Ако Джордж Оруел беше жив днес, щеше ли да има смартфон?

Какво би мислил автора на "1984" за технологията, която ни следи
21 яну 2020 21:40, Нели Христова
36
Ако Джордж Оруел беше жив днес, щеше ли да има смартфон?
Снимка: БГНЕС

През 1949 година един от най-влиятелните автори на XX век, Джорд Оруел, публикува романа си "1984“. В него всяко едно движение на хората е проследявано, а обществото е контролирано от "Големия брат“, който години по-късно вдъхновява риалитита като Big Brother.

В романа главният герой Уинстън Смит тайно мрази Партията и мечтае за бунт срещу Големия брат. Трудно е обаче да не направим връзките със съвременното общество, което, макар и непризнато, е постоянно следено чрез смартфони и други технологии. Връзка, която ни кара да се запитаме:

Ако Джордж Оруел беше жив сега, би ли притежавал смартфон?

Джордж Оруел е роден през 1903 година с името Ерик Артър Блеър. Но за да звучи възможно най-британско, той избира за свой псевдоним Джордж Оруел, като Оруел е река в Съфолк, а Джордж е едно от най-разпространените имена във Великобритания.

"Оруел създава себе си. Той е версия на себе си, която може да бъде открита из цялото му творчество – в есетата, в журналистическата му работа, в романите му. По някакъв начин героят на Оруел напомня на начина, по който хората днес създават своята идентичност онлайн. Най-вече в социалните мрежи“, обяснява Адъм Сток от Университета "Свети Джон“ в Йорк пред BBC.

"Като много хора от неговото поколение, Оруел е бил впечатлен от технологията и какво може да прави тя, без да има ясна представа от какво всъщност се състои тя. Точно след края на Втората световна война му подаряват или си купува една от първите химикалки. Оруел мислел, че това е невероятно изобретение“, разказва Ди Джей Тейлър, биографът на Оруел.

Романът му "1984" е пълен с технология и показва как тя може да помогне на диктаторските общества да упражняват злото си върху хората. В книгата телеекранът има способността да следи всекидневният живот на хората и да вижда почти всичко, което те правят. 

Но има и някои места, където няма телеекрани, например в кръчмата в работническия квартал на Лондон. Всъщност, в по-западналите райони на града камерите почти ги няма.

Но според Сток, в съвременния свят няма измъкване от  нашето "общуване с екрана“.

"Почти е невъзможно да не погледнеш поне един път на ден. Но едно нещо, което е различно от "1984“ на Оруел е, че в романа правителството контролира цялата медия и всички съобщения, които зрителите поучават. Днес има по-голямо разнообразие в начина, по който нещата са съобщавани, а и всички ние, които притежаваме смартфони, можем да напишем това, което се случва пред очите ни или да публикуваме видео онлайн. Ала има държави, които се опитват да подтиснат хората, които общуват онлайн. Виждаме това по целия свят – като в Кашмир или в Китай“, обяснява Стоук.

Според Ди Джей Тейлър, ако беше жив днес, Оруел щеше да "обикаля през социалните мрежи“ с идеята да напише анализ на това, как те работят. По същия начин преди 70-80 години той пише есета за това, какви списания четат младите момчета през свободното си време.

"Оруел е като превъплъщение на нашето дигитално поколение днес. Част от образа, който Джордж Оруел си създава, е този на "казващия истини“. Той може би щеше да е притеснен от факта, как фалшивата истина и лъжите се разпространяват толкова бързо в социалните мрежи“, казва Сток.

"Технологията е тази, която позволява това. Толкова е лесно със смартфон и Twitter или други социални мрежи да посеете семето на лъжата в съзнанието на хората. Оруел е бил обсебен от идеята за бъдещите светове, тяхната форма и какво би донесло развитието на технологията“, обяснява Тейлър.

