Без Биг Бен, Тауър Бридж... Латвийците се завръщат у дома

Във Великобритания живеят между 100 и 150 000 латвийци
22 яну 2020 21:35,
58

В Рига няма Биг Бен, Тауър Бридж и най-вече Brexit. За много латвийци обаче тези неща доскоро са били съвсем близки. След референдума, с който Обединеното кралство реши да излезе от ЕС много латвийци се връщат в родината. 

Във Великобритания живеят между 100 и 150 000 латвийци. След присъединяването към ЕС и финансовата криза са привлечени в Англия от по-високата заплата и сигурното работно място.

Предстоящият Брекзит ги тревожи - какво ще стане с пенсиите, с работните им места.

Сред тях е и Едгарс Кронбергс, който в продължение на 7 г. е живял в Англия - първо като студент, а после като работник.

"Бях шокиран. Всичко, за което бяхме предупреждавани встана реалност. Икономическите промени, които биха ме засегнали и като работник и като служител, ме накараха да се върна в Латвия", обяснява Едгарс Кронбергс пред DW.

За него връщането в родината е като пътуване във времето.

"Първата година, година и половина не бях сигурен дали съм взел правилното решение", помни Едгарс. Сега е сигурен, че бъдещето му е в родината.

Оскар също напуснал Великобритания и се върнал в Латвия. Една от причините за това е фактът, че не иска да живее в страна, която не е част от ЕС.

В Англия е имал малка фирма за градински услуги и иска да започне и в Латвия. Свързал се с фирмата, която поддържа единствения терен за крикет в Рига, но се чуди - може ли да се издържа от това?

Климатът в Латвия обаче едва ли ще му разреши да живее от градинарство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът разсъждава доста разумно относно бъдещето си.Заминал е в Англия да работи и да вземе един ден планираната от него пенсия,и сега се пита дали ще получава един ден пенсия.А повечето българи дори и не си помислят за такива дългодрочни планове.
45
1
 
4
 
! Отговори
беберон преди 4 години
Не знам, да правят каквото си искат.
44
5
 
0
 
! Отговори
Ефенди е нещо като преди 4 години
Господине ... Драги ми господине!
43
6
 
1
 
! Отговори
Използвам тази дума: преди 4 години
Като знак на висшестоящи и ако си малко в час какво се случва ще разбереш, че много сме зависими от южните ни съседи и тяхната добра воля в момента. Няма да използвам думата сър или месир, че езика ми я мрази. А ти си заври отзад моите чистачки точно ....
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба къде празнува Бабин ден.Честит празник бабо
41
4
 
2
 
! Отговори
По линия на кръвта преди 4 години
Кръвта на Сакскобургите е много развалена вече ефенди, много е corrupted! А тая кръвна линия е свежа и пълна с енергия и потенциал, ама някой направи публично достояние всичките им данни и това, което мене ме притеснява е, че ако не дадете на тая кръв шанса да извърви своя път и да достигне своя потенциал Вавилон 5 - тая чиста и свята мечта за разбирателство и равнозначие между народите може и да не преживее зимата! *** превърнахте ги в мишена! На попове, сакскобурги и всякаква друга ***
40
3
 
1
 
! Отговори
Не жена изчадие е! преди 4 години
Ама и тя си получи урока!
39
6
 
3
 
! Отговори
Селям Алейкум преди 4 години
Дано да чуя и от вас Алейкум селям!
38
4
 
2
 
! Отговори
Последно: преди 4 години
Та аз направих каквото направих срещу тоя порочен цикъл на християнско предателство, против тоя цар дето не е цар, против избор, който не е избор, а куклен театър, против жена, която не е жена. Против разрухата на Вавилон 4 и Градът на 1000 цивилизации и за да можем ако Вавилон 4 бъде разрушен, да построим Вавилон 5. Нищо друго нямам какво да ви кажа!
37
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето Латвия вече не произвежда нищо, само стари хора, и живее на гърба на ЕС и САЩ, постоянно плачейки за ужасната руска заплаха
36
4
 
