5 витамина за по-дълга и здрава коса

Биотинът подхранва косъма
24 яну 2020 22:15, Иванка Гъркова
2
5 витамина за по-дълга и здрава коса
IStockphoto

Растежът на косата зависи от много фактори. Нездравословно хранене, прекалено омазняване на скалпа, използване на некачествена козметика, хронични заболявания, тютюнопушене и други могат да го забавят.

Зимата е идеалното време, в което да пробвате маски и други подхранващи продукти, за да имате по-хубава и дълга коса. Но освен тях тялото се нуждае от някои полезни хранителни вещества, които участват в растежа. Освен чрез балансиран прием на мазнини, протеини и въглехидрати, вие може да стимулирате косата чрез прием на определени витамини.
 
Кои витамини да приемате за целта?
 
Витамин D
 
Организмът си го набавя най-вече по време на по-топлите сезони. Тъй като през зимата слънчевите лъчи не са толкова интензивни, тялото изпитва недостиг на витамин D. Затова трябва да се приема под формата на храна и добавки, за да се натрупа отново.
 
Витамин D ни дава енергия, но има и важна роля за растежа на косата. Той стимулира космения фоликул и активира клетките в основата на косъма. Също така помага за поддържане на баланса на минерали в организма, по-специално нивата на цинк. Ако количеството му се понижи, скалпът може да се раздразни и да се появи пърхот.
 
През зимата яжте сьомга, зърнени храни и гъби, които са пълни с витамин D, за да си го набавите. Може да го приемате и под формата на капки, но за това се консултирайте с лекуващия ви лекар.
 
Витамин А
 
Един от най-добрите витамини за растежа на косата. Той поддържа влагата в скалпа и предотвратява изсушаването на косата. Друго негово важно предимство е, че регулира ретиноловата киселина в космените фоликули, чиято липса може да причини косопад.
 
Още за витамините, с които да имате по-здрава и дълга коса четете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Перука преди 4 години
В БФС знаят най-добре!

Спонсорирани публикации