Безплатните прегледи на деца водят до фалит на лекари

Българският лекарски съюз иска въвеждането на 1 лев такса
Обновена: 15 дек 2019 15:12 | 15 дек 2019 11:56,
133
Безплатните прегледи на деца водят до фалит на лекари
Снимка: BulFoto архив

„Голяма част от делегатите на извънредния събор гласуваха да бъдат дадени права за подписването на рамковия договор. Това означава, че представителите на съсловието намират позитиви и затова са гласували по този начин”. Това заяви пред NOVA д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

Още по темата

„Постигнахме отпадането и излизането извън регулативния стандарт, извън тези рамки, в които сме вкарани, като направления и пари за изследвания. До тази година имахме право на определен брой пари и изследвания. Без значение дали пациентът е дошъл за профилактичен преглед, той не може да бъде осъществен, когато няма ресурс. Оттук нататък с този рамков договор изследванията, които се полагат за профилактика, ще бъдат извън лимит”, посочи д-р Николова.

Гергана Николова коментира и предложението родителите да плащат такса от 1 лв. за преглед на децата. „Това стои на дневен ред и ще продължава да стои. Детското здравеопазване е тотално недофинансирано. Тази такса ще реши много проблеми, защото повечето лекари, които преглеждат деца, закриват практиките си. Те не могат да ги поддържат, не издържат финансово”, заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак подвеждаща информация. Прегледите на децата не са безплатни, поемат се от ЗК на 100%. Тук се иска въвеждане на потребителска такса и за децата, които сега са освобедени от такава, но ЛЛ са намерили вратичка и за това - такса за рецепта 2 лв, такса издаване на болничен - 6 лв, кабинетна такса 10 до 15 лв, поставяне на ваксина 5-10 лева, всички безотчетни.
116
1
 
3
 
! Отговори
Курти преди 4 години
До АнонименНе! Искаме и ти да учиш 10-12 год., да вземеш специалност преборвайки се с връзкарите, да не спиш нормално от стрес и отговорност и да преживяваш съдбите на пациентите. Няма ли така да е по-добре за всички? Обаче, когато родителите ти са те карали да учиш, ти си ги гледал тъпо и си мятал гюбеци по чалготеките, нали?
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90По закон са фирми и работят като такива. Приходите на тези фирми са два вида- услуги заплатени от НЗОК по протокол и фактура за месеца, както и такси за услуги, които не са заплатени от НЗОК. Като търговски дружества всички лекари и лечебни заведения:- плащат данък печалба- плащат данъци на имоти, такси за отпадъци, задължителни застраховки и т.н.- плащат заплати на персонал...Та... Да, лекар спокойно може да фалира. Ако е на минус, закрива практиката.
114
1
 
2
 
! Отговори
Мръсници преди 4 години
Лекарите гледат на пациентите си като ходещи портфейли!
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРАТЯ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ЛЕКАР, КОЙТО ХОДИ ВСЯКА СЕДМИЦА В ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ???ЛЯТОТО БЕШЕ 1 МЕС. НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ, СИРОМАХЪТ ФАЛИРАЛ!
112
0
 
1
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
До до 97Нищо безплатно няма баце, всички работещи даваме, за да има здравна система и после ни дерат още, ако ти стане нещо. Моят личен услужливо забравил да ми каже, че тази година подлежа на имунизация, не дай си боже да ми стане нещо и се гътна, от къде ще ви дойдат заплатите ? Проблема, е че здравната каса се управлява от лекари, които гледат Германия и Англия и си мислят, че българите може да си позволим да им даваме същите заплати и условия за работа.
111
0
 
8
 
! Отговори
съгласен! преди 4 години
само да ми покажат фалирал лекар!!!А з пък мога да изпратя снимки на колите на плевенски лекари!!!!Говорим за БМВ нагоре...Ненадяохте се, ***!
110
0
 
2
 
! Отговори
Нашата преди 4 години
лична лекарка винаги е взимала такса за децата като за възрастни. До сега не ми е правило впечатление.
109
0
 
18
 
! Отговори
баба яга преди 4 години
тука не става въпрос само до левчето ,а и за морал и начин на мислене от страна на управляващите.не може депутати и служители от министерства със заплати по 7-8000лв.да ползват безплатни мед.услуги в правителствена болница и намаления където и да се обърнат а хората с обидно ниски доходи да бъдат цакани на всяка крачка.отношението към пенсионери и деца е критерия дали имаме управляващи или организирана престъпна група.за мен в момента има ОПГ!!!!
108
1
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Бялата мафия е по - опасна дори от наркотрафикантите защото са изключително хитри и манипулативни.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква такса, какво значи това? Дава не 40 лева детски,а 38? Това значи. Шарани прости :-)
106
2
 
