С песен и танц: Турски депутатки срещу насилието над жени

Протестът беше по време на дебат за бюджета в парламента
37

Турски жени депутати от основната опозиционна Републиканска народна партия с необичаен протест в парламента. Акцията им включваше изпълнение на песен и танц срещу насилието над жени в страната. Те обвиняват правителството в бездействие, предаде Bulgaria ON AIR.

Протестът беше иницииран от депутата Сера Кадигил по време на дебата за бюджета в парламента и беше излъчен на живо по телевизията.

Жените депутати от Народната демократична партия подкрепиха протеста, като някои от тях издигнаха снимки на жени, убити от мъжете си. Миналата седмица седем демонстранти бяха задържани в Истанбул на така наречения протест "Лас Тесис".

В песента "Изнасилвачът си ти“ се казва: "Вие сте убиецът; ченгета, съдии, държава и президент".

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отговори, че всички споделят болката за всяка жена, убита в Турция, добавяйки, че песента е изпята в Чили по различни причини. Той определи като неприемливо турската полиция, съдиите, държавата или президента да се наричат "изнасилвач“ или "убиец“.

През изминалата година 440 жени в Турция са убити от мъжете си. Два пъти повече сравнение с 2012 г., когато Анкара прие закон за предотвратяване на насилие над жени. Някои феминистки групи обвиняват властите в Турция в неспособност да приложат законодателството.

Според Световната здравна организация 38% от жените в Турция са подложени на насилие от партньорите си през целия си живот, в сравнение с около 25% в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Бай Стамат преди 4 години
Бат Ердо е голям привърженик на правата на жените.Като гледаме неговата нинджа си правим извода, колко държи за това той!
18
2
 
3
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
По времето на Ататюрк и преди Ердоган да е бил политическата сцена Турция не беше такава държава. Дори и хората без образование можеха да говорят прилично турски и нямаше толкова убийства на жени. От както Ердо е на власт с ислямските си амбиции насилието над жени и деца се увеличило с 100 процента за 16 години. Даже този ислямист критикуваше създателят на Република Турция Ататюрк че е бил алкохолик и е изтрил исляма от Турция. Има много хора които вяррват на Ердо защото ги управлява чрез Ислям
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знате ли, кое е още по-страшно? Че българите масово гледат турски сериали и сериозно си вярват, че това е реалния живот в Турция! Направо съм ужасена като слушам момичета на 15-16 г. как си мечтаят да срещнат някой турчин и да идат да живеят в Истанбул защото в еди си сой сериал всички живеят в огромни къщи и животът е тлокова хубави и... УЖАС! А има и такави, които и сами искат да идат да учат и да живеят там! Само момиче, християнка в Турция... леле! СПРЕТЕ ГИ ТИЯ СЕРИАЛИ!!!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем прави са си жените да пеят срещу държавата, полицията и Ердоган! Защото те мъжете им ги пребиват, ама като идат да се оплачат в полицията, полицаите казват "семеен проблем, не ни занимавайте!" На съдиите също не им пука и ако има процес изобщо, присъдите са смешни. Дъражавата пък съвсем не и пука, а Ердоган дори поощрява жените да ходят като пингвини и да не смеят да си вдигнат главата от земята. Само вижте съпругата му как ходи облечена и как се държи!
15
2
 
16
 
! Отговори
гост6 преди 4 години
В България з една година са убити над 25 жени,защо НИКОЙ не коментира това,в рамките на около 4 години ,убийствата скочили с 50%...Ужас!
14
2
 
12
 
! Отговори
гостО преди 4 години
А в цъфтяща България как е,има ли статистика или само преписваме за комшиите?
13
6
 
5
 
! Отговори
Muncho преди 4 години
Няма таква дума "депутатки", смешHици!
12
6
 
5
 
! Отговори
Фалинел манге преди 4 години
Coмангеca, coкepeca.
11
2
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Само да попитам привържениците на ИС, защо не действа след като е приета в турция?Защото е безмислена. Образование трябва, а не закони!
10
6
 
15
 
! Отговори
НЕрязан преди 4 години
Е, нали мъжете им бият по няколко пъти денем главата у земята за алахчо...
9
9
 
14
 
! Отговори
българина преди 4 години
ик е само за ислямския свят!!!! и ес иска да вкара тези из роди в ес а сащ ги е вкарало в нато, що за лицемерие и двуличие
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малък процент на цивилизованост,трябваше,муз. на Шуман Шуберт,,,Бах кой е-Бах
7
4
 
26
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Истината е друга - не Турция малтретира жените си, а неграмотността. Когато хората в една държава са неграмотни и им липсват вербални възможностти за решение на даден проблем, прибягват до физически такива. Съчетано с напътствията от "правата вяра" за убийства на честта и резултатът е на лице. Образовайте хората и този проблем ще намалее. Отделно ... да не говорим за другата крайност - колко мъже са се побърквали и са слагали край на живота си заради уруспии?Но за това не се говори много-много!
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Текстът е 100% истина!
5
17
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До АнонименАма ,че *** ,най *** и супер ***....народ.
4
15
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Научете как и защо е създадена тази конвенция и след това коментирайте.Амън от непросветен и нечетящ народ.
3
13
 
23
 
! Отговори
ами преди 4 години
Истанбулската им конвенция не ги ли защитава???Или само на нас я пробутват?????
2
16
 
8
 
! Отговори
Ама защо? преди 4 години
Плюете полицията? В тяхната песен плюят върху ченгетата. ***... Ако ченгетата ги нямаше, жените нямаше да могат да излязат на улицата. Но, както и да е. Важното е да се правят, че вършат нещо.
1
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат си истанбулската конвенция тя ще ги защити.

Спонсорирани публикации