешки,че мислещите и компетентни хора,даже ако са антируски настроени,виждат до къде може да се стигне.Затова Сали Джеенкинс от WP в голяма статия пише ,че ВАДА вече е един счупен инструмент!Русия ще обжалва това решение пред SAS,върху когото вероятно сега ще бъде оказан страхотен политически натиск,за да подкрепи решението.Шансовете за видоизменение на решението/може би сериозно/обаче са големи,но ако не се получи такова нещо,ще настъпи разкол в спорта!
61
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Стефка заема много правилна позиция.Учудвам се на това,колко повърхностно разсъждават някои по създадения казус.Вижте,ВАДА или УАДА с това си решение създава грандиозен проблем,който видяха даже такива откровено антируски настроени хора като Травис Тагарт/USADA/ или Сали Дженкинс от WP.Първо,ВАДА си присвоява правата на съдебен орган,и второ не прави разлика между виновни и невинни.На руски чиновници са наложени тежки наказания и ВАДА трябваше да спре тук.А тя лишава от участие чисти спортисти!
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПомните ли олимпиадата в Сочи, тогава *** се друсаха и обираха медалите. Помните ли или не помните???сега им плащат от руското посолство да си спомнят :)
59
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пацоА нащо Стефче вместо да защитава родните спортисти тръгнала да се застъпва за тия алкохолни петна.ми дъртa комуниска, кво да очакваш
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли колко пъти е хващан с допинг Джъстин Гатлин!?!? А помнят ли великия Армстронг!?!? И едни рафтове с допинг проби , 30 000 броя на чисти американски спортисти, които един "непохватен" чистач "бутна" по невнимание и нито едно шише не оцеля!?!? И помните ли как наказаха Шарапова !?!? И като я сравним със Серена Уилямс коя е назобена "до дупка"!?!?
57
10
 
5
 
! Отговори
пацо преди 4 години
Руснаците да го лигaват, всеки път ни прецакват гимнастичките щото плащат яко за не се изложат. Последния път беше фрапантна разликата, наще момичета бяха много по добри, но въпреки грешките на рускините станаха първи. Айде ся малко да почиват, все искат да са велики още не са осъзнали че са последна дупка на кавала. А нащо Стефче вместо да защитава родните спортисти тръгнала да се застъпва за тия алкохолни петна.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Разгневен46незнам дали си русофил , ама нещо не схващаш към кого са санкциите!
55
8
 
8
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Коректните руски спортисти нямат и няма да имат проблеми да участват в международни състезания! Дано Костадинова го разбере, н е е сложно. Санкциите са към руските държавни служби, които не спряха да налагат практики , които са вредни за спортистите и всички хора .
54
6
 
10
 
! Отговори
Ме преди 4 години
Самите руски спортисти не са наказани. Наказана е системата в Русия, която фалшифицира пробите за допинг. Ако състезателя, докаже с изследвания че е чист - може да участва. Съвсем си е демократично и правилно.
53
1
 
8
 
! Отговори
Само ... преди 4 години
... рекордът на Стефка и на ГДР-то стоят от 80те години. А тогава спортистите са известни са с феърплея си...
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
51
16
 
8
 
! Отговори
Дк преди 4 години
Тази няма ли си друга работа, ами плаче за руските спортисти...не за 4 ами за 40 да ги махнат, все ми е тая. Те така или иначе са измамници. Да си погледне местната лека атлетика и да се даде сметка какво е направила за тези години в които е начело...и да се маха от поста който заема. по некадърност.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58Предполагам за 25 години и ти не си се подмладил.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50Работата е там, че ***, както ги наричаш, обираха медалите не само в Сочи, но и навсякъде другаде. А това, според някое хора, е скандално, несправедливо и недопустимо.
48
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аууу, колко е остаряла Стефка, а какво хубаво момиче беше преди 25 години.
47
2
 
19
 
! Отговори
Забрана преди 4 години
Само да допълня, че няма начин напр.сестрите Уилямс да не се възстановяват само на айрян, както и всички тенисисти! Играят всеки ден по 4-5 часа-търчат здравата, после хващат самолета и отиват на другия край на света-и там търчат-няма часова разлика, няма друг климат-туй за тях не важи! Какво нещо е айряна,а..
46
6
 
14
 
! Отговори
интернет преди 4 години
Kakво пишете тук САЩ са колониалисти,искат да управляват цял свят те са ШЕФА.Те казват и другите слушат,така е в политиката събраха мишките Украйна,България,Македония и др.да има казват какво да правят военни бази.Защо не кажат на Сърбия,Русия.Тези хора не са роби.Браво на Стефка сега ще започнат е коментират че била русофил.