2
 
! Отговори
Тук на кръстопът преди 4 години
На цивилизации ефенди няма да можем да построим Вавилон 5 без вас! Тъй щото да насоча преговорите в една правилна според мене посока. Щото тука е един от 13 енергийни центрове на тоя свят, тука е границата, тука всички идват и си отиват с обещанието, че ще бъдем честни и справедливи.И тъй като съм се озовал не по мое желание в позиция на преговарящ от гледна точка на интелектуалците трябва да се каже в дух на добра воля,че много мръсни номера се правят от всички страни и някой трябва да отстъпи.
35
8
 
3
 
! Отговори
Идеал не за един: преди 4 години
А за всички нас е тоя дето вие сте го наричали Джингиби. Като зъл дух! За чиста и свята република! И той си има наследник от мъжки пол ефенди! Ама ония американци с тяхното ЦРУ ни натресоха тоя Сакскобург нацист и последен съюзник на Хитлер та ни осмради цялата официална четвърта българска държава ефенди. Тоя Бейл на 21 век. И Вавилон 4 ще се унищожи ефенди заради точно тая австроунгарска ***. Ама и аз като командира на Вавилон 5 ще кажа. Като го разрушат ще го построим наново.
34
5
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Отново манипулативна статия. Пише колко латвийци живеят в Англия, но не пише колко от тях са се върнали в Латвия.А, отговорът е твърде малко.Латвия подобно на България губи над 1/3 от населението си след влизането в ЕС.Тези демографски процеси са необратими и скоро двете държави ще останат без хора.Е, нищо в природата не остава празно ...Въпросът е кой ще замести българите и латвийците ...
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотна статия, няма що .... толкова много научих от нея!: /
32
5
 
3
 
! Отговори
Целата рода преди 4 години
Сакскобурготска е опасна за човечеството ефенди по тихи и неуловими подлеци от тях трудно се намират. Ама онова момче е от на Левски рода по майчина линия последната истинска българска аристокрация! Тъй че ние българите си нямаме татковина, ама си имаме родина. И времето ще покаже бащата какъв ще е и дали пък сина му няма да е достоен да си имаме и ние пета българска държава според нашите си идеали!
31
7
 
2
 
! Отговори
И друго нещо ... преди 4 години
Ефенди много малка аристокрация си имаме .... Няма и годинка още .... Ония Сакскобург е луд и ненормален ефенди не го искаме никога повече .... От нашите идеали едно малко хлапе ни е останало, направих каквото направих да не могат да го омотат ония килимявки. И още се опитват. И ако бяхте на мое място и вие щяхте да го направите. Селям Алейкум ефенди!
30
7
 
1
 
! Отговори
Ефенди преди 4 години
Двамата *** дето само дебнат да нещо и обикалят тровейки моят живот искате ли да направите нещо по въпроса и да се върнем към добрите години на разбирателство и сътрудничество, защото ако ги усетя още един път ще разваля една сватба българска дето и вас ще ви заболи!
29
5
 
4
 
! Отговори
Ефенди преди 4 години
Искате вътре добре. Каквото ми е по силите ще направя! На опасявам се, че за две змийчета от вашите нищо не мога да направя. Хапеха ме и се наложи! Искате вътре - Ататюрк да си спомните какво рече: не на фереджета, не на исляма, Турция светска отново и сте вътре!
28
7
 
3
 
! Отговори
Рицарите излязоха .. преди 4 години
Празно няма ... За да оцелее съюза няма друг начин освен да си притоплим отношенията с югоизтока. Да не бяхте изпускали Симо от контрол да не бяхте чудо видели!... ви нагаждаческа, все аз да ви оправям ***.
27
2
 
22
 
! Отговори
пецата преди 4 години
До норге, аве *** , айде чети малко история преди 50г норвегия беше една степна зимна пустиня , ядяха корени, пиеха картофена ракия и сe самоубиваха това им беше национален спорт, 1960та откриват нефта , тогава населението им е 3,5милиона ,на бг тогава населението е 7.8млн , ай сравни каква икономика имахме ние и тяхната , всичко им тръгна от нефта и политиката им на чайлдфри, там гледат да не се размножават за да не се разхвърлят богатствата , абе ши.бана западна извратена държава с извратени

Спонсорирани публикации