Как приключиха най-дългите преговори на ООН за климата?

След две седмици дискусии споразумение за въглеродните емисии няма
29
Как приключиха най-дългите преговори на ООН за климата?
Снимка: БТА, архив

Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха днес, като преговарящите отложиха за догодина ключовото решение как да регулират световния пазар за въглеродни емисии, предаде Асошиейтед прес.
След две седмици дискусии в испанската столица по въпросите за глобалното затопляне делегатите на близо 200 държави приеха декларации, призоваващи за по-амбициозно намаляване на парниковите газове и за подпомагане на по-бедните държави, търпящи последиците от климатичните промени.

Окончателният документ от преговорите, които трябваше да приключат преди два дни, напомня на държавите да спазват поетите ангажименти за климатичните цели до 2030 година колкото е възможно повече през идната година, допълва ДПА.

Въпреки че това бяха най-дългите климатични преговори в историята на 25-те конференции на ООН за климата, преговарящите оставиха нерешен един от най-трънливите въпроси за следващата среща в Глазгоу догодина.
Въглеродният пазар поставя цена на емисиите въглероден диоксид, основният газ, предизвикващ парников ефект, и позволява на страните и компаниите да търгуват с квотите за въглеродни емисии, които могат постепенно да се намаляват и така да се насърчава прилагането на нисковъглеродни технологии.

Европейски държави и други страни посочиха, че е по-добре да няма споразумение как да се управлява търговията на квотите за въглероден диоксид, отколкото да има слабо споразумение.
Преговорите бяха придружени от време на време от протести на природозащитници и представители на туземните народи.

Сред приетите днес документи е декларация, призоваваща страните да поемат по-амбициозни ангажименти за намаляване на парниковите си емисии. Това е необходимо, за да се изпълни целта, заложена в споразумението за климата от Париж през 2015 година - да не се допуска повишение на световната температура с над 1,5 градуса по Целзий до края на века.

Досега светът е напът да постигне 3 до 4 градуса повишение, като последиците за много страни ще бъдат драматични.

Освен това държавите се ангажираха да заделят средства за най-уязвимите страни, за да ги компенсират за последиците от тежките природни катастрофи, което е един от най-належащите проблеми на малките островни държави.

Природозащитниците обаче обвиняват най-богатите държави в света, че не се ангажират достатъчно с климатичните промени.

Парижкото споразумение може да е жертва на катастрофа, при която виновникът е избягал, извършена от шепа мощни въглеродни икономики, но те са на грешната страна в битката, на неправилната страна на историята, каза Дженифър Морган, изпълнителен директор на "Грийнпийс интернешънъл".

Блокиращите климатичните преговори Бразилия и Саудитска Арабия, подпомогнати от безотговорното слабо чилийско ръководство, въртят сделки с въглеродния диоксид и мачкат учените и гражданското общество, каза тя.
Чили председателстваше преговорите, които се наложи да бъдат преместени в Мадрид заради антиправителствените протести в страната.

Въпреки натиска да се стигне до положителни резултати, екоактивистите критикуваха чилийското правителство на президента Себастиан Пинера, че не се отказва от въглищните електроцентрали до 2040 година.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВладиТя планетата ще издържи, но човешката цивилизация ще страда много.
23
1
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Оно те така динозаврите са ручали много трева и земята ги е затрила .Ти така и нас че затрие ,оти сме много улави и сакаме се повече и повече да имаме ,а гробо не можеш да занесеш нищо.
22
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Оно те така динозаврите са ручали много трева и земята ги е затрила .Ти така и нас че затрие ,оти сме много улави и сакаме се повече и повече да имаме ,а гробо не можеш да занесеш нищо.
21
3
 
13
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Заради консуматорското ни общество климатът отива на кино ! Всичко опира до печалбите - хиляди самолети летящи всеки ден до незнайни села, но с ниски цени. Замърсяват атмосферата. Същото правят въглищните елцентрали - огромен преразход на еленергия - преосветени мегаполиси, с денонощно светещи реклами. Сменяме колите на 6 години, елуредите на 5. Пак преразход на ресурси. Ще издържи ли планетата?
20
1
 
4
 
! Отговори
очевидец преди 4 години
е как, не се разбраха, не можаха да разделят парите!
19
7
 