Би ли имал Оруел смартфон? Разбира се, трудно е да се каже със сигурност, но през 1937 година той пише за технологиите:

"...машината е тук, а нейните покваряващи свойства са почти неустоими.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
До АнонименУдавиха го защото не се съгласи да прави разграбването което после костов го направи.
27
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
През 1984-та бях студент.Наложи се да направим запис на касетофон,обаче нямахме микрофон.Тогава свалих говорителят на слушалката от телефона.Тя има съпротивление 260 ома,мембрана с навита малка намотка която се движи .Ако подаваш напрежение е говорител,ако говориш мембраната трепти и в намотката се генерира сигнал.Идеален микрофон.Ако тогава са искали да те подслушват и тогава са могли перфектно!Да не говорим,че е имало и по коварни методи.
26
1
 
3
 
! Отговори
До ИТ-спец преди 4 години
Как да ти се доверя, като пишеш множествено число с "й"?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво ти е направил жан виденов бе? не разбрахте ли че сготвиха защото се опита да спаси българия-----Я обясни как точно е щял да ни спаси?
24
4
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Оруел, след като добре се запознава със сталинистите по време на Испанската гражданска война, пише всички тези книги.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е същество, което най-обича да лъже себе си.
22
2
 
4
 
! Отговори
IT-spec преди 4 години
никой никого не кара на сила да си прави социални акаунти и да си пуска снимките от живота там, относно смартфоните, слагате един firewall като (NoRoot Firewall) и забранявате всички апликаций които неползвате да се свързват с интернет, същото важи и за това недоразумение Windows 10 (има много избор на firewall), и не на последно място критично мислене или ако прочетете някъде нещо не го вземайте за вярно без да го проверите в поне 3-4 различни източника... толкова ли е сложно ..?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин ТодоровЩо си мислиш, че телефона записва и предава инфо на сървърите на Google и останалите, само ако имаш регистрация?Можеш да спреш всякакво следене от смартфона, само като модифицираш неговата ОС. И го превърнеш в проста слушалка от 50 лв.
20
0
 
15
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Добре де, защо само въздишате колко бил прав Оруел? Спрете да използвате телефони, лаптопи, телевизия. Какво ти пречи?
19
12
 
3
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
Абе стига с тоя оруел и неговите глупости. Да се върнем в средновековието тогава, щото е по-добре.
18
4
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Дали Оруел би имал смартфон е спорен въпрос.По-важното е това, че една инига писана преди повече от 70 годиниже актуална и днес.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаше да може да си намери свястна работа, защото на запад всичко е свързано с постоянна комуникация. На някои работни места се букваш чрез арр-ове или с машинна индентификация, като пръстов отпечатък или лицево разпознаване.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С химикалка без смартфон - 100 пъти по-спокоен и стойностен живот.
15
3
 
16
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Няма значение каква е темата на статията вие пак ще се изпокарате.И пак с режисираният от Бойко,Пеевски и ДомусТВ спор за комунизъм и антикомунизъм.Първо,нито ония преди бяха комунисти,нито сегашните.Второ ако за вас комунизма е планова икономика,то най големите комунистически държави са САЩ,Западна Европа....Ние от 30г. сме непланова либерална икономика!И?Спрете с тия комунисти и антикомунисти.Поемете отговорност и си размърдайте дебелите Дта.Подкрепете някой протест до край.Ама не виртуален.
14
1
 
0
 
! Отговори
Decoy! преди 4 години
Classic decoy!
13
10
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
а бе ***, какво ти е направил жан виденов бе? не разбрахте ли че сготвиха защото се опита да спаси българия. малко вие е племе мольоумно.... малко. не сметище ами не знам какво ще стане тази държава. инак мамонеца с едната ръка дава на поклонниците си с другата взима от тях. така е като си продават душите некои господа за пробитите шекели на девола с талмуда в ръка.
12
5
 
0
 
! Отговори
Значи много неща преди 4 години
Ти признавам човек ама тъпия ти селяндурски инат от сорта на знаеш ли аз кой съм, ще си правим квото си искам селяндурската и ще мандръсам само защото мога. И ща плющя. Нали се сещаш, че тука удари на зверски камък. Упс на *** селска бургия. С такива като тебе разбрах как се работи. Няма защита само нападение!
11
5
 
0
 
! Отговори
Да не кажеш преди 4 години
Че не съм го предупредил. Предупредил съм го. И цитирам: Моята работа си е моя работа и живеейки в бивша комунистическа държава аз няма да направя нищо против волята си и действам абсолютно нерационално. Тези неща се случват, защото изкуството трябва да се случи!
10
5
 
0
 
! Отговори
Няма по-долно нещо преди 4 години
От мъжка клюкарка дето си е забъркала гагата в едно езерце дето го предупредих, че ако си завре гагата пак там има нещо, което ще го повлече много много надолу. И рече Одисей. С хитрост тука няма да постигнете нищо!!!! Многооооо сте смели бе!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам би ли ползвал смартфон, но е крайно време да бъде титолуван като нов Нострадамус, и при това - истински пророк, а не измамник като оригиналния

Спонсорирани публикации