Висок холестерол - как да се храните?

Ограничете трансмазнините и хидрогенираното масло
22 яну 2020 22:35, Дарена Найденова
7
Висок холестерол - как да се храните?
IStockphoto

Холестеролът е вид липид, който се съдържа във всички клетки на тялото и играе важна роля за нормалното функциониране на организма. По-голяма част от него се синтезира в черния дроб, но може да се набави и от някои храни. 

Нормалният синтез е около 10 mg холестерол на 1 kg телесна маса. Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 – 7,76 mmol/L (около 1,3 – 3 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 – 15 грама холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама холестерол.
 
Повишаването на холестерола обаче е състояние, към което трябва да се отнасяме сериозно. Според лекарите, лекарствата не действат еднакво на всеки. Затова е важно да промените начина си на живот и да преосмислите това, което ядете. Редовните физически занимания също имат огромно значение за борбата с високия холестерол.
 
Според кардиолога д-р Стивън Рейсман, най-добрият начин да намалите нивата на холестерол в организма, е да промените начина си на живот и диетата си. Отказването от наситените и трансмазнините и включването на фибри и здравословни мазнини, е една от задължителните промени в менюто ви. Що се отнася до упражненията, опитайте да се движите около 30 минути на ден. Това може да включва ходене, колоездене, тичане или фитнес. Разбира се, ако сте пушач, незабавно трябва да се откажете от цигарите.
 
Кои храни са подходящи за нормализиране на холестерола?
 
Д-р Рейсман съветва да намалите приема на червено месо, както и високомаслените млечни продукти. Също така ще трябва да сведете до минимум трансмазнините и хидрогенираното масло, както и да избягвате пържените храни.
 
Холестеролът се дели на два вида – „добър“ и „лош“. Първият се нарича HDL или иначе казано липопротеин с висока плътност. Според проучвания, „добрият“ холестерол е около 50 мг/дл при жените и 40 мг/дл при мъжете. По-ниските стойности от това се свързват с по-голям риск от инсулт и инфаркт.
 
Още за храненето при висок холестерол четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яж, пий, носи си новите дрехи.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идете при някой който е духовно просветен,и му кажете какви са ви болежките относно хранене и диета.Просто ще ви попита..,,Ти постиш ли?'' Това с диетите и високият холистерол е само Мики-Маус.Ако хората са нучени да постят поне по религиозните норми,докторите до един ще идат да карат таксита.
3
3
 
9
 
! Отговори
х преди 4 години
Високият холестерол е в следствие на прекомерна употреба на рафинирани въглехидрати и растителни мазнини. Животинските мазнини са полезни.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се пазите...............все ще умрете от нещо...................инсулт, инфаркт, рак.......................има хиляди болести!!!
1
0
 
15
 
! Отговори
;-) преди 4 години
Не се храните и няма да имате проблем с холестерола и още милион болежки

Спонсорирани публикации