Лили, която не иска да вижда дори семейството си в Ухам

Момичето се страхува да излезе от дома си заради вируса
24 яну 2020 21:30, Нели Христова
37
Лили, която не иска да вижда дори семейството си в Ухам
Снимка: БГНЕС

Лунарната нова година е времето, през което милиони китайци се събират със семействата си и празнуват, забавляват се или просто си почиват. Тази година обаче е различно.

23-годишната Лили, която не иска да използва истинското си име, няма желание да напусне дома си. Тя се страхува от това, че ще хване вируса, който вече уби 26 души, 17 от тях в Ухан, родния й град, в който се завръща, след като години наред учи във Великобритания.

Още по темата

Но родителите й настояват да посетят поне баба й и дядо й. И тя се предава.

"Не мога да не им се подчиня, так че посетихме баба и дядо за вечеря. А аз много се страхувах. Слагам маската на лицето си веднага щом напусна къщата си и се опитах да се нахраня колкото се може по-бързо“, разказва Лили пред BBC.

От страх вирусът да не се разпространи между членовете на семейството по време на вечеря, тя ги съветва да седят по-далеч един от друг.

"Казах им да изчистят с алкохол телефоните си и да измият ръцете си преди да влязат в стаята“, споделя Лили.

На следващия ден обаче чичо й се обажда – вдигнал е висока температура. Мъжът обаче нямал нито един от останалите симптоми на коронавируса. За това семейството не рискувало да го закара в претъпканата болница.
А коридорите на медицинските заведения са претъпкани. Вирусът се разпространява с "притеснителна скорост“.

"Докторите и сестрите нямат достатъчно материали. Толкова се страхувам, всички се паникьосват. В повечето магазини вече няма маски за лице“, обяснява Лили.

Родният й град вече е напълно блокиран, но тя смята, че правителството е трябвало да реагира по-бързо на опасността от заразата. По думите й някои от приятелите й са дали положителни проби за коронавируса, но били изпратени да се лекуват у дома, тъй като нямало достатъчно място в болниците.

Лили се притеснява и от друго – възрастните хора нямат достъп до нужната информация относно вируса.

"И до днес възрастните хора не знаят достатъчно за епидемията и колко сериозни са нещата. Навярно това се дължи на факта, че по-голямата част от информацията се споделя от младите хора в интернет. А те нямат достъп до него“, казва Лили.

За да се предпази, тя не ходи на работа. Двете с майка й стоят по цял ден у дома и са една идея по-спокойни, че живеят близо до болница.

"Купете си колкото се може повече маски и не се движете с големи групи“, съветва Лили.

Междувременно СЗО не бърза да обяви "глобално извънредно положение“ заради коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 4 години
На мен ми стана интересно как строят болница за буквално 1 седмица с 1000 легла, боко да вкара малко китайци да му построят тъпите магистрали за половин час и да се свършва :D
28
3
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 13 Спокойно. Путин мисли много сериозно по въпроса за редуциране на населението.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли "пандемиите" птичи грип,свински грип,СПИН,Ебола...че и много други?!Всички те се "появиха" и протекоха по подобна схема и светът отдавна трябваше да бъде затрит,но всичко се размина слава Богу с медийно политическия вой,някои забогатяха,други(болшинството) усетиха как бяха изпързаляни да купуват като обезумели разни "ваксини" и тонове презервативи....и така,стадото беше управлявано!Не ви ли се струва,че и сега нещата протичат по тази изпитана схема?!Това е за мислещите!
26
4
 
4
 
! Отговори
Do27 преди 4 години
Вземи си хапчетата!Създателя има план за всеки един на земята ,не ти,,умнико".
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖЪЛТАТА РАСА Е МНОГО ПО СКЛОНА КЪМ СЕРИОЗЕН ЗДРАВОСЛОВЕН РЕЦИДИВ СЛЕД ПРЕКАРАНО ГРИПНО ЗАБОЛЯВАНЕ ЗАЩОТО ТЯХНАТА ИМУНА СИСТЕМА ГЕНЕТИЧНО Е МНОГО ПО СЛАБА ОТ БЯЛАТА РАСА НАУЧНО ДОКАЗАНО
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи от много фактори дали човек ще "лепне" един или друг вирусен щам- възраст- имунитет- дори кръвната групаРазбира се има и други фактори от ежедневието ни- използваш ли обществен транспорт- професия- контактуваш ли с много и различни хора по време на работа- храниш ли се в обществени заведенияЕ, защитните и превантивни средства на хигиена също са важни...Но, заразиш ли се:- чай с много мед и лимони- много течности- почивка и отдих- и строго спазване на предписаното лечение
23
1
 
13
 
! Отговори
Маке-ариец преди 4 години
Маските няма да те предпазят... пипнеш се по очите и до там. Само миенето на ръце и пазенето н дистанция може да ви спаси!
22
14
 
5
 
! Отговори
да преди 4 години
Когато китайците умират, БЪлгария РАСТЕ. Тия са станали ПОВЕЧЕ от мравките на земята.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лови само жълти.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
па в Гърция дето го няма вируса,от простия грип умряха до сега 13 човека. Е,кой убива по-бързо? То повече за страх е тук
19
7
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Активное мероприятие на Другаря Си е успешно - Комунистите парализираха страната и наложиха нечувана до сега Диктатура дори за Комунистически Китай - схемата е изпипана от Запада - всяване на Страх от несъществуващи Озонови Дупки, след това Глобално Затопляне, като населението почва да се осеща, че всичко е да го заробват и трупат трилиони на гърба му, всяване на страх от Пандемия - а Тоталитарната Държава в Пекин и Брюксел ще ви бъде Бавачва и щи ви Спаси - само се подчинявайте и си плащайте!!!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ората са гладни.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Секи си писа що сака. Ок?
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До номер 15 и какво общо има със вируса коментара ти ?? Всеки има право да говори каквото иска - свобода на словото , демокрация ама dnes.bg вземете си вкарайте някакъв редактор нещо да чисти *** то бива бива ама...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли някой от Шумен?
14
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По скапан стандарт от членката на ЕС и НАТО американската наведена партньорка България едва ли има. Най-бедни, най-опростачени, най-болни, първи по смъртност в света, не произвеждат нищо освен миячи и чистачи за Запада и всичко им е внос на "западни" стоки произведени в Китай.
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се редуцира популацията по естествен пътСамо грабим от Земята
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-историческия парк край Варна приема тористи от цял свят! Очакваме гостите от Китай на малки групи от по 1000-1500 човека още през февруари!
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълурковците и това ще ни прехвърлят,освен скапания си стандарт на производство на стоки.Което обаче не смеят да прехвърлят да западните страни.Дано се спасят.
10
5
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Тука ако дойди,жа ни скапе! Май жа са мре.За тва пия 55ракия за дезинфекция и привенция,ям чесън и печени *** ребра и ич ми не пука.От време на време го слагам в темната дупка на комшийката дека е вдовица и живота е убаф.

Спонсорирани публикации