Blue Monday – наистина ли е най-депресивният ден от годината?

Според експертите това е само ПР трик
20 яну 2020 19:30, Нели Христова
17
Blue Monday – наистина ли е най-депресивният ден от годината?
Снимка: БГНЕС

Всеки трети понеделник на януари носи името Blue Monday (Синият понеделник). Според психолозите, това е денят, в който сме най-депресирани, погълнати от студа, липсата на пари заради отминалите празници и нуждата да започнем веднага с изпълняването на обещанията, които сме си дали на нова година.

Но наистина ли Blue Monday е най-депресивният ден от годината или това е просто похват на ПР-ите?

Концепцията за него е създадена през 2004 година от психолога Клиф Арнал. Той създава формулата, която показва, че третият понеделник на януари всъщност е доста тъжен ден.

Факторите, които допринасят за лошото ни настроение са времето, финансови задължения, месечна заплата, колко време е минало от Коледа, времето, което е минало, след като сме се провалили с обещанията си дадени на нова година, ниска мотивация и нуждата да предприемем действия.

Но причината Арнал да стигне до тази формула е по-интересна. Той е потърсен от туристическата агенция Sky Travel, която иска да промотира своите зимни ваканции. От компанията го молят да изчисли кой е най-подходящият ден за подобно начинание, но вместо това психологът открива кой е най-тъжният ден след началото на годината... А защо не хората да се развеселят като резервират почивка някъде в чужбина?

От този ден нататък фирмите използват Blue Monday като ПР средство, за да предлагат услугите си. Според тях, точно на този ден хората се чувстват толкова зле, че са лесно податливи на реклами.

Редици компании предлагащи козметика, спа процедури и дори бургери предлагат своите "повдигащи настроението продукти", които да ни отърват от "депресията по време на Blue Monday".

Според доктор Джоан Харви да си играеш така с психическото здраве на хората е безсмислено. По думите му Синият понеделник е толкова син, главно заради мрачното време. Но ако навън е слънчево, то безспорно можеш да се почувстваш и щастлив, казва тя пред Independent.

От CNN също отбелязват, че макар Blue Monday да не е научно доказан, то сезонната депресия е напълно истинска. А причината за нея не са коледните празници или финансовите средства, а... липсата на слънце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
13, преди 4 години
Абсолютно е така. Но тук освен че не могат да напишат нещо собствено, не могат и да превеждат. Blue им е само синьо и да се чудиш откъде-накъде. Ама не се замислят.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредни глупости.
14
0
 
6
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
и кое по точно му е депресарското, в разгара на лятото, когато гледам всеки свободен ден да се гмурна в рифа и да видя красотата на подводния свят, скоро и китовете като почнат да мигрират ще се ходи да се гледа. Днес точно дойдох на работа по никое време, прочетох интересни неща относно новия стандарт новите тенденции в програмирането. Хубаво е да се информира, стандартите определят стила на програмиране.Небето е синьо, утре ще дойда с колело на работа вместо кола, през красивия парк на Сидни
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм чувал 26 януари като най-никакъв ден от годината. И дните около него.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните години у нас си е ежедневен блу Monday
11
0
 
7
 
! Отговори
BlackSabbath преди 4 години
Blue Monday, Black Friday - това не се отнася за бг. В тъполандия всички дни са депресиращи, освен това тази година е и високосна. Само оптимистите и *** са винаги щастливи, като пича с новата работа - тенис на маса, плейстейшън, дартс и джаги (вероятно детски аниматор в мола).
10
1
 
8
 
! Отговори
Алоу, IT-та... преди 4 години
До 6В нормалните български предприятия шефът разполага със служители си в работното им време.Заповядва къде да бъдат във времето и пространството. Разполага ги във височина, дълбочина и ширина. Координира и позиционира ги. И от колко до колко часа да бъдат там.Това е властта.При Вас, IT-та, никой мениджър не си го позволява. Защото сте дефицитна стока. В цял свят липсват 7 мил. като Вас. Трябва да Ви глезят. И Ви глезят.Попитайте някой обикновен офисен труженик как е да работиш в офис.
9
1
 
8
 
! Отговори
Brown Day преди 4 години
Днес съм с разстройство !Това брои ли се ?
8
2
 
9
 
! Отговори
men преди 4 години
номер 2 можеше просто да каже че е имал готин ден и нова готина работа. нямаше нужда да ни информира за милионите си подчинени дори от швейцария. и да споменава че дори е напуснал и гетото. големец. това че играеш на конзоли само показва колко ти е пипето. а това че някой ти плаща да менажираш хора и ти ми играеш на ПС, и джаги и тенис под маса цял ден... да ти вервам или да ни ти вервам.
7
3
 
7
 
! Отговори
lele преди 4 години
Какви са тия глупости бе хора ? Днес деня е перфектен, спокойствие. В супер яко настроение съм нищо че е третия понеделник от януари :)
6
4
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Прочетох коментарите, не разбирам с какво човекът от коментар 2 се гаври с когото и да било?! Написал нещо позитивно как хем е имал труден период, хем го е превъзмогнал. Абе, вие изобщо в нормален офис стъпвали ли сте, че толкова лаете?! Във всеки офис на коя да е технологична или не компания има какви ли не забавления. Вземете вижте в youtube- офисите им по света се правят по един и същи тертип. Що за глупав коментар си написал, чудя се...
5
6
 
6
 
! Отговори
Да не вярваш преди 4 години
До Анонимен 2Всичко което си написал може да е вярно. Но ако е, никога няма да се гавриш с останалите хора в България. Повече от половината, от които са нещастни. Според официалните проучвания.А ако въпреки успехите си се гавриш и дрзниш непознати хора - значи си психопат. Или поне социопат.
4
3
 
13
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Мрънкала, като тебе, нищо не може да ги направи щастливи, за съжаление. Те са родени, за да завиждат и да мразят. Не съм човекът, написал коментар 2, но го е написал изключително откровено и честно. Нямах добър ден, но се радвам, че някой е имал. А да не говорим, че във всеки нормален офис има забавленията, които той е изредил.
3
9
 
6
 
! Отговори
David преди 4 години
Наистина отвратителен ден. И аз съм IT, шефа от Германия ме навика, бях гладен, нямаше време за обяд. Нямаме джаги и пс4 но какво от това, те няма да ме направят щастлив. Януари трябва да се яде свинско, вино и да не се ходи никъде!
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз днес бях в разкошно настроение. От декември съм на нова работа- отговорна ръководна позиция, както и на старата работа- имам подчинени от България, Австрия, Швейцария и Германия, още се запознаваме, но, някак, хората около мен ме карат да се усмихвам. Забавляваме се в офиса- кеф ти тенис на маса, PS4, дартс, джаги. Забавен обяд. Важна е атмосферата около теб- тя помага да си вършиш с лекота работата. Тъгувах няколко седмици за старата си работа, на която бях 10 години, но го преживях.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно, отвратителен ден беше днес!

Спонсорирани публикации