Домусчиев: Може и да наближава криза, но бизнесът върви нагоре

Сивият сектор обаче остава заплаха, делът му е цели 38%
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи стабилно и вървим нагоре, смята председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Той припомни, че страната ни е отбелязала ръст в Брутния си вътрешен продукт (БВП) с размер на 3,6% за 2019 г., който дори е надминал прогнозните стойности от 3,1%.

Според него тази положителна тенденция се дължи главно на българските работодатели, които са реалният двигател на икономиката в България.

"Направен е и рекордно висок износ през изминалата година. По данни от първите 7-8 месеца на миналата година той беше близо 17 млрд. евро, което показва, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно. Благодаря на реалния бизнес, на членовете на нашите организации, за усилията, които влагат за развитието на икономиката и просперитета на българското общество", отбеляза още Домусчиев, цитиран от Dariknews.

Тази година КРИБ поема ротационното председателство на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат още Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП). На традиционната си пресконференция от организацията очертаха приоритети, върху които ще работят през 2020 година.

Набелязаните мерки са свързани с подобряване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа на енергетиката в България.

Сред приоритетите са ускорено изграждане на електронно управление, битката със сивата икономика, отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци, както и присъединяване на България към ERM II, Шенген и ОИСР.

От АОБР ще настояват още за спешни мерки срещу злоупотребата с болнични листове, отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, както и промяна в трудовото и социалното законодателство, за да се ограничи недостига на работна сила.

"Борбата със сивата икономика е един от приоритетите, който засягаме всяка година. Като представители на отговорния български бизнес обединяваме усилия на всички заинтересовани страни, за да покажем нетолерантното си отношение към неформалната икономика, да изтъкнем добрите бизнес практики и да очертаем основните проблеми и пътища за тяхното преодоляване", отбеляза Домусчиев.

По данни на Международния валутен фонд към края на миналата година делът на сивата икономика у нас е 37,8%.

 "Сивата икономика е заплаха за светлия бизнес", категоричен е председателят на КРИБ.

Според него ефективното противодействие на корупцията е основно в случая, защото именно тя улеснява сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
ГАРАНТИРАМ 4Е преди 4 години
АКО Я НЯМА6Е СИВАТА ИКОНОМИКА НАСЕЛЕНИЕТО НА БГ ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ ШТЕ НАМАЛЕЕ С 38%
80
0
 
0
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Делът на сивата икономика бил почти 38%? А какъв е ефектът от тези 72 милиона евро, които работодателските и синдикалните организации получиха през предишния 7 годишен период /2007-2013 г/ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за борба именно със сивата икономика? За какво ги похарчиха тези пари и какъв резултат получи обществото от това?
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
принципно не върви ,нагоре -стои си в запор- през реални изчисления приход (обезценен),покупателна способност (инфлационно увеличен) .средна месечна история "танто за кукуригу" в общи линии нищо позитивно и сигурно освен спестяванията-валутни :(
78
0
 
1
 
! Отговори
хуът преди 4 години
АКО И вашия "БИЗНЕС" ВЪРВИ КАТО НА ЧЕРЕПА........!!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаАбе Хепи да не някакъв класен ресторант, обикновена закусвалня... пo-добре не се хвали, че си бил там, а за Слона,мога само да ти пожелая да ти го на....такова слон
76
0
 
10
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 4 години
Срочно да се провери в Северна БЪлгария нагли престъпници на власт след 1989 година са ликвидирали над 80 % от индустрията. ПО гарите няма вагони по пристанищата няма стоки по пътищата няма товарни камиони..Селата и малките градчета се обезлюдяват ударно в големите градове има видимо просъхване.,Няма бременни няма раждания на деца.
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домусчиев е ПРЕДАТЕЛ като поп Кръстьо, щото дава пари и работа на чужди башибозуци- ВРАГОВЕ на България- . По- добре да закрият Лудогорец, отколкото да дава при на башибозуци.
74
1
 
29
 
! Отговори
Нека сме честни преди 4 години
Фалшива милиционерска новина, платена и тиражирана от кръжеца около ОПГ ГЕЙБ!
73
2
 
27
 
! Отговори
бай х преди 4 години
голям износ ... такива като либхер , които използват евтиния труд си изнасят хладилниците за цял свят...
72
1
 
27
 
! Отговори
хахахахаххаха преди 4 години
Това са червените милиционери, които стоят зад изчадието си Тиквун.
71
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А незаконните ВЕЦове към сивата икономика ли спадат?А горенето на отпадъци които не би трябвало да се горят и те ли са в сивата.? А 32 та милиона за Перник и те ли?
70
2
 
38
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Кирчо, скоро вашите ще те напляскат. Баневи и те се правиха на големи бизнесмени ама я виж кво стана. Знаем как ти дадоха Биовет, знаем за БМФ, знаем за ***, знаем за Хувефарма. Много неща се знаят кирчо, не се прави на умен а слушкай.
69
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли да се приеме закон за наемане на 2 души на едно работно място и да си делят минималната заплата? Ще се увеличи производителността на труда, т.е. ще се увеличи експлоатацията на труда.
68
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накратко - увеличаване на експлоатацията и увеличаване на богатството и бедността в България. Богатство за олигарх 1,2,3, бедност за останалите.Властта се хвали, че имаме най-ниските данъци в света, но които не са достатъчно ниски за работонаемателите. Имаме най-евтината работна ръка в света, която не е достатъчно евтина за работонаемателите.
67
0
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
Върви Тонка! И не се връщай повече! -:)
66
4
 
7
 
! Отговори
ТОНКА! преди 4 години
Престани да агитираш за БКП! Ставаш досаден - дете на пропаднал комунист такова! Никой не желае да ти чете комунистическите глупости!!!
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОРИСОВ СЕ ПРОДАДЕ НА РУСНАЦИТЕ.
64
1
 
26
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 82 "Тонката"! Не знам колко са лазарниците ти.Но такива глупости дрънкаш по някога.Че на много българи ,би им се искало жив да те одерат!-:) ( България това) ( Бойко онова) Не знам си още какво! Тези които помнят комунизма,армията ни и възможностите ни тогавакато държава.Сега биха ти казали че сме едно нищо и една жалка държава "работеща за чужди интереси"! Ти освен за ГЕРП за себе си.За кого другиго работиш Тонка?
63
1
 
17
 
! Отговори
до Тъпонката преди 4 години
Няма и да видиш имена на изритани щото вашите-Мутрата и Гешевтаров си съчиняват свободни съчинения за отвличане на вниманието от тоталното осссиране на групировката ГРАБ по всички параграфи!Най много Путин да им бие на тях шута щото му писна от тез пр0стаци!Бойко ще види газ по турски поток..ама нанай!
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТА и Тонката и Иво МинджевСамо да ви кажа ,ей така - да си го знаете без да питате.Ако погледнете през прозорците си и преброите 100 минувача българи,не по-малко от 90 на 100 , биха били и те същите такива шпиони при определени обстоятелства. Няма значение какво пишете или четете.Българина няма как да го накараш да обича враговете на Русия.

Спонсорирани публикации