2
 
! Отговори
Нов Геолог преди 4 години
Важно,с две думи за повишаване на температурата, сушата и наводненията ще ни се сторят шега.Голямият проблем ще са силните земетресения в вселдстви на повишаване на температурата.Обяснението е просто атмосферата на палнетата земя действа като калъп който не и дава да се разширява в следствие на активностите в земните недра.Сега когато се повии температурата ше се разшити атмосферата и ще се разхлаби калъпа около земната *** и ше започне да се разширява земната обвивак, ще иам земетресения .
18
2
 
10
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Борбата срещу климатичните проблеми прилича на овладяването на горски пожар, като те карат да пиеш прекалено много вода, за да можеш да уринираш върху пожара после. Начина е неправилен. Запада прави всякакви хай-тек джаджи, турбини, фотоволтаици, подобрява ЖП транспорта но суровините и резервните части купува от Китай, защото е по-евтино. А на Китай хич, ама хич не им пука за климата. Продължавайте да купувате от Китай,облагайте средната класа с еко данък, купувайте скъпи и ненужни е-автомобили!
17
1
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Най лесното и ефтино, което може да се направи е да започне масово залесяване и спиране на сечта на горите. Просто растенията не могат да насмогнат. Успоредно с това да се мисли за въглеродните емисии.
16
3
 
9
 
! Отговори
Хитри ли са евреите? преди 4 години
Щом командват Грета, а вие се хващате на номерата ?!
15
5
 
6
 
! Отговори
Решението е ясно преди 4 години
Пръскат аерозоли със самолети. Специални добавки се поставят в горивото които след изгаряне произвеждат нано частици които се задържат в атмосферата със часове и създава изкуствена облачност която отрязява част от слънчевите лъчи обратно в коспоса. Днес например пръскаха много обилно над България и се очаква това да продължи до сряда.Solar Radiation ManagementStratospheric Aerosol Injection Program
14
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГРЕТА КАЗА, ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ КОИТО НЕ И СЕ ПОДЧИНЯВАТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ БИТИ!!! ПОСЛЕ СЕ ИЗВИНИ!!!ОПАСНОТО ПРИ ГРЕТА Е, ЧЕ ИМА ЧАСТ ОТ НАЛУДНИЧАВОТО ИЗЛЪЧВАНЕ НА ФЮРЕРА И ДАДЕ ЛИ И СЕ ИСТИНСКА ВЛАСТ Е НАПЪЛНО ГОТОВА ДА УБИВА И ТО МАСОВО ЗА ДА НАЛОЖИ ВОЛЯТА СИ!
13
0
 
7
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 4 години
А от всичко най-интересно ми е въпроса с бедните държави. Как ще страдат и как ще им се помага и кой какви комисионни. А ние към кои държави сме. И какво ще правим с Чили, Индия и всички по-***, нежелаещи форуми.
12
7
 
5
 
! Отговори
Лим.Джо преди 4 години
Ликвидация на коли,самальоти,автобуси,всичко що е с двигател с вътр.горене.Всичко на животинска тяга.Другото е бръщолевения на болни хора
11
0
 
2
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 4 години
Опитвам се да разсъждавам. Един пише, че земята ще се отърве от човечеството и е прав, тук мислите са ми в стила на Томас Малтус, да, както дебелите черва, така и земята, своевременно ще се разтовари от ненужните продукти, казано по-просто, станахме много, а спина не успя да си свърше работата. Други мисли ме карат да мисля, че кой каквото и да ти говори, става дума за пари и може да има и пак някаква конспиративна фобия, т.е. страхове, а ние да си плащаме таксата, но това е по-малко вероятното.
10
0
 
0
 
! Отговори
Леле преди 4 години
*на мен ми писна (сори за правописната грешка, поправям се) :)
9
2
 
0
 
! Отговори
Леле преди 4 години
На мен мишена от ***, ама явно сте вповече на тази планета. Никъде не съм изразила загриженост за климата. Предвид малоумния ти псевдоним ще отнеме време да се засилиш в Гугъл и да разбереш какво значи думичката ирония . (Тук поставям сърчице )
8
2
 
8
 
! Отговори
Евреино мерзък преди 4 години
До 8 идиотписна ни от лъжите ви за някакво си глобално затопляне !!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Ама Гретка какво каза, че така не ми е интересно буахахахахаха :D
6
2
 
14
 
! Отговори
Хрихор преди 4 години
Екоталибаните са инструмент на богатите. Просто е - богатите искат да обложат всеки индивид със данък дишане. Ако може да обложат с данък и водата която пием , ще го направят. Резултата ще е фалиране на малките държави за сметка на шайката големи.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателАбе онзи ден беше от Пловдив????????????????

Спонсорирани публикации