13
 
! Отговори
Баце, Бацеее! преди 4 години
На моето дете му в районна болница в провинцията написаха "направление" (нямаха нито игла и конец нито по-модерно лепило 2 капки трябваха да зашият малка много и лека рана под 2 см), че "поради липса на консумативи" го насочват към хирургията чак в окръжна. А Баце слуша две минути президента и отиде да рита. Щото не му харесва оценката на управленито, не била правилна. Щото горното не е важно, а киберсигурността, и да не би *** да го хакне е мнооого важна. Що центрове за ананлизи се направиа
105
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят електронни досиета! Няма да има тонери, писане и бумащина. По този начин всеки лекар ще оставя дигитална следа, която няма да може да се манипулира! И за какви фалити говорим? Личните лекари вземат по Х лева за пациент, който се води при тях! До сега не съм видял бедно джи по...
104
13
 
5
 
! Отговори
офис разноските преди 4 години
Вижте-да кажем,че лекар трябва да отпечата 5 страници документи-направление, рецепта, болнични за родителите и тн. Лист хартия е 4 стотинки, тонерът -10 стотинки-само разпечатването е 70 стотинки, в допълнение-барабанът на принтер Брадър се сменя на 10 000 копия(а лекар ги изпечатва за няколко вмесеца), и струва 120 лв да се смени-тоест износване на барабан е 5 стотинки на копие-тоест цената отива 90 стотинки за 5 стрпаници. Хартия и тонер, барабан за принтера лекар сам си ги плаща.
103
3
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
Този един лев не го дава касата, а безплатните прегледи са за сметка на лекарите. Прави се социална политика за чужда сметка. Или касата ще плаща този един лев(което сумарно годишно ще са милиони левове годишно общо), или тези прегледи ще се плащат. То един лев не е заплащане, че като отидете на платен преглед цените са от 30 лева нагоре, в частна клиника-има случай преглед от пр офесор за 15 минути-400 лв. така,че е нормално да се плаща по един лев на личните лекари.
102
7
 
2
 
! Отговори
1 лев не е много преди 4 години
Подкрепям преглед на дете да е 1 лев таксата, а не безплатно. Този един лев е символична сума, няма да бъде усетена,,че един билет струва повече,кутия цигари са от 5 лева нагоре, хляб с8трува 1,40, но за лекарите е от значение. Например ще им покрие разходите за консумативи по разните документи-че разпечатване с принтер на медицинска документация-хартия и тонер за няколко листа -направление, рецепта са толкова пари. Тоест-азходи за консулативи -80 стотинки, и 20 стотинки "печалба" за лекаря.
101
2
 
6
 
! Отговори
Банго Васил преди 4 години
Бате ас имам 14 чавета ва, откъдя накъдя ше плащам? То 14лв. туй прави ва, вий луди ли сте? За 14лв. 7 ракии ша ударя пред гаража в маалата. Ни пари има, ни помощи. Ше плащаме кога дигнете парите за помощите дигайте веднага
100
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагло е да се иска от децата, след като Зузибинитата не плащат нищо, цели племена от тях. Моят личен лекар беше глобен от касата с 4 000 лв, и се оплакваше как са му отрязали заплатата. Та, значи, колко е заплатата, след като след 4 000 глоба още има за получаване? А до Иванов - при тежко състояние на дете със съмнение за пневмония се започват широкоспектърни антибиотици, за да се подтисне инфекция. Ако изследването за три дни е било бактериологична посявка, тя наистина е три дни
99
0
 
12
 
! Отговори
баба яга преди 4 години
разбира се че ще фалира всеки на когото не му се плаща за труда.но в случая за децата и пенсионерите, левчето трябва да плати държавата.и без друго е ужасна длъжница на пенсионерите за това че им ограби пенсиония фонд 1990г.и сега ги държи на ужасно ниски пенсии, а за децата да не говорим, демографски срив, какъвто не е имало и след края на първата световна война.резултат на задружните усилия на всички комунистически правителства управлявали до сега:бсп,сдс,клоунът цар,герб, и другите еднодневки
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатните прегледи на деца водят до фалит на лекари--------------Че, то в Бг не останаха деца, бе!За какво бъдеще на държавата говорим тогава!?С такова "рационално" управление в рамките на 50г (ако не и по-рано). Бг ще се превърне от държава в Географско понатие!

Спонсорирани